Recenze: PŘED SOUMRAKEM (Alexander Stainforth)

Fantasy thriller, ta správná jízda


Za recenzní výtisk děkuji autorovi Alexandru Stainforthovi
Chci zakoupit titul Před soumrakem


Romantický fantasy thriller Pád noci vyšel v elektronické i tištěné verzi u nakladatelství Čas v roce 2015. Po třech letech se fanoušci konečně dočkali pokračování v podobě elektronického vydání Před soumrakem. David Kaps, píšící pod pseudonymem Alexander Stainforth, se věnuje románům pro ženy. Letos vydal pod novým názvem i knižní obálkou starší titul Láska k nakousnutí, který nyní znáte jako Borec odvedle

„Tohle je spíš noční můra, Kurtisi, a pokud se pro ni rozhodneš, už nikdy z ní zřejmě nevystoupíš.“ (Str. 45)

Autor prozřetelně sděluje podstatné informace o předchozí knize v krátké, leč podnětné pasáži s názvem V předchozí části. Pokud si již příběh plně nepamatujete a nemáte možnost si jej přečíst, určitě stručné shrnutí uvítáte. 

Stejně jako v předešlém díle, i v tomto se vyprávění odehrává v er-formě minulého času. Zobrazené jsou nejen nepřehnané popisy, ale i myšlenky a vzpomínky. Autor je rozepsaný, není tedy problém se začíst. Díky své praxi je povznesen nad začátečnické chyby. Čtivý děj přirozeně a dynamicky plyne. Kniha obsahuje také několik textů v kurzívě, představující dopisy. 

Začátek je poměrně zmatený. Všechno poukazuje na to, že si Rachel nic nevybavuje. Pouze dobu od dětství po střední školu a pak jsou její vzpomínky pryč. Jenže v další kapitole se vše odehrává trochu jinak. Kde je tedy pravda? Už od prvních kapitol je vám jasné, že nic nebude takové, jak se zdá. Žádné jednoduché dobrodružství, ústřední postava i vy máte před sebou pořádnou výzvu.

Rachel je zpět! Její svět je převrácený na ruby a ona se snaží vypátrat, kdo jí kdysi pomohl. Na Charlieho si nevzpomíná a za zády má bývalou agentku FBI, která jí nechce dát pokoj. Svízelná situace, ale její touha ji žene dál. 

Dvě dějové linie, přičemž vedlejší se odehrává rok zpět. Ta je neméně napínavá a emocionální, poukazuje na nové informace a celý příběh postupně uvádí na správnou rovinu. Obě linky mají hodně co do sebe a odvážně odhalují zajímavě promyšlený a čtivý svět. 

Hlavní dějová linie je pekelně zamotaná a matoucí, možná až přespříliš, protože některé zvraty působí účelovým dojmem. Autor je totiž nechává bez vysvětlení jako by šlo o hotovou věc a pokud nad dějem přemýšlíte, sotva chcete přijmout fakta, která nedávají smysl. Děj se prolíná s kapitolami, které zobrazují události odehrávající se rok zpět. Ty zobrazují zajímavosti, informace a dolaďují veškeré dění. O překvapení není nouze. Některá vám vyrazí dech, nad jinými budete polemizovat, zda už nejsou trochu přes čáru, jedno však mají společné - podpoří čtivost a dokážou vás pohltit. 

Námět je mnohem odvážnější než v prvním díle. Surovější a hrůznější thriller s hororovými prvky už pohladí po duši i čtenáře, kteří touží po drastičtější hře. Sázka na mystično a temnotu byla určitě úspěšná. Citlivější čtenářky se rozhodně bát budou, to mi věřte. Otrlejší povahy, které mají pro strach uděláno, nepodlehnou obavě, ale naopak silnému napětí, které je požene kupředu. Vědět víc, znát odpovědi na všechny otázky a vyřešit případ, který si pro vás autor tak zajímavě připravil. 

Vášnivá milostná zápletka je sice vedlejším prvkem, ale dokáže vás pořádně oslovit. Autor se odvázal a napsal milostné scény velmi jiskrné a vzrušující. Takový románek v působivém thrilleru je rozhodně silným bonusem. 

Faktem zůstává, že tahle pekelná jízda může někomu připadat až příliš překombinovaná a méně uvěřitelná díky všem těm nečekaným a neobhájeným zvratům. Příběh není propracovaný do hloubky, aby byl spokojený i náročný čtenář, ale jako oddechovka zaručeně zabaví vaši mysl.

K závěru se vyjadřovat nemohu, ale jelikož má příběh spád a nabízí zajímavé zvraty i neočekávaná překvapení, dočtete se na samotný konec jistě brzy. 

Líbil se vám první díl Pád noci? Pak rozhodně doporučuji Před soumrakem, jelikož je ještě mnohem surovější a vábivější než předchozí román. Vytře vám zrak!

Knižní obálka:
Prozřetelně se velmi podobá prvnímu dílu a to natolik, že byste si je mohli splést. Nevidím v tom žádný problém, ba naopak mě příjemně překvapilo, že se jedná o ilustraci, která je prakticky zobrazována z jiného úhlu. 


Anotace: 
Dokončení paranormální romance Pád noci
Rachel Adamsová je zpět! Poté, co unikla ze spárů sériového vraha a přežila i jeho další zběsilé řádění, ocitá se v situaci, na kterou není připravená. V patách je jí nejen FBI, ale i přízraky z jiného světa. Dokáže konečně zvítězit nad osudem a porazit všechny nepřátele?

Nakladatelství: David Kaps
Rok vydání: 2018
Žánr: Fantasy, Romantika
Ze série: Pád noci (2)
Počet stran: 155
Formát: epub

Komentáře