Recenze: NACHOVÉ PUSTINY (Michal Sirotek)

Spora, kterou nechcete vdechnout

Za recenzní e-knihu děkuji autorovi Michalovi Sirotkovi

Chci zakoupit titul Nachové pustiny


Autor sci-fi povídek, který v současnosti pracuje jako grafik, je české veřejnosti známý již několik let. Pravidelně přispívá do časopisů a některé jeho povídky se probojovaly až do antologií Mlok. Nachové pustiny vyšly poprvé jako součást antologie Mlok 2016Budou mít úspěch i jako samostatná kniha?



Přenesme se do nedaleké budoucnosti, kdy naši planetu napadne zvláštní entita. Její projevy jsou na pomezí parazita a rostliny. Jedno vdechnutí jejích nebezpečných spor ve vás spustí proces přeměny, která je bez použití speciálních léků konečná. Celá země je však v chaosu, takže léků je nedostatek. A nejen jich. Jak dlouho bude tento stav únosný, než parazit vše ovládne?

„Pokud nevíme, odkud Vlákna přišla, neznáme ani jejich cyklus života. Co když dorostou do určité velikosti a pak znovu učiní Skok, bez ohledu na to, že jsou světy kompatibilní?“ „Nevím, Nisko. Neznám odpověď. Musíte doufat.“ „Takže to je ono?“ vyhrkl Tom. „To byl váš plán? Doufat?“ „Když vedeš válku s ďáblem... co jiného ti zbývá?“ (str.127)

Ústřední postavou je Tomáš, jenž přežívá, jak se dá. Sice má známost a dělá nějaké ty kšefty, ale co se dá v nynějším světě plánovat víc? Jeho existence se však v jednu chvíli náhle změní a on se shodou okolností ocitne na útěku, na jehož konci je život, nebo smrt. Přežije Tom? A přežije vůbec celé lidstvo?

Vyprávění probíhá v ich-formě z Tomova pohledu. Důraz je kladen na velké množství dialogů. Popisy jsou značně explicitní, což je hlavně v případě brutality velice mrazivé.

Kniha se odehrává na skutečných místech v České republice, zmíněny jsou i existující firmy. Je příjemné číst o místech, která znáte a celé dílo dělají mnohem reálnější. Tato post-apokalyptická sci-fi je velice akční. Není nouze o boje, protože každou chvíli vám někdo usiluje o život. Bude to nachová smrt, nebo Lovec? Co vás dostihne dřív?

Název Nachové pustiny popisuje barvu parazita a jeho spor. Tato informace mi na začátku připomněla námět románu Pavučina snů od Stephena Kinga. Tím však podobnost končí a příběh se ubírá jiným směrem.

Různé formy boje a potvor, zároveň akčnost, spád a napětí. Poslední tři slova charakterizují toto dílo, které svým rozsahem připomíná spíše novelu než povídku.  Na své si přijdou muži i ženy. Obzvlášť ženy, které tento žánr příliš nečtou, se nemusí bát. Je zde přítomen vědecký prvek, ale není nijak složitý a převažuje spíše katastrofická stránka.

„Od kdy jsi takový pesimista?“ „Nejsem, jen mi to přijde nebezpečné.“ „A můžeš mi říct, co je podle tebe bezpečnější? Čekat