Recenze: ZKUS MI VĚŘIT (Radka Bryšová)

  Romantická jednohubka

„Mít jen sex bez vztahu je pro mě jednodušší. Je něco, co tajím. Každá, které jsem to řekl, mi utekla." (Str. 87)

Za recenzní výtisk děkuji e-shopu Palmknihy - eReading
Palmknihy na FB

Chci zakoupit titul Zkus mi věřit


Radka Bryšová je začínající česká autorka, která prozatím vydává pouze elektronické tituly. V roce 2017 vyšel její debut Zkus mi věřit. Letos své čtenáře potěšila druhým dílem, romanticko-historickým románem s názvem Čtvery šaty. 

Styl psaní v ich-formě minulého času je oddechový, romantický a nenáročný. Dosti popisný, proto kapitoly působí lenivějším dojmem, až na ty, kde se opravdu něco děje. Obsahuje dva úhly pohledů ústředních postav - Terezy a Dominika, které jsou nerovnoměrně rozdělené. Náročnější čtenářky poznají, že se jedná o autorčin první počin. Text vyznívá lehce křečovitě, Radka Bryšová svou praxi práce s textem teprve získává, ovšem i přesto se romantický příběh čte poměrně dobře a nenáročným čtenářkám počtení nezkazí. Debutantka své vyprávění bere s nadhledem a některé informace tak také prezentuje, což působí příjemným nadlehčeným dojmem. 

Potěší vás, že se nejedná o zbytečně prodlužovaný začátek a prakticky ihned se seznamujete s ústředními postavami. Před vámi se začne rozehrávat romantická hra, která je vhodně zpracovaná, ačkoliv se jedná o klasický scénář, který příliš nepřekvapí. 

Hlavní hrdinka Terez je mistrová, jejíž povolání je spíše naťuknuté proto, aby vysvětlilo určité mezníky, ale zbytečně nezatěžovalo. Vzpamatovává se z nevydařeného vztahu, kdy ji přítel Marek v opilosti týral a zanechal jí tak šrámy nejen na duši, ale i na těle.

Dominik se v prvních chvílích prezentuje jako tajemný sukničkář, který rád dělá smyslné narážky. Má sebejistotu, ale přesto je znát, že něco skrývá. 

Ústřední postavy by chtělo ještě dopilovat, ale v rámci románu pro nenáročné čtenářky jsou dostačující, i když v některých případech vyznívají ploše. Škoda, že některé jsou přímo účelové, objevují se, když je potřeba nějaký rozruch nebo dynamičtější zápletka. Fakt, že se vyprávění v určitý čas překlene, na příběh z pohledu mužského hrdiny je příhodný. Atmosféra se dle toho také mění a snadno rozeznáváte, jakým způsobem oba hrdinové smýšlí. Charaktery postav jsou tímto podpořeny a navíc, pokud tíhnete spíše k vyprávění z úhlu pohledu hrdinů, pak vás Dominik určitě nezklame. Jeho příběh působí stejně autenticky jako Terezin. 

Láska je vážně slepá. Škoda, že jsem si ty růžové brýle nesundala dřív. (Str. 5)

Dějová linie má ze začátku jediné ozvláštnění, tím je Terezin bývalý přítel Marek. Což po pár stránkách začne působit účelovým dojmem a dopředu tušíte, co asi tak můžete čekat, když na něj ústřední postava náhodně naráží nebo se on objevuje u ní doma. Z počátku tak příběh závisí na tomto dramatu a na druhé straně jej vyrovnává počínající romantická linie, kdy Tereza začíná flirtovat s Dominikem. Tím pádem se tedy nevyhnete klišé, na které v příběhu narazíte, příkladem může být proslulý trojúhelník. 

Klasický scénář není nijak nápaditě ztvárněný. Aby si autorka zachovala vaši pozornost, objevují se hrdinové nečekaně tam, kde jsou potřeba, aby děj nevázl v nezáživných vodách. Pravda, ta účelovost je postupem času vyčerpávající, pokud ji nemáte v oblibě. Některé čtenářky mohou protáčet oči nad tou „souhrou náhod“, ale jiné naopak budou nadšeně očekávat další kapitoly a těšit se na vzrušující situace.

Příjemné je, že se děj odehrává v České republice a jste tak obklopení českými jmény, jež znáte a snadno si je zapamatujete. Tím pádem, ačkoliv je postav více už od začátku, se vlastně neztrácíte a snadno se orientujete. 

Nejedná se o young adultku. Román obsahuje vhodně sepsané erotické prvky, aniž by sklouzával k erotickému žánru. Emoce, láska a romantika hrají v příběhu prim, jsou šikovně a zajímavě ztvárněné. 

Bohužel se zdá, že nakladatelství Martin Koláček - E-knihy jedou nemá problém vydávat knihy, aniž by prošly korekturou. Nejedná se o první titul, který se projektu Podpora českých autorů dostal pod ruku, jenž obsahoval nejen gramatické chyby, ale i překlepy a chybějící čárky ve větách. 

Ačkoliv má román své chyby, souhlasím s názory čtenářek, že se jedná o povedené dílo, které vás dokáže oslovit, pokud máte tento žánr v oblibě. Autorka má určitě co nabídnout a já věřím, že její další knihy budou lepší a lepší. Máte chuť na nenáročnou romantickou oddechovku? Pak věřím, že si v případě Zkus mi věřit počtete. 


Knižní obálka: 
Sice ilustrace spíše spadá do takových, které se využívají u románů žánru young adult, takže vás může lehce zmást, ale jinak mluví k ději a působí romanticky. 



Anotace: 
Jednadvacetiletá Tereza se snaží začít od začátku. Má práci, nový byt a skvělé kamarády, kteří jí pomohli v nejtěžších chvílích. Terezu však neustále dohání minulost v podobě ex přítele, který jí ubližoval a který se stále nesmířil s rozchodem.
Pak do jejího života vstoupí Dominik. Na první pohled veliký sukničkář, ale je opravdu takový? Když se Dominik dozví, jak je to s jejím bývalým, rozhodne se jí pomoct, a to za každou cenu. Dominik má ale také tajemství, které si pečlivě střeží jako oko v hlavě.
Postupem času se i on do Terezy zamiluje. Moc dobře však ví, že žádný z jeho předchozích vztahů nevydržel. Proč by to tedy teď mělo být jinak?

Nakladatelství: Martin Koláček - E-knihy jedou
Rok vydání: 2017
Žánr: Romány pro ženy
Počet stran: 198
Formát: Epub, Mobi, PDF



Komentáře

  1. Koukám, že Martin Koláček je něco jako Omega. Pokud to nejsou ty úplně základní čárky, tak to ještě nějak zvládnu, jelikož sama v tom mám ještě hokej, ale gramatické chyby...
    Do knížky se asi pouštět nebudu, protože na ty 'slaďárny' moc nejsem, ale pěkná recenze. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat