Knižní tipy z redakce Čteme české autory

Redakce projektu Čteme české autory, kdysi Podpora českých autorů, si pro vás připravila článek s knižními tipy. Jaké knihy nám dělají radost? Jací autoři jsou naši oblíbení a čteme jejich tituly na vlastní pěst jen tak pro radost? 



Možná máte právě jednu ze jmenovaných knih doma nebo ji naopak díky nám objevíte. Nikdy nevíte, co za zajímavosti vám přineseme!

✴✴✴


Zakladatelka a konzultantka Zuzana Boháčová/Wish Sue doporučuje: 
Pokud bych měla vypíchnout tituly od českých autorů, které mi v poslední době utkvěly v paměti, bylo by to určitě milé a velmi domácké čtení od Kateřiny Dubské Z kopce do kopce a sbírka lidských hořkosladkých fejetonů ze života jednoho sociálního pracovníka Autismus & Chardonnay od Martina Selnera, která by se už zanedlouho mohla dočkat pokračování. 

Jinak ale určitě sáhněte například po novince Veselí od Radky Třeštíkové. K této knize jsem po předchozím románu Osm přistupovala poměrně skepticky, a o to víc mě příjemně překvapila. Dejte rozhodně šanci knížce Marta v roce vetřelce od Petry Soukupové, i když mi je jasné, že její styl bude pro někoho špatně stravitelný. Ovšem příběh o postupném upadání do apatie a rezignace na život teprve devatenáctileté dívky (s mnoha odkazy na různá literární díla) stojí za to. A co by vám stoprocentně nemělo uniknout, je Do tmy od Anny Bolavé, které je přesně tak temné a bolestivé, jak slibuje samotný název a pseudonym autorky. A také šílené a omamně vonící po bylinách. :)





Recenzentka a redaktorka Ivana Pásková doporučuje: 
K mým nejoblíbenějším autorům patří Jan Bauer a Vlastimil Vondruška. Od nich mohu doporučit cokoliv, protože umí navodit patřičnou atmosféru a vytváří příběhy s lehkostí, špetkou humoru a pořádnou dávkou napětí. To jsou moji favoriti a žádná z jejich knih mi nesmí uniknout.

Co se týče edic, zamilovala jsem si Původní českou detektivku od nakladatelství Moba. Zde jsem objevila autora Jaroslava Kuťáka, který se též stal mým oblíbencem. Jeho knihy jsou humorné, ale také napínavé a zápletky stojí za to. Nicméně jeho styl asi nesedne každému čtenáři.


✴✴✴


Recenzentka a redaktorka Martina Flasarová doporučuje: 
Mí nejoblíbenější čeští autoři jsou ženy, které píší pro malé čtenáře. Především Daniela Krolupperová, Petra Braunová a Ivona Březinová. Zatím mě všechny knihy, které jsem od nich četla, zaujaly a nestalo se mi, že bych některou z nich nedočetla do konce. 

Daniela Krolupperová píše spíše pro menší děti, její texty jsou něžné a milé, ale také lehce poučné. Knihy, které vychází u nakladatelství Portál, jsou také hodně edukační. 

Petra Braunová píše také pro malé čtenáře, ale její tvorba se zaměřuje také na starší děti. Zatímco začínající čtenáři si mohou přečíst příběhy o Kubovi, Oliverovi nebo Johaně, starší se dočkají příběhů s tajemnem i se situacemi, kdy se musí dětští hrdinové správně rozhodnout.

A Ivona Březinová je autorkou, která z těchto tří píše nejdéle. Její tvorba je velmi obsáhlá. Začínala jako autorka pro dospělé, ale později se zaměřila na teenagery a malé děti. Na jejích knihách si velmi cením toho, že píše o problémech současnosti  nefungující rodinné vztahy, anorexie, závislosti, autismus, Alzheimer atd. Občas mi její příběhy přijdou až moc reálné a drsné, když si uvědomíme, že jsou určeny dětem.




Recenzentka, redaktorka a korektorka Petra Darebníčková doporučuje: 
Mě velmi mile překvapily knihy Ivany Špičkové, autorky čtivých a literárně zdařilých historických románů. Přečetla jsem od této spisovatelky několik titulů, kniha Strom života, obsáhlý román zasazený do keltského prostředí, potěší milovníky historické prózy, kteří mají rádi příběhy plné napětí, dějových zvratů, emocí a vyvíjejících se charakterů postav. Je to jedna z těch knih, po jejímž dočtení se jen neradi loučíte se světem, do něhož vás autorka po pár prvních stránkách přímo vtáhla.

Mladá autorka Markéta Lukášová si svou prvotinou Losos v kaluži a aktuální novinkou Panda v nesnázích právem vysloužila příznivé čtenářské ohlasy a zřejmě i slušný počet prodaných výtisků. Knihy jsou psány lehkým, čtivým stylem, přesto nejde o klasickou oddechovou literaturu. Po jejich přečtení ve mně dlouze doznívaly pocity a myšlenky související s tématy a příběhy románů. V knihách dokáže autorka skvěle a nenásilně kombinovat vtip, sebeironii i vážná témata. Panda v nesnázích, kterou jsem dočetla na konci roku, je zajímavými tématy přímo nabitá a řadím ji k nejlepším knihám, které jsem během roku přečetla.

 



Recenzentka a redaktorka Lenka Čapková/Alex Saven doporučuje: 
Loni mě nejvíc oslovila kniha Katherine Luka, která mě vlastně do projektu tak nějak přivedla. Jinak všeobecně fandím veškerým začínajícím autorům, co jsou ochotni pustit se nejen do rukou nakladatele, ale i do samizdatu, protože ve svou knihu věří. Mezi díla, která bych ráda viděla na seznamu, patří Únava materiálu od Marka Šindelky, cokoliv z působivé sbírky Hany Kávurové, Miroslava Pecha nebo třeba Prokletou kapli od Robina Stejskala. Nicméně bych nerada někoho diskriminovala, talentovaných autorů u nás máme velmi mnoho.




Recenzentka a redaktorka Barbora Javorková doporučuje: 
Mám ráda knihy Terezy Boučkové a těším se vždy na každou novou, kterou vydá Patrik Hartl. V poslední době mě zaujala spisovatelka Lenka Chalupová, jejíž dílo není až tak moc známé, což je škoda. Určitě byste neměli přehlédnout autorku Světlanu Glaserovou, která v románu Trosečník sibiřský zpracovala otcovy vzpomínky na dětství v stalinském Rusku. Dalším velkým knižním překvapením, které se mi dostalo do rukou, byla výpravná publikace o našem hereckém velikánovi Jan Werich za oponou. A nemůžu nezmínit také Petru Dvořákovou a její upřímně otevřenou Dědinu a Radku Třeštíkovou s Veselím.





Recenzentka, redaktorka a admin Marie Daňková doporučuje: 
Z non-fiction knih rozhodně stojí za pozornost Ostny a oprátky. Publikace známého českého spisovatele, který propaguje novodobé dějiny jak na svém FB profilu, tak na streamu v pořadu Krvavé století. Střípky příběhů malých lidí na pozadí běžných situací, avšak v kontextu velkých dějin.




Recenzentka a redaktorka Monika Štěpková doporučuje:
Mám ráda faktografická díla věnující se období druhé světové války. Oblíbila jsem si spisovatele Miloslava Moulise a Romana Cílka. Od této autorské dvojice bych vám chtěla doporučit Zapomeňte, že jste byli lidmi. Jedná se o výpovědi přeživších hrůzy holokaustu zkombinované s fakty. Ve stejném duchu je napsána kniha Útěky z pekla, pocházející z pera již zmíněných pánů. Zajímavou pro mě byl i titul Chlapec, který přežil pochod smrti od Pavla Taussiga. Protože jsem matkou dvou dětí, nemine mě ani dětská literatura. Za sebe a své dvě dcery bych vám chtěla doporučit Povídání o mamince a tatínkovi od Pavla Cmírala, podle něhož vznikl i stejnojmenný večerníček. O ilustrace se postarala výtvarnice Kristina Dufková.




Recenzentka a redaktorka Ivana Gašparíková doporučuje: 
České autory sleduji převážně v hororových vodách. Například Martin Štefko ve své tvorbě ukazuje mnoho podob žánru hororu. Jak ve své knize Nikdy se nepřestala usmívat, tak v povídkové tvorbě, uveřejněné v hororových antologiích.

Posledním autorem, který mě v poslední době překvapil, je Saša Sandras. Píše dětské knihy o salašnickém psu Donovi, ale moje pozornost spočinula na dílech určených starším čtenářům. Kniha Virtuálně a její volné pokračování Deník Jacka Novotného určitě stojí za to. I přesto, že to není hororový žánr, mě okouzlila lehkost psaní a aktuální témata, kterými se díla zabývají.

  


Recenzentka a redaktorka Tereza Holubová doporučuje:
V poslední době si z české literatury snažím především doplňovat mezery v četbě klasiky, z tohoto ranku doporučuju Šotolovo Tovaryšstvo Ježíšovo, které je z mně neznámých důvodů často opomíjeno, a Schulzův michelangelovský román Kámen a bolest, jenž je sice neúnosně dlouhý, ale stojí to za to. Ze současné tvorby mě nedávno oslovil fantasy román z dávných dob Přemyslova krev od Jitky Svobodové a až trestuhodně pozdě jsem narazila na knihy Jany Rečkové, které jsou svým širokým žánrovým záběrem a originálními náměty i vyprávěcími postupy v českém prostředí hodně unikátní.




Zakladatelka, šéfredaktorka a recenzentka Ivona Salvová-Šabíková/Chensie Ips doporučuje: 
Mezi mé nejoblíbenější autory patří Petra Stehlíková se svou sérií Naslouchač a Petr Heteša, který si mě získal svými akčními sci-fi a fantasy dobrodružstvími. Zejména Infico na mě udělalo ohromný dojem. Jako čtenářka LGBT žánru bych určitě zmínila Thea Addaira, debutanta, který si své čtenáře získal prvotinou Muffin a čaj. Neskutečně se mi také zalíbil titul plný roztomilosti a něhy s názvem Bunny od začínající autorky Lydie Strong. Mezi starší a protřelejší autory, kteří mi ukázali, jak skvěle umí psát, patří rozhodně Otomar Dvořák. Nedávno jsem si zakoupila jeho knihu Vřeteno osudu, vypravování o mém dalším oblíbeném autoru K. J. Erbenovi, a stejně tak zbožňuju jeho fantasy knihy.




Nalákaly jsme vás na některou? :) 




Komentáře