Recenze: BOREC ODVEDLE (Alexander Stainforth)

 

Zábavná romantická oddechovka


Za recenzní e-knihu děkuji autorovi Alexanderu Stainforthovi
Chci zakoupit titul Borec odvedle


Novinka Alexandera Stainfortha s názvem Borec odvedle je prakticky novou verzí románu Láska k nakousnutí, která vyšla u nakladatelství Čas v tištěné podobě v roce 2017. Nyní můžete její elektronickou verzi vyměnit za Borce odvedle, jenž je zábavným a působivým románem v novém kabátě.  Autor dokonce plánuje vydat také sequel s názvem Bušič odvedle. 


V ich-formě před vámi autor rozehraje velmi příjemné a hřejivé vyprávění z úhlu pohledu ženy. Je překvapivé, jak snadno se s tím popral a vhodně ztvárnil vše zajímavé a podstatné. Opravdu kniha působí přirozeně, jako by ji psala žena. Alexander Stainforth své texty snadno oživil a tím dodal Borci odvedle kouzlo. 

Ústřední postava se jmenuje Laura. Na střední škole to neměla snadné, a tak, když se jí ozve spolužačka, aby ji informovala o setkání po patnácti letech, vůbec není nadšená. Pracuje jako šéfredaktorka nakladatelství, ale i její pozice se začíná pomalu hroutit. 

Lehce zdlouhavý začátek poukazuje na její život, který jí začínají ztrpčovat starosti. Naštěstí se objevuje sexy soused Lukáš, který působí žhavě a tajemně, jak mají ženy v oblibě. 

Irena je Lauřina dobrá kamarádka, která ji dokáže podržet, ale i ona má svou druhou tvář. Přátelství je příjemně rozvětvené, střídá se v kapitolách podle potřeby, aniž by to vyznívalo účelově. Pochopíte, proč se jím autor zabýval a vhodně jej zakomponoval do kontextu.

U romancí je problémem, že autoři se natolik zaměří na romantiku a lásku, až opomenou propracovat charaktery hrdinů. V tomto případě se nemusíte obávat. Postavy mají co nabídnout, působí zajímavě, a hlavně řeší podstatná témata, která nejsou povrchní. 

„...Podívejte, nezačali jsme právě dobře. Opravdu není žádný úmysl v tom, že tu na sebe zase narážíme. Měl bych se asi konečně představit. Jsem Lukáš Patera – váš nový soused.“ (Str. 29)

Vtipné výroky skvěle zapadají do děje a vstřícně přiostřují atmosféru, která je místy poměrně jiskřivá. Nemusíte se obávat, že by se jednalo o erotický příběh, takové scény nejsou v knize vylíčené a vše si tak můžete samy domyslet. Očekávaný románek je opravdu žhavý a příjemně zamotaný, i když obsahuje určitou přímočarost. Spletitost je přirozená, dokáže zaujmout a navnadit na pokračování ve čtení, i když jste třeba v méně dynamické části. Problémem mohou být právě ty pasáže, ve kterých se toho mnoho neděje, působí zdlouhavým dojmem, až čtenářky mohou být znuděné - vše záleží na tom, jak vás autor se svým tématem zaujme.

Náročnější čtenáře zaujme, že se autor snažil jít do hloubky, ať už v případě děje či charakterů. Některé čtenářky sice nepotěší, jak je v knize nahlíženo na mateřství a manželství, ale jedná se o zábavnou četbu, kterou je třeba brát trochu s nadhledem. 

Na závěr se toho dost řeší a odhaluje. Konec jen dokazuje, jak příjemná oddechová četba si vás získala. 

Román bych doporučila čtenářkám, které hledají zábavný romantický literární zážitek na úrovni, jenž má co nabídnout. 

Knižní obálka: 
Ilustrace knihy Láska k nakousnutí působila mile a amatérsky. Nová verze obsahuje klasické klišé s mužem na přebalu, ovšem právě to přiláká oko čtenářek a v dnešní době je prakticky nadužívané. Dá se říct, že se tedy jedná o správnou volbu. 




Anotace: 
Laura je těžká workoholička. Pracuje od rána do večera, podřízení ji nenávidí a od mužů si udržuje dostatečný odstup. „Dokonalý svět“ se jí zhroutí ve chvíli, kdy dostane padáka. A místo toho, aby se mohla v klidu vybrečet, musí se dohadovat s provokativním borcem, co jí zablokoval vjezd do domu. Laura ho zpočátku nemůže vystát, ale pak zjistí, že ten otrava není vůbec k zahození a že je to vlastně její nový soused. Hodně sexy soused. Následuje pozvánka na večeři, první společný den… a Laura má hlavu v oblacích. Nic ovšem není takové, jak se na první pohled zdá, a řada zdánlivých náhod a propletenců na sebe nedá dlouho čekat. 

Nakladatelství: David Kaps
Rok vydání: 2017
Rok nového vydání: 2018
Žánr: Romány pro ženy
Počet stran: 149
Formát: Epub, Mobi, PDF



Komentáře