Rozhovor s Petrou Martiškovou: „V nové knížce se mohou děti těšit na příběhy malé čarodějnice Emilky...“

Spisovatelka Petra Martišková je právem přirovnávána k novodobé Lence Lanczové, ale nepíše pouze young a new adult. Ve své tvorbě se zaměřuje i na pohádky pro děti, kde dává důraz na krásná česká témata. S pomocí tohoto rozhovoru vám snad pohádkovou část autorčiny bibliotéky i Petru Martiškovou samotnou trochu přiblížíme. Brzy vás čeká také rozhovor o její nejnovější knize, která vyšla v létě s příhodným názvem Léto na vodě. Děkujeme za rozhovory i poskytnuté fotografie.

Zdroj: Archiv Petry Martiškové


Po Hejkalce a Hastrmance Evelínce přichází na řadu Čertice Lili. Měla jste v hlavě myšlenku na další pohádkový příběh dlouho?

Čertice vlastně vznikla ještě před Evelínkou. Jen jsme se v nakladatelství dohodli, že bude lepší vydat ji až na podzim, právě kvůli tomu, že se odehrává v době Vánoc. Už dlouho jsem chtěla napsat pohádku s vánoční tematikou, protože Vánoce prostě miluju.

V předchozím rozhovoru pro Projekt jste uvedla, že náměty na knihy vás napadají při procházkách. Jak to bylo tentokrát s malou čerticí?

Čertice mě napadla také na procházce a právě v době, kdy se děti těší na čerty a Mikuláše. Všude kolem jsem slyšela, kdo se bojí a jak moc ho kdy čerti vyděsili, a tak mě napadlo, že by bylo fajn napsat něco o čertech hodných a spravedlivých a vlastně úplně stejných, jako jsou děti. Takových, co musí chodit do školy, psát úkoly a doma pomáhat. 

Kniha O nezbedné čertici vyšla v prosinci roku 2017. Byl to záměr, nebo se vydání náhodně trefilo do doby, kdy můžeme potkat převlečené čerty?

Byl to záměr. Chtěli jsme, aby vyšla v období Vánoc, tedy v době, kdy se skutečně odehrává. 

Na Vašem spisovatelském profilu na Facebooku je zmínka, že dokončujete další knihu pro děti. Můžete čtenářům prozradit, se kterou pohádkovou postavou se seznámí tentokrát?

V nové knížce se mohou děti těšit na příběhy malé čarodějnice Emilky, která je tak trošku nešikovná a vůbec neumí kouzla a čáry. Jenže při svatojánské noci se jí povede tak velké kouzlo, že je z toho pořádný průšvih. Je jasné, že bude muset přijít na to, jak dát všechno zase do pořádku. A víc neprozradím. :-) Knížka by měla vyjít na jaře. 

V hlavních rolích ve Vašich pohádkových knihách se objevují holčičky. Píší se vám ženské postavy lépe? Je to také dáno tím, že máte doma malou dcerku a máte inspiraci v ní?

Když jsem vymýšlela Hejkalku, chtěla jsem pohádkové postavičky napsat trošku z jiného pohledu, takže tam, kde se většinou píše o klucích, vytvořit postavičku holčičí. Proto Hejkalka, hastrmanka, čertice a teď i čarodějka. Další pohádka bude ale s klučičím hlavním hrdinou. Potom uvidím, jaké postavy se mi píšou lépe. Dcerka je mi velkou inspirací, ale spíš pro postavy dětí, které v příbězích vystupují a kamarádí se s hlavními pohádkovými hrdiny. V připravované čarodějnici jsem podle ní jednu postavu pojmenovala. 

Komentáře