Rok 2018 s českými autory... (Marie Peetuliska Daňková)

Rok 2018 byl mým prvním celým rokem, který jsem s Podporou českých autorů strávila. Čtenářsky byl pro mě nadmíru úspěšným. I když stále více převládala zahraniční produkce, díky svému zapojení na tomto portálu jsem českých autorů přečetla mnohem více než v minulosti. Seznámila jsem vás se svými recenzemi a s rozhovory s českými autory. Pojďme se blíže podívat, které knihy mi vyrazily dech a které jsem měla spíše nechat v šuplíku. 

zdroj: archiv recenzentky




23. Rysky

V roce 2018 jsem se nejčastěji ztrácela v představách - převážně v dětských knihách a fantastice. Z dětských knih všem rodičům velice doporučuji Co se děje v Podpostelí?, protože je to ideální čtení před spaním. Adekvátní rozsah malého čtenáře neunaví, zároveň je publikace provázána překrásnými ilustracemi. 
zdroj: čbdb.cz

Pokud jste milovníci fantastiky a chcete se zakousnout do hutného a komplexního románu, doporučuji Krev teče vždycky červená. Chcete fantastiku, ale nemáte čas na nekonečnou sérii nebo rozsáhlý román? V tom případě si přečtěte Jizváka Jima. Povídky plné akce a dobrodružství jsou zároveň, i co se kvality týče, velice vyrovnané.

A jaká je ta moje nej kniha roku 2018? Rozhodně je jí Ostny a oprátky. Drobné lidské osudy na pozadí velkých historických událostí. Útržky z každodenního života, na kterých by vám nepřišlo nic výjimečného, kdybyste si dole nepřečetli dobu a místo konání. Rozpracovanější sondou do válečné doby se všemi jejími dopady je kniha Odpusť, že jsem se vrátil, kterou taktéž doporučuji.

zdroj: čbdb.cz


Žádná kniha ze seznamu nebyla naprostým průšvihem či zklamáním. I když se leckdy nejednalo o klenoty české literatury, v kontextu svého žánru byly spíše průměrné než vyložený odpad. Málokterá kniha je vyloženě špatná, pouze bývá špatné načasování. Když už nic jiného, aspoň jsem si u nich odpočinula. Za nejslabší považuji Plachetnici z Božkova a Toxický squat.

A co vy? 

Jaké máte čtecí plány na rok 2019? 

Ráda bych přečetla alespoň jednu knihu týdně a z celkového počtu polovinu českých.


Komentáře