Recenze: DOŠEL NÁM ČAS (Barbora Walterová Benešová)

 

Post-apokalyptický román předpovídající děsivou skutečnost...



Za recenzní výtisk děkuji autorce Barboře Walterové Benešové

Spisovatelka na FB

Chci zakoupit titul Došel nám čas!



Autorka Barbora Walterová Benešová rozhodně není žádnou debutantkou. Došel nám čas je v pořadí již její pátý titul. První dva - Bez volby a následné pokračování Apokalypsa - vydala samizdatem, zatímco od roku 2015 vydává knihy u nakladatelství Brána. Dívka, která neměla mít sny a její volné pokračování Dívka, která ztratila budoucnost se zřejmě zabývá aktuálními a tabuizovanými náměty. Není tedy divu, že prozatím její poslední román Došel nám čas, má také hodnotný námět.


Styl psaní v ich-formě je především dějový, ačkoliv v první části se autorka zabývá vyprávěním o minulosti, aby vám vhodně přiblížila postavy. Problémem pro některé čtenáře může být, že v knize je velmi málo zmíněn vzhled hrdinů. U některých vůbec netušíte, jak vypadají. Dokonce se to týká i těch ústředních. Jako by autorka zapomněla tyto informace zmínit, nebo je naopak vynechala vědomě. Nejedná se o výraznou absenci, jelikož vzhled v tomto případě není nejpodstatnější a každý si ve své představivosti beztak utvoří takový obrázek, jaký si přeje. Slovník hrdinky je poměrně autentický, až na pár nevhodně zvolených výrazů, které by spíše použil starší člověk, ale jinak se velmi snadno s Marianou sžijete. Od jisté doby jsou středně dlouhé kapitoly, dělené na kratší čtivé texty, označené dny. První den bez elektřiny se příhodně datuje na 10. července 2018. Proč si autorka vybrala právě toto datum, vám zodpoví v rozhovoru, který vyjde v následujících dnech.

Po prologu v první kapitole se ocitáte ve světě, kde prvních pár chvil nejde elektřina, ani mobilní sítě. Započal blackout a přežít nebude jednoduché. Autorka vhodně zahrnuje minulost do vyprávění, a nakonec se brzy vrací k nastávající apokalypse, kde se lidé začínají vraždit pro jídlo a vodu. Rozhodně vás potěší, že už od začátku je příběh dynamický. Neobsahuje zdlouhavé části a čtenáře žene kupředu touha znát, co se bude dít. 

Ústřední hrdinka Mariana je nejstarší z pěti dětí. Žije v Chicagu a právě ji přijali na Stanford. Přeje si studovat medicínu. Ačkoliv je jí osmnáct, působí jako by byla mnohem mladší. Některé věci si neuvědomuje, není schopná přežít v nově nastoleném světě, natož snad v době nouze uvařit pro své sourozence, se kterými zůstala doma. Autorka se snažila poukázat na to, že v dnešní době zejména mladší generace nejsou schopny se adaptovat na zhoršené podmínky, či přímo přežít. Naštěstí ji zachraňuje její přítel David. Boxer, který je mnohem schopnější a dospěle se snaží přijít na tu správnou záchrannou misi, která by jim pomohla přežít. 

Mariana má mladšího bratra Adama, který je podle všeho průšvihář a jí se zdá, že v době katastrofy je zmatený a zoufalý. Ve skutečnosti však působí, že Adam je uvědomělejší a je schopnější přežít zlé časy mnohem více než vystrašená Mariana. Musí se starat ještě o desetiletou sestru Tony, která pochází z trojčat. Její bratři odjeli s matkou na venkov, kde žije dědeček na své farmě. Odjezd je méně domyšleným zvratem a působí účelově, avšak díky za něj, protože jinak by čtenáři byli ztracení v množství postav. 

Po začátku přichází doba temna. Tedy čas, ve kterém se lidé modlí za elektřinu. Život bez ní není jednoduchý a my jsme až příliš zhýčkaní a závislí, což se autorce podařilo velmi věrně ztvárnit. Ačkoliv se na věci dívá právě z pohledu mladších generací a řeší tak i méně podstatné věci, zatímco pár důležitých hrdinové opomíjejí, načež pak musí řešit následky.

Některé části se opakují, jako kupříkladu vzpomínky, což má ale svůj důvod. Dokresluje to emoční rozpoložení postav a vzpomínání na příjemné časy. Nemusíte mít obavu, že by tento příběh šel až na dřeň. Sice narazíte na tabuizovaná témata, ztvárněná jsou však podle očekávání v rámci žánru young adult. Hodnotná myšlenka je sepsána obdobně. Autorka nejde v některých případech do hloubky, ale přesto se jí víc než vhodně podařilo vystihnout příběh pro mladší generace a ukázat jim, co všechno by po takové katastrofě následovalo. Skvělé je, že zobrazila jak dopady ve městě, tak také na venkově a vystihla nápadité rozdíly.

Kamenem úrazu mohou pro někoho být účelové zvraty, které náročnější čtenáře nepříjemně zaskočí. V případě, že máte chuť nad knihou přemýšlet, vám některé situace vyloženě poví, že autorka své tzv. berličky nedostatečně skryla, a tak působí poněkud zvláštně a nepromyšleně. Jako by se dané vedlejší postavy ocitly na místě jen proto, aby záměrně podaly pomocnou ruku nebo naopak zmizely ve vhodnou dobu, jak se autorce hodilo. To vám může pokazit jinak lákavý literární zážitek.

Budete potěšení, jelikož se Barbora Walterová Benešová nenechala strhnout vlivem dnešních romancí a rozhodla se romantickou linii ztvárnit nepříliš výrazně. Potěší tedy čtenářky, ale neodradí čtenáře. Především také láska nezastíní post-apo a thrillerové prvky, které jsou v díle podstatné.

Závěr je očekávaný, alespoň pro čtenáře post-apo určitě. Náročnější čtenáře zaujme epilog, do kterého autorka vložila hodně emocí, informací a také obav. Dovídáte se, co ji inspirovalo k napsání románu Došel nám čas... Dovětek se dá považovat také za druh varování. 

Kniha nejvíce nabízí mladším generacím, kterým se zalíbí akční dobrodružství i výrazný námět.

Knižní obálka:
Samotné mi spíš než post-apo ilustrace evokuje zombie, dá se tedy brát, že je lehce zavádějící, ale opravdu upoutá vaši pozornost.  




Anotace: 
Postapokalyptický román Lidská rasa je zhýčkaná moderní dobou, až příliš jednoduchým životem. Ale jednou se po stisknutí vypínače světlo nerozsvítí. Nejdřív nastoupí obavy a nervozita, ale po pár dnech nastává boj o holý život. Ve městě se už dál přežít nedá, veškeré pohodlí technického pokroku je pryč. Benzínky nečerpají pohonné hmoty, do supermarketů se nedováží potraviny a zásoby léků velmi rychle mizí. Provoz v nemocnicích se zastavuje. Pacienti závislí na přístrojích umírají během několika prvních hodin. Začíná rabování a lidé se zabíjejí za bílého dne pro kus chleba. Z oblohy padají letadla jako papírové vlaštovky. Obyvatelé nemají ani potuchy, co se děje. Jak rozsáhlý je výpadek elektrické energie? Tolik potřebné informace se k nim nedostanou, televize nevysílají, rádia nehlásí a mobilní sítě jsou mimo provoz. Zhýčkaná devatenáctiletá městská dívka Mariana Laurentová se ocitá v naprosto neřešitelné životní situaci. V důsledku výpadku proudu se matka nevrátí domů a ona rázem musí řešit problém, jak zachránit sebe a dva mladší sourozence. Jediné místo, které nabízí záchranu, je dědečkův statek. Ten ale leží skoro tisíc kilometrů daleko. Podaří se dětem zvládnout tak dalekou cestu? A znamená vůbec farma bezpečí pro celou rodinu?

Nakladatelství: Brána
Rok vydání: 2018
Žánr: Young adult, Post-apo
Počet stran: 320
Vazba: pevná s přebalem



Komentáře

  1. Tak tohle považuji za velmi vydařenou recenzi (tedy pro mě jako pro autora :-D) a především objektivní. Co víc říct než děkuji :-D

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělá a naprosto výstižná recenze ��

    OdpovědětVymazat

Okomentovat