Recenze: DENÍKY Z KRYPTY (Jana Raila Hlavsová)

Naděje umírá poslední

Za poskytnutí recenzní knihy děkuji nakladatelství Epocha

Nakladatelství Epocha na FB 

Chci zakoupit novelu Deníky z krypty


27. květen 1942 se navždy zapsal do české a světové historie. Tento den byl spáchán atentát na zastupujícího říšského protektora a šéfa Hlavního říšského bezpečnostního úřadu Reinharda Heydricha. V čele akce stáli dva čeští vojáci – Jozef Gabčík a Jan Kubiš, kteří byli pro tuto akci vycvičeni ve Velké Británii. O této události existuje mnoho faktografických knih, kde se můžete dozvědět vše podstatné. Mimo jiné byla napsána i autentická novela pojednávající o posledních dnech sedmi parašutistů, kteří se ukrývali v době heydrichiády. Kdo jiný by se měl chopit zpracování tohoto tématu než člověk, který spojil svůj pracovní život s koníčkem? Jana Raila Hlavsová, autorka Deníků z krypty, totiž působí přímo v Národním památníku hrdinů heydrichiády. Jak se jí podařilo vyobrazit jistý, blížící se konec těchto národních hrdinů?

Deníky pokrývají období od podvečera předcházejícího atentátu až po opěvovaný několikahodinový boj sedmi statečných parašutistů, kteří se nechtěli jen tak snadno vzdát obrovské přesile německých vojáků, ačkoliv bylo jasné, že nemají žádnou šanci. S těmito hrdiny máte možnost prožít jedenadvacet dní jejich životů, kdy se skrývali v kryptě kostela sv. Cyrila a Metoděje v pražské Resslově ulici. Kdo by čekal, že příběh bude ponurý, bude zklamán, neboť hrdinové oplývají životem a radostí z něj. Těší se na svou budoucnost a vůbec si nepřipouští, že by se mohlo něco pokazit před jejich plánovanou cestou do bezpečí.

Je 10. června 1942. Od téhle chvíle se počítá zlom, kdy Československé republice svitne opravdová naděje, že svět zruší Mnichovskou dohodu a Češi se stanou národem okupovaným a perzekuovaným. Už žádní zbabělci a kolaboranti. Ale to Jenda s Jožkou neví. A nikdy se to nedozví. (Str. 98)

Kniha je rozdělena do pětadvaceti kapitol, v nichž je popsáno všech jedenadvacet dní ukrývání se, přičemž každý z nich je pojmenován konkrétním datem. S ohledem na kratší obsah každé z částí se připravte na svižnější čtení. Nechybí ani úvodní slovo autorky a poděkování závěrem.

Deníky jsou obohaceny o jednoduché černobílé ilustrace od Zuzany Čatajové, nacházející se mezi kapitolami a na vnitřních deskách vazby. Obrázky umocňují atmosféru daného dne a dovolí vám si příběh prožít vícero smysly. O vyobrazenou litografii na přebalu se postaral David Michálek.

V příběhu máte možnost sledovat několik dějových linií. Vedle hlavní – samotnému přebývání v kryptě kostela – se hrdinové vydávají mezi „nehledané“ lidi, jejich přátele či lásky. Nechybí ani houževnatost německých jednotek, nepolevujících v hledání viníků a usilujících o pomstu za smrt jejich říšského protektora. Mimo jiné se setkáte i se „zrádcem“ přešlým z jedné strany na druhou, jenž se nestyděl zradit své kamarády. Díky těmto jednotlivým kombinacím se vám z různorodě namíchané mozaiky před očima vytvoří celistvý příběh.

Vzhledem k tomu, že se jedná o deník, je zcela samozřejmé, že autorka využila vševědoucího vypravěče přítomného času. Velké množství postav si zaslouží hojnost dialogů. Jana Hlavsová se do postav vcítila natolik, že budete mít pocit, jako byste všechny muže znali osobně. Dala jim lidskost tehdejší doby, což ve vás vyvolá různorodé pocity. Nejemotivněji zapůsobí poslední dvě kapitoly, týkající se samotného boje s nepřítelem.

