Recenze: JEN JEDEN SVĚT (Renata Šindelářová)

Láska a touha má mnoho podob



Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Literární strom


Chci zakoupit knihu Jen jeden svět!


Renata Šindelářová není neznámá autorka. Má již na kontě několik románů pro ženy a zároveň působí jako redaktorka a lektorka kurzů tvůrčího psaní. V roce 2017 založila nakladatelství Literární strom, kde vydala i svou zatím poslední knihu Jen jeden svět.


Kniha zcela jistě upoutá jak svou obálkou, tak i anotací, která slibuje detektivku v prostředí ezoterismu. S podobnou netradiční kombinací jsem se nikdy nesetkala. Možná proto dílo tolik přitahuje. Oba žánry jsou jednotlivě natolik běžné, že kombinace se může ošklivě vymstít, anebo propojit dva světy v jeden nezapomenutelný. 

Bianka Balestri, krásná neznámá, je pozvána na večírek firmy Best jako netradiční rozptýlení pro hosty. Bianka se své role zhostí tak dobře, až způsobí neklidné myšlenky několika jedincům. Ezoterička, věštkyně nebo, spíše silný empat předpoví dokonce i smrt. Otázka zní… dokázala by i veštbu sama naplnit? 

Nutkání knihu přečíst je vážně na místě. Na prvních stranách se seznamujeme s investigativním novinářem Danielem, který nám nastíní vyšetřování Bianky Balestri výňatkem z vlastního novinového článku. Pak následuje důležitý telefonní hovor s kriminalistou. Ten je ale pro čtenáře skrytý. Scéna se uzavírá a příběh startuje na samém počátku, téměř rok předtím, než byla ezoterička nařknuta z travičství. Děj ubíhá pomalu, nestáčí se k jádru pudla, ale krouží kolem. Na stranách míjíme několik postav, které vyprávějí o svých soubojích s osudem a se svými vlastními náturami, a ne všem se to vede dobře. Zaplétáme se čím dále více do otázek mezilidských vztahů s hlavním tématem: sexuální život, touha po opačném pohlaví a vážení si sama sebe. 

Pokud by byl Jen jeden svět veden pouze tímto směrem, bylo by z toho příjemné čtení na večery a zamyšlení se nad vlastním životem. Protože v knize je spoustu úvah načichlých ezoterismem, rozvah o bytí či nebytí nebo posmrtným životem. O hlavní motiv anotace zakopnete pouze na pár stránkách, a to převážně na posledních třiceti. A to ještě velice sporadicky. Pokud by se hlavní linie oklepala od těch úhybek a cestiček, zbyla by ní celkem slušná, leč krátká detektivka. 

Postavy v knize mě ovšem bavily. Svým charakterem budovaly uvěřitelné prvky různorodých osobností a každá z postav své radosti a strasti řešila po svém. Hezká práce na dvě stě třiceti dvou stránkách. Ovšem hodně špatně jsem nesla hlavní hrdinku Bianku. Ta už tolik uvěřitelná nebyla. Cokoliv se jí stalo zlého, vždy to prostě nechala plynout meditacemi, úplným klidem a velkým pochopením . Připomínala mi chováním počasí – jasno, jasno, polojasno, jasno. Přestože byla snaha ji vyobrazit ve smyslu vyrovnané ženy s vnitřním klidem, působila spíše jak robot. V tento moment skřípal námět s nábojem ezoterismu až tolik, že odpuzoval. Pasáže, kde se řeší duchovno, nejsou tak atraktivní jako na začátku knihy a je příjemnější se zavrtat zpět do života ostatních postav, které nejsou pořád kladné. 

Celkový dojem z knihy, tvořící rok Biančina života, je dobrý pokus o sloučení několika žánrů, který nedopadl až natolik katastroficky. Omáčka okolo se nakonec stala tím hlavním v celém díle a pointa z anotace byla jen doplňkem. 

Jen jeden svět bych doporučila spíše čtenářům nenáročným na zvolené téma. Sice se kniha zabývá ezoterismem, ale v takové hravé formě. Více píle je věnováno přízemnějším pudům, například chtíči a sebeuspokojení. Určitě to nebude pro ty, co hledají detektivní nebo napínavé příběhy.

V tomto roce se však dočkáme volného pokračování knihy s názvem Můj svět v tobě. Jsem zvědavá, jakým směrem se bude odvíjet příběh dál. Na základě popisu se objeví i postavy z Jen jeden svět.

Obálka knihy od Jiřiny Zuskové je naprosto okouzlující. Skvěle se hodí k obsahu a stylem se odlišila od obálek všech doposud vydaných knih autorky Šindelářové. Ve vodách českých knih v posledních letech vážně nádherně vyniká. 




Anotace:
Může ezoterička Bianka skutečně komunikovat s mrtvými? Pokud ano, smrt pro ni není konečná. A není to přesně ten důvod, proč by bez výčitek svědomí dokázala také zabít? Investigativní novinář Daniel nařkne mystičku z vraždy člověka, kterému Bianka smrt nejprve předpověděla. Náhoda, či úmysl?


Nakladatelství: Literární Strom 
Rok vydání: 2018 
Žánr: Romány pro ženy, Esoterika 
Počet stran: 232 
Vazba: Pevná

Komentáře