Recenze: MOŘE NÁLEZŮ A ZTRÁT – JAKO VODA A OHEŇ (Lena Valenová)

Pátrání po Michaelově minulosti se uzavírá




Za recenzní výtisk děkuji autorce Leně Valenové.

Recenze závěrečného dílu série Moře nálezů a ztrát (předchozí tituly Náhodní lháři, Nevyzpytatelný, Střepy mozaiky) od české spisovatelky Leny Valenové je konečně tady. Autorka uzavřela celý cyklus knihou s názvem Jako voda a oheň. Recenze navazuje na předchozí tituly.

Od chvíle, kdy jsme opustili hrdiny, uplynuly již dva roky. Za tu dobu se přihodila spousta věcí – Elena zůstala v Praze, kde také studuje vysokou školu. A Michaelovi se konečně podařilo zjistit pravdu o své minulosti a rozhodl se tak vzít spravedlnost do svých rukou. Hlavní hrdinové jsou dospělí a i jejich chování tomu odpovídá. Jsou moudřejší a zodpovědnější, rozjíždějí podnikání či studují. Před dvěma lety se Michaelovy a Eleniny kroky rozešly a každý z nich si šel svou vlastní cestou. Osud však chtěl, aby se znovu sešli. A jak jinak než v New Yorku. Navážou tam, kde naposledy skončili?

O stylu se nedá napsat nic nového. Je stále čtivý a napínavý. Autorka ale změnila věkovou skupinu a tomu přizpůsobila i psaní. Stále ovšem používá „jope” a „nope”,  často střídá anglické věty či výrazy s českými. Co však může tahat za uši, je neustále opakující se slovní obraty „cuknout koutky” a „obrátit oči v sloup”. V celé knize se tyto výrazy opakovaly tolikrát, až jsem i já začala obracet oči v sloup.

Co jistě oceníte, je detektivní zápletka, která se opravdu povedla. Do poslední chvíle netušíte, jaké informace Michael o své minulosti už má. Nevíte, jak bude chtít konfrontovat tajemnou osobu z minulosti, která v knize výrazně ovlivní životy všech hrdinů.

Vztahy mezi postavami jsou velmi komplikované a napjaté. Nemyslím Michaela a Elenu. Jejich vztah už není na takové velké houpačce jako v předešlých knihách, ale mám na mysli především vztah mezi Michaelem a jeho starší sestrou Lorettou. Michael zjistil, že Loretta všem sourozencům zatajila důležitou skutečnost. Od té chvíle se jí Michael vyhýbá a ona s ním nemůže navázat bližší kontakt. Utápí se v žalu, a tak se začne více upínat k práci. I jí se během doby, kdy jsme s hlavními hrdiny nebyli, otočil život o sto osmdesát stupňů.

Autorka vložila do knihy dva epilogy, což není moc typické. Chtěla bych upozornit na ten první. Přišel mi velmi „americky přeslazený”, pokud to tak můžu nazvat. Druhý epilog je úspěšnou tečkou za celou sérií. Týká se postavy, která se objevila v Nevyzpytatelném. Jsem ráda, že se k ní Lena Valenová vrátila.

Musím také zmínit vazbu. Stejně jako předchozí kniha, tak i tuto vydalo nakladatelství Klika. Tentokrát je však vazba mnohem lepší. Knížka se dá bez problémů úplně rozevřít.

Celá série sice patří do kategorie young adult, ale tento díl pomalu přechází v new adult. Příběh je ale na pomyslné hranici mezi oběma žánry. Určitě bych ji doporučila čtenářům, kteří mají rádi romantické zápletky s kapkou detektivního pátrání.


Knižní obálka plynule navazuje na ty předchozí. Autorkou všech je samotná Lena Valenová. Je na ní zobrazen východ slunce a tři letící ptáci s majákem v pozadí. Pozorný čtenář v příběhu najde poznámku o všech obálkách.





Anotace
Tři jména, tři odlišné příběhy, ale všechny se skrývají za stejným pohledem. Dozví se Michael konečně pravdu?

Se čtvrtým dílem strhujícího románu se kruh uzavírá. Je na čase, aby se Michael, Antonio a Matteo setkali tváří v tvář svému osudu.

Křehké vztahy pracně vybudované v předchozích letech byly přetrhány. Vyjde Sandřin plán, jak svést znesvářené sourozence znovu dohromady? Mají po tom všem ještě šanci být zase rodina?

Loretta se setká s člověkem z minulosti. Jeho přítomnost v ní vyvolá nejen nové pocity, ale také mnohé nezodpovězené otázky. Brzy se v základech zachvěje vše, v co do té doby věřila.

Michael nepochybuje o tom, že našel muže ze svých vzpomínek. Připravuje se na pomstu. Dojde k ní ale vůbec? Je možné, že se ve svém úsudku mýlí?

Je čas zúčtování. Při hledání osobního štěstí se ale každý musí nejdřív vypořádat se svou minulostí.

Nakladatelství: Klika
Rok vydání: 2018
Žánr: detektivní young/adult román 
Počet stran: 320
Vazba knihy: brožovaná



Komentáře