Rok 2018 s českými autory (Monika Štěpková)

Loňský rok byl pro mě zlomovým nejen z toho důvodu, že jsem se po tříleté rodičovské pauze vrátila  do pracovního procesu, ale i proto, že jsem na internetu objevila přihlášku do projektu. Ačkoliv byla má zvědavost silnější než má odvaha, rozhodla jsem se formulář vyplnit a odeslat. K mému velkému překvapení jsem byla v průběhu ledna přijata. Přiznávám, že už nemám na čtení tolik času, jako tomu bylo po dobu „dovolené“, o to více však využívám každé volné chvíle a utíkám pryč od každodenních starostí. 





V roce 2018 jsem přečetla 66 knih, přičemž třicet z nich vzešlo z pera českých autorů. Mým původním plánem bylo číslo sto, ale vzhledem k časovým možnostem jsem vděčná i za tento finální počet. Díky projektu jsem si mohla rozšířit své znalosti na poli tuzemské literární scény, do té doby jsem totiž vkládala svou důvěru převážně do zahraničních autorů. 

Nemám ráda předsevzetí, neboť postupem času od nich člověk upouští. V letošním roce jsem si však slíbila využít jakékoliv volné chvilky a strávit ji s knihou. Rozhodla jsem se nelimitovat se konkrétním počtem, ale vychutnat si svůj čas naplno a číst s radostí. 

Pro projekt jsem rezenzovala následující tituly:

1. Zn. blondýna hledá - Blanka Svobodová
2. Lajkni mě! - Sára F. Rezková
3. Pod modrou oblohou - Eva Paříková
4. Sen o velké lásce - Eva Paříková
5. Suchý hadr na dně mořském - Ivana Chřibková
6. Osmý příchod syna - Petr Hroch Binder
8. Pasťák - Marcela Koyšová
9. Jutta - Vladimír Černil
10. Moje dětství na draka - Šárka Rosová Váňová
19. BRRRUM... mot(t)o mého života - Ladislav Smíšek
21. Fína - Daniela Šafránková

Má další přečtená díla českých autorů mimo projekt:

22. Pohádky vánočního zvonku - František Kožík
23. Zapomeňte, že jste byli lidmi - Miloslav Moulis, Roman Cílek
24. Chlapec, který přežil pochod smrti - Pavel Taussig
25. Klid je síla, řek´tatínek - Zdenka Fantlová
26. Ostrá jako katana - Ivana Vostřáková
27. Útěky z pekla - Miloslav Moulis, Roman Cílek
28. Dášeňka čili život štěněte - Karel Čapek
29. Moje první pohádky - Marie Tetourová
30. Povídání o mamince a tatínkovi - Pavel Cmíral

Jaký literární žánr vyhledávám nejčastěji?

Mám ráda faktografické příběhy týkající se druhé světové války, a tak není divu, že se mými oblíbenci stali autoři Miloslav Moulis a Roman Cílek. Jejich Zapomeňte, že jste byli lidmi, kterou doporučuji čtenářům zajímajícím se o téma holocaustu, jsem přečetla doslova jedním dechem. Stejným tématem se ve svém díle zabývá i Zdenka Fantlová, jejíž dechberoucí životní vyprávění, pojmenované Klid je síla, řek´tatínek, jsem dostala od kamarádky k narozeninám. Z beletristických historických děl mě oslovily Deníky z krypty, napsané spisovatelkou Janou Railou Hlavsovou, která je zajímavá především tím, že její koníček je zároveň její prací, neboť působí v Národním památníku hrdinů heydrichiády.




Jaká kniha se pro mě stala tou nej v roce 2018?

Díky projektu jsem objevila Petra Hrocha Bindera, nejen spisovatele, ale v první řadě poutníka, který píše cestopisy za účelem dobrých skutků. Jeho společenský román s autobiografickými prvky Byl jsem nechtěné dítě beze jména se pro mě stal tou nezapomenutelnou knihou přečtenou v loňském roce.


Letošní rok jsem se rozhodla pro změnu. Pryč je doba zbytečného nervování se a přemýšlení nad tím, kolik si toho chci ještě přečíst, letos jsem se rozhodla pro metodu pozitivní motivace. V mé hlavě se zrodil nápad odměnit se do kasičky za každou přečtenou knihu drobnou mincí a za našetřené peníze si pak na konci roku popřípadě pořídit novou. Nebudu vám nic namlouvat, knihy jsou u mě položkou, za kterou během roku utratím spoustu peněz, ale pořád budu mít „v záloze“ možnost další potenciální knihy.

Jak jste na tom vy?

Také se motivujete odměnou?

A nebo jste si dali pro letošek předsevzetí týkající se konkrétního počtu knih, které byste rádi přečetli?



Komentáře

  1. Dobrý den, Moniko,
    moc děkuji za recenze mých knih. Nyní pilně píši zcela nový žánr, námět, který mi zrál v hlavě skoro deset let. Tak uvidíme.
    Hezký den přeji všem čtenářům
    Petr Hroch Binder

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer, pane Bindere,
      já děkuji Vám. Na Vaší další knihu se moc těším. Přeji Vám, ať jde psaní od ruky.

      Vymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat