Den otevřených dveří

Všimly jsme si, že spousta čtenářů i autorů nás kritizuje a soudí, aniž by projekt znali. Rozhodly jsme se, že vám dáme příležitost nás více poznat. Bude to férovější přístup, co říkáte? Jelikož každý má právo na svůj názor, nebereme nic tragicky a pokračujeme ve své zálibě. 

Něco málo o nás... 
Redakce je plná nadšených čtenářek, které ve svém volném čase čtou české knihy a představují vám je formou recenzí. Ty se snažíme psát co nejobjektivněji, aby obsahovaly konstruktivní kritiku, a nikoliv jen náš subjektivní názor. Proč takhle? Já osobně nemám ráda čistě jednostranné hodnocení knih. To, co se líbí jednomu, nemusí se přece líbit druhému.

Uznáváme, že název projektu je velmi zavádějící. (Ten měla na starosti kolegyně. :o)) Nejedná se o Podporu českých autorů v tom smyslu, že vypracováváme ryze nadšené a pozitivní recenze na rozličné tituly. Projekt by se spíše měl jmenovat podle naší skupiny Čteme české knihy, protože my nepíšeme jen kladné recenzní posudky.

Dokonce i naše podmínky byly/jsou zavádějící. Už jsme je upravily a doufám, že srozumitelně. Autor má právo se proti recenzi ohradit a dát nám to „sežrat“, ale musí napsat nám - zakladatelkám. Nesmí psát redaktorkám a recenzentkám, protože projekt je organizačně náročný. Pokud bude x našich recenzentek něco domlouvat prakticky za našimi zády, plno informací se poztrácí. A přehled je na takovém rozsáhlém projektu opravdu velmi důležitý. Požádá-li autor o zhodnocení své knihy formou recenze, musí se smířit s tím, že autorky článků nebudou psát jen ódy, ale vyzdvihnou klady a vytknou i zápory knihy. To se týká i pravopisu a stylistiky, případně typografie. Pokud nám tedy pošlete knihu, která neprošla korekcí, a jsou v ní gramatické chyby, nedivte se, že to bude v recenzi vytknuto. Jakou knihu pošlete, takovou hodnotíme. Někteří nás za to nemají v lásce, ale my nebudeme čtenářům lhát.

Ráda bych vám tedy alespoň trochu ukázala, jak to funguje v redakci projektu. Je pro nás důležité, aby si každá recenzentka zvolila k přečtení a posouzení knihu takového žánru, kterému se opravdu věnuje, má tedy načteno a je schopná knihu zhodnotit. Nemáme podchyceno  vše, ale snažíme se. 

Naše recenzentky mají na sepsání článku o knize jeden měsíc. Teď určitě namítáte, že recenzní lhůta je šest týdnů, tak co to tu vykládám. Ale pravda je taková, že dva týdny jsou na editorské opravy, kdy editorky na recenzi naběhnou, trochu či více ji začervení a pak teprve přichází na řadu znovu recenzent. Daný text opraví a ten putuje k našim korektorkám, které se na něm také vyřádí. Před vydáním ještě podstupuje poslední hloubkovou kontrolu u mě a já teprve propouštím články do světa a je mi jasné, že pokaždé, když něco vydáme, nad projektem visí Damoklův meč a hrozí, že se na nás sesype lavina stížností. 

Což je v závěru úsměvné, protože žádný z literárních serverů či blogů není vystaven takové zátěži a pozornosti jako právě tento projekt. Možná je to tím, že je ojedinělý. Nic takového tu předtím nebylo, snad proto jsou někteří lidé vůči němu tak nedůvěřiví. Naším cílem je rozšířit mezi vás české knihy a to se nám myslím daří. I nadále budeme číst tuzemskou tvorbu, inspirovat vás knižními tipy a možná... možná mezi nimi najdete své oblíbené.

Netvrdíme, že je projekt bezchybný, určitě je stále co zlepšovat. Rozhodně nemáme problém přijmout konstruktivní kritiku, která ho pomůže vyladit a posunout zase o něco dál. Vy, jako čtenáři, totiž často vidíte nedostatky, které nám, jako členům redakce, můžou uniknout. Pokud máte připomínky, můžete využít formulář připojený na konci článku.

Samozřejmě nemusíte souhlasit s ničím z toho, co jsme sem napsaly, můžete se k projektu stavět skepticky a odsuzovat ho. Na to máte právo. I špatná reklama je ale reklamou. Pokud se o vás mluví, je vše v pořádku, jakmile se mluvit přestane, upadli jste v zapomnění.

Snad jsme vám náš projekt trochu přiblížily. Děkujeme vám za ohlasy, názory, podporu i výtky. :)

FORMULÁŘ




Komentáře

  1. to by me fakt zajimalo, na co si lidi muzou stezovat? na to, ze na neco takoveho sami neprisli a ted zavidi?
    hlavu vzhuru holky a jede se dal :-D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat