Recenze: PENIS NEMÁ UŠI (Marek Dobrý)

Spojuje je víc, než se na první pohled zdá

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Pointa

Nakladatelství Pointa na FB

Chci zakoupit titul Penis nemá uši


Autor je zakladatel kulturního magazínu Lógr, do kterého i sám přispívá recenzemi. Zároveň je vedoucí rubriky Literatura. Vystudoval český jazyk a literaturu na Filozofické univerzitě v Praze, v současnosti studuje doktorské studium zaměřené na obecnou a srovnávací literaturu. Jak milovník  Woodyho Allena  zužitkuje  jazykové znalosti při své vlastní tvorbě?

Ústředním leitmotivem všech osmi povídek je mužský vypravěč, jenž  je zahleděný sám do sebe a pro něhož ostatní v okolí slouží jen ke zdroji vlastního uspokojení. Okouzlit, ohromit, být tím nejlepším po všech stránkách. Někdy je ale velice lehké se chytit do svých sítí a okusit vlastní medicínu. Spojujícím prvkem je restaurace Rajčátko, jež je pro někoho náhodným místem k občerstvení a pro jiného velká součást života.

Jednotlivé povídky

Scenárista - Jaké to je vyprávět každodenní události běžného života? Ten adrenalin, když se vám podaří někoho nachytat. Existuje i větší adrenalin.

Skuteční umělci ceny nezískávají. Maximálně tvrdý játra, obdiv kavárny a při kurzu jedna ku milionu i tu nejmíň cennou věc v životě lidským - posmrtnou nesmrtelnost. Lidi touží po tvářích, líčidlech, platonický lásce, afektu, instantní moudrosti, přetvářce a šklebu. Skutečný hodnoty, vytváření příběhů a poselství? Nezájem. (str. 10)

Až na konec světa a zpátky. Do postele - Příběh velkého cestovatele, a přesto malého člověka.

Třešně - Stárnoucí seladon vzpomíná na svou lásku. Současně se dozvíte, proč kniha nese tento název.

Paštun - Smůla na několik způsobů. Co všechno nám může láska sebrat?

Moje milované žínky - Láska může mít mnoho podob a některé jsou přímo neobvyklé.

Tradice - Zahleděnost, která může mít nečekané vyústění.

Samaritán - Kamarád taky rád aneb někdy by si člověk měl hledět svého. 

Nelibeň - Vyhrocený popis společnosti, ve které dochází díky odlišným preferencím k rozdělení. Kdy se má člověk přizpůsobit a do jaké míry si má trvat na svém?

„BOLEST JE RADOST“ a „RADOST JE BOLEST“. Chytlo by se. Kdybych z toho udělal potisk na vojenské košile, třeba bych mohl jíst teplé jídlo každý den. Zaplatit nájem. Znovu se potkat s matkou. Nevím. Není těžké pochopit, jak vyzrát na novou dobu, ale je těžké pochopit, proč bych to měl dělat. (str. 144)

Autor velice zajímavým a nenásilným způsobem propojuje jednotlivé příběhy a činí je na sebe nenavazující, ale částečně ze sebe vycházející. To, co vám ze začátku může unikat, vám později dává smysl a jen žasnete, jak to měl Marek Dobrý hezky naplánované. Styl psaní je velice poutavý, popis charakterů neotřelý. I když si myslíte, že víte, jak byly karty rozdány, vývoj může být nepředvídatelný. Dialogy i celá kniha byly psány obecnou češtinou.

V některých povídkách mi úplně nevyhovoval styl, jakým byly řešeny uvozovky. Obzvlášť pokud bylo účelem rozlišit, jestli se jedná o dialog v přítomnosti, nebo v minulosti. Například v povídce Třešně. V pár případech byla i absence počátečních uvozovek. V povídce Samaritán bylo na můj vkus i mnoho divných časových skoků. Ne že by nedávaly smysl, ale subjektivně působily zvláštně.

Neobvyké bylo hned v úvodu dvojí věnování, které bylo současně na společné dvojstránce. Osobně jsem se s tím setkala poprvé. Co si ale mohl autor ušetřit, byly poslední čtyři strany s nadpisem Zde si můžete nakreslit penis s ušima . Přišlo mi to dost laciné.

Penis nemá uši je povídkový román pozoruhodné kvality, obzvlášť proto, že se jedná o debut. Vytvořit poutavou povídku s inteligentní myšlenkou, příběhem a rozuzlením je kumšt i pro zajetého spisovatele. A Markovi Drobnému se to podařilo na celé čáře. Jsou zde dílčí chyby, jež jsou však v komplexním pohledu marginální.

Nejvíce se mi líbila povídka Paštun. V ní se skloubilo naprosto všechno ve správném poměru. Nejméně Nelibeň, u které jsem měla pocit, že téma nebylo maximálně využito a mohlo být zpracováno rozsáhleji. S klidným svědomím ale mohu prohlásit, že u každého příběhu se dočkáte zajímavé pointy.

Je trochu škoda, že byl využit tak prvoplánový název. Některé čtenáře to může odradit a mohou se domnívat, že se jedná o erotickou blbost, což tato kniha opravdu není a rozhodně ji doporučuji přečíst.

Knižní obálka má evokovat penis s ušima, i když je to v rozporu s názvem knihy. Název i obálka by mě jako čtenáře spíš znechutily než nalákaly, což by byla obrovská škoda.

Anotace
"Penis nemá uši" je povídkový román, který pojednává o mužích-hajzlech. V osmi příbězích čtenář nahlédne do světa sebestředných jedinců, kteří záměrně vytvářejí nenávistné konflikty a hledají cíle svého hněvu, aby si tak vytvořili svůj vlastní svět, v němž se cítí bezpečně. Jejich plány ale vždy končí maličko jinak, než čekají.

Marek Dobrý - Penis nemá uši
Nakladatelství: Pointa
Žánr: povídkový román, humorné, erotické
Rok vydání: 2019
Počet stran: 154
Vazba: vázaná s přebalem

Komentáře

Okomentovat