Knižní tipy aneb co si přeje pod stromeček redakce projektu Podpora českých autorů?

I my z projektu Podpora českých autorů se těšíme, až pod stromečkem objevíme české knihy. Stále nemáme čtení českých autorů dost a pořád nacházíme tituly, které si rády zakoupíme a přečteme. Přinášíme článek  s našimi knižními tipy. Pochlubte se i vy knihami, které si přejete na Vánoce. Napište nám do komentáře nebo ve skupině Čteme české autory




Chensie Ips/Iv. Šabíková-Salvová


Já mám v plánu si pod stromeček nadělit dva české autory a podpořit je koupí knih, které vyšly samonákladem. Do oka mi padl román skvělého autora Petra Heteši, který na pomezí sci-fi a fantasy píše spletitá akční dobrodružství. Za top jeho dosavadní tvorby považuji Infico (Brokilon, 2017), které už v knihovničce mám. Momentálně sáhnu po knize s poetickým názvem Zelené šupiny, střepy a rubíny, která vyšla u Nové Formy v roce 2008. Mám v plánu si doplnit knihovničku i jeho dalšími knihami, postupně na tom pracuji. 

Druhým románem, kupodivu opět ze samizdatové tvorby Nové Formy, je Sám mezi všemi od české začínající autorky Katrin Walldové. Kniha totiž patří mezi jeden z mých kýžených žánrů, mezi LGBT, které teprve nastoluje svou dobu. Samozřejmě, vždy je to tak trochu risk sáhnout po debutu, ale víte... projekt mě naučil, že někdy vážně objevíte knižní svět, který si zamilujete. Stojí to za to.





✴✴✴



Alex Saven/Lenka Čapková

K Vánocům bych si přála Mariánské léto od Hany Kavurové. Tato spisovatelka je pro mě coby začínající autorku velkou inspirací a velice ji obdivuji i jako člověka. Zároveň se jedná o jedno z děl, které se rychle stalo bestsellerem a oslovilo mě už na první stránce, zatím jsem ale nenašla prostor si ho pořídit a přečíst.



Martina Flasarová

Já mám takových knih na seznamu více, ale v tuto chvíli bych si ráda přečetla knihu Běsa od Dity Táborské. Její první kniha Malinka ve mně zanechala hodně silné a také negativní emoce, přesto mě kniha tak pohltila, že bych si ráda přečetla volné pokračování. Běsa by měla být o drogách, dětech a rodičích. Takové romány mě hodně zajímají.

Druhá kniha, kterou bych ráda pod stromečkem viděla, je již českým čtenářům velmi dobře známa. Je to Hana od Aleny Mornštajnové. Myslím, že tady příběh moc představovat nemusím. Od autorky mám oba její předchozí romány a tento mi chybí.



✴✴✴



Barbora Javorková

Chtěla bych knížku Patrika Hartla, a to Prvok, Tečka, Šampón a Karel, protože je poslední, která mi chybí do sbírky jeho děl a pak knihy Terezy Boučkové: Život je nádherný, Závod s časem a tři novely v jednom Indiánský běh, Křepelice, Když milujete muže. Ještě bych ráda přidala dva Ježíškovy tipy pro všechny čtenáře, a to knihy Trosečník sibiřský od Světlany Glazerové a Mlýn od Michala Vaněčka.





✴✴✴



Monika Štěpková

Českých knih mám vybraných více. Přála bych si pod stromečkem najít Běsu od Dity Táborské. Mám doma její předcházející knihu Malinka, ke které jsem se prozatím nedostala, ale měla bych ráda obě pohromadě. Dále mě zajímá kniha Ve skříni od Terezy Semotamové, jejíž hlavní hrdinka bydlí ve skříni. Zajímavá je svou anotací i Teorie podivnosti od Pavly Horákové, jejíž hlavní hrdinka se vydává za cestou ke svobodě. Další je kniha Neotevřené dopisy od Alice Horáčkové. Autorka byla nominována na několik literárních ocenění, tak by mě zajímalo, zda právem. A poslední je kniha Místa ve tmě, ve které její autorka Lidmila Kábrtová dala přednost povídkám. Četla jsem její prvotinu Koho vypijou lišky a ta se mi moc líbila.





✴✴✴



Marie Daňková

Rozhodně chci knihu Literární kronika první republiky od Petra Šámala, protože to je skvost po všech stránkách a protože moje autistická duše bude mít další pomyslný seznam inspirace k četbě. V podobném duchu je i 100 českých knih, které si musíte přečíst od Milana Valdena. Pak bych ráda svou knihovničku obohatila o Celý život Jana Zábrany a zároveň o biografii o jeho osobě Jan Zábrana: básník, překladatel, čtenář od Petra Eliáše a Evy Kalivodové. Dárky jsou to poměrně drahé, takže se na Ježíška nebudu zlobit, když nepřinese všechno.






✴✴✴



Jana Jeřábková

Ještě jsem nic nečetla od Aleny Mornštajnové, takže např. Hanu nebo i jinou. Také knihu Dědina od Petry Dvořákové. Ze starších opět něco od Jarmily Loukotkové, asi Navzdory básník zpívá. No a nesmím zapomenout na další díl Husitské epopeje od Vlastimila Vondrušky100 českých knih, které si musíte přečíst bych si také prosila, milý Ježíšku.



✴✴✴



Petra Darebníčková

Knihy, které mě zajímají a o nichž vím, že pro mě budou mít dlouhodobější hodnotu, si během celého roku pravidelně kupuji, můj seznam knižních přání tedy není dlouhý a obsahuje tituly, které jako dějepisářka „musím“ mít ve své knihovně.  Publikace Jiný TGM od Pavla Kosatíka je kladně hodnocena čtenáři i literárními kritiky, na tu se těším moc. Mistrem na poli literatury faktu je Jiří Padevět. Všem, kteří se zajímají o moderní dějiny naší země, je toto jméno jistě dobře známé. Napsal již celou řadu knih o tématech a událostech, které by neměly být nikdy zapomenuty.




✴✴✴



Wish Sue/Zuzana Boháčová

Tenhle rok je to snad poprvé, kdy je na mém vánočním seznamu víc domácích autorů než těch zahraničních. Jako první tu mám novinku od Radky Třeštíkové Veselí, které jsem už měla možnost číst a na rozdíl od jejího předchozího románu Osm se mi hodně zalíbilo. Další na seznamu mám Hodinky od Ašera od Zuzany Dostálové, což je kniha zabývající se problémy a trápeními dnešních třicátníků. #Eskejp (Na útěku z kanceláře) od Jiřího Charváta je humornou sondou do pracovních životů v korporátech. Z trochu jiného soudku je zneklidňující thriller Klub vrahů od Pavla Renčína, na odlehčení jsem si vybrala Kateřinu Dubskou a nahlédnutí do jejího života v knížce Z kopce do kopce. Celou tuhle skupinku uzavírá komiks Svatá Barbora, na kterém pracoval Marek ŠindelkaVojtěch Mašek a Marek Pokorný. Jestli jste někdy slyšeli o kauze Kuřim, tak přesně o ní to je. A jestli neslyšeli, tak → SEM


 



A protože na projektu zmiňujeme i slovenské autory, kteří vycházejí u nás v Česku, nemůžu opomenout Jozefa Kariku a jeho novou (a jak jinak než hororovou) knížku Tma! :)



Pokud bych na závěr měla ještě přidat tituly, které se tu už objevily a které bych si i já přála najít pod vánočním stromečkem, patřila by mezi ně Dědina Petry Dvořákové a Teorie podivnosti Pavly Horákové.




A co si přejete od Ježíška vy? Vybrali byste si z našich knižních tipů? :)




Komentáře