Recenze: ČERNÝ JEZDEC (Salma Blanco)

Když se Divokým západem prohání černý stín


Za recenzní e-knihu děkuji
KKnihy.cz.
Chci zakoupit e-knihu Černý jezdec.


Pod pseudonymem Salma Blanco se skrývá autorka několika romantických westernů, mezi něž se řadí i v roce 2016 vydaný Černý jezdec. Pro nakladatelství KKnihy.cz jsme již recenzovaly i autorčin westernový román Zapomenout na lásku.



Jak už to tak v příbězích z Divokého západu bývá, připlete se dobrodruh Bobby, který bezcílně křižuje světem, k únosu mladého Jeffa Burtona a rozhodne se ho zachránit. Právě od mladého rančera se dozví o tajemném Černém jezdci, jenž se v doprovodu obrovského vlka objevuje ve zdejší prérii. Příběh Bobbymu nedá spát a při svém pátrání po totožnosti Černého jezdce odhaluje mnoho zdejších tajemství i zločinů.

Klasický westernový příběh je psán z pohledu hlavního hrdiny Bobbyho, který přijíždí do Green Valley jako cizinec a tamější svět tedy objevuje spolu se čtenářem. Vzhledem k tomu, že příběh je poměrně jednoduchý a žádná dějová linie neodbočuje z hlavního proudu, postačuje subjektivní ich-forma k převyprávění celého děje.

Mimo hlavní postavy-vypravěče se v Černém jezdci čtenář potká s míšenkou Danny, rančerskou rodinou Burtonových, podivínem Wilcoxem a zákeřnými bandity. Ani jedna z postav není do hloubky prokreslená, charaktery zůstávají neměnné a v podstatě černobílé.

Právě plochost postav bych v jakémkoli jiném díle označila za největší problém knihy, ve westernu se ale jedná, troufám si říct, o pravidlo žánru (vzpomeňme na Karla Maye, který se s propracováním charakterů také nijak nenamáhal). 

Pokud Salma Blanco něco umí, pak je to nastolení atmosféry. Od první kapitoly na nás dýchá duch Divokého západu, ve kterém čestní drsní chlapi pronásledují padouchy po nedozírných pláních, ozářených sluncem, a po večerech si u ohně vyprávějí příběhy. Skvělý popis prostředí také drží celou knihu pohromadě a pro mě představoval největší plus tohoto díla.

Zápletka však bohužel za atmosférou zaostává. I méně pozorný čtenář odhalí, jak se věci mají, už někde ve čtvrtině knihy a pak jen otráveně sleduje, jak je Bobby nedůvtipný. Navíc autorka posílá svému hrdinovi do cesty tolik šťastných náhod (třeba když se bandité baví o smluveném hesle, zrovna když je Bobby poslouchá), až čtenáře napadá, že za takových okolností je být hrdinou docela snadné.

Kniha je psána velice čtivě a krátký formát jí svědčí, o to víc zamrzí počet chyb, které se na tak malém prostoru vyskytují. Textu očividně chyběla korektura, protože se kromě překlepů objevují i hrubky v interpunkci a z nějakého důvodu všechny věty začínající předložkou mají na začátku malé písmeno (k čemuž zřejmě došlo v důsledku překlápění z formátu do formátu, ale je to vážně iritující).

Černý jezdec nijak nevybočuje z běžných westernů, čtenáře si tedy najde mezi fanoušky tohoto žánru. Vzhledem k nekomplikovanosti děje bych knihu doporučila spíš mladším čtenářům.


Obálka knihy vystihuje děj i atmosféru, určitě přitáhne pozornost, a Černému jezdci tak poskytuje velkou službu.

Recenzentka: Tereza Holubová



Anotace
Celý kraj je sužován řáděním bandy Velkého šéfa. Mezi lidmi vládne strach a nedůvěra. Přepadání, loupeže, zabíjení jsou na denním pořádku. Až do dne, kdy se objeví Černý jezdec. Maskovaný střelec, tajemný mstitel, doprovázený pouze velkým vlkem, se zprvu sám pouští do nerovného boje. 

Podaří se mu získat na svou stranu vystrašené usedlíky a sjednotit je v boji proti banditům? A kdo se to vlastně skrývá pod černou maskou? 

Klasický westernový příběh v rodokapsovém stylu pro milovníky dobrodružství. Příběh velké pomsty, lásky a přátelství.

Nakladatelství: Kknihy
Žánr: Romantický western
Rok vydání: 2016
Počet stran: 100
Formát: PDF, epub, mobi 





Komentáře