Je obdivuhodné, když se člověk rozhodne napsat dílo o době, ve které nežil. Spisovatelka se do psaní pustila s velkým nasazením. Využila všemožných historických pramenů a faktů, vzpomínek pamětníků a dopisů i deníků padlých účastníků těchto událostí. 

Deníky z krypty primárně vycházely na stránce „Nevzdáme se nikdy – spolek přátel druhoválečného odboje“ umístěné na sociální síti. Právě tito prvotní čtenáři dali impulz ke knižnímu vydání.

Autorka v žádném případě nenutí čtenářům historické pojednání. Jedná se o dílo její vlastní fantazie, založené na faktech – o deník, jenž opravdu mohl být skutečným. Zcela logicky se setkáte s velkým množstvím postav – sedmi parašutisty počínaje, různými nápomocnými lidmi konče, a proto nečekejte, že každého zmíněného poznáte důkladněji. Na to v tomto díle není prostor a ani tento fakt nebyl autorčiným záměrem.

Vzhledem k hojnému osazenstvu příběhu se připravte na častou ztrátu orientace při čtení, několikrát budete muset listovat zpět, abyste věděli, kdo má v danou chvíli slovo. Mnohdy to působí rušivým dojmem. Já jsem si do konce musela sepsat všechna jména důležitých postav a stručnou charakteristiku jejich osoby.

Na některé čtenáře může negativně zapůsobit značné množství chyb a překlepů v textu. Je škoda, že tomuto nepříliš rozsáhlému dílu nebylo věnováno důkladnější korektury.  

V dnešní době už bohužel nezjistíme, jaké byly skutečné poslední dny sedmi parašutistů, ale někomu by se nemusela zdát uvěřitelná přílišná rozjařenost a pozitivita hlavních hrdinů. Mnohdy se zdá, že ani netušili, co za peklo vlastně rozpoutali.

Deníky z krypty bych doporučila čtenářům zajímajícím se o téma heydrichiády. Jedná se v podstatě o autentickou formu tehdejších nezapomenutelných událostí. Zdá se být vhodným doplňkem k faktografickým publikacím. A naopak – pokud se pro čtení rozhodnou ti, kteří nemají o těchto skutečnostech přílišné znalosti, kniha jim dá prostor k rozšíření si svých znalostí a následnému dohledávání si dalších informací.


Zajímají mě díla týkající se druhé světové války – ať již faktografická, či beletristická. Z toho důvodu bylo samozřejmé, že mé pozornosti neunikne ani tato historická novela. Základní znalosti daného tématu mám, ale autorka mi umožnila představit si pod jednotlivými jmény skutečné lidi s jejich vlastními životy, zájmy, láskami. Do této doby jsem je totiž vnímala pouze jako hrdiny bez tváře.








Anotace:
Deníky o osudu sedmi parašutistů skrývajících se uprostřed nacisty okupované Prahy. Deníky, které nikdy nemohly být napsané, ale jejichž vytvoření bylo inspirováno historickými fakty a dokumenty, vzpomínkami pamětníků a dopisy i deníky padlých účastníků těchto událostí. Kniha autentickou formou líčí vyhrocené okamžiky po atentátu na Reinharda Heydricha až po slavný sedmihodinový boj sedmi parašutistů proti obrovské přesile v kostele sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici. Příběh inspirovaný geniem loci místa, kde se tito muži skutečně ukrývali posledních jednadvacet dnů svého života.

Nakladatelství: Epocha
Rok vydání: 2018
Žánr: historická novela
Počet stran: 176
Formát: vázaná



Komentáře

  1. Deníky z krypty jsem nedávno četla. Atentát na Heydricha, Heydrichiáda, celkově výsadky... Hodně mě to zajímá a Deníky byly rozhodně hodně originální a skvělou četbou na toto téma...:-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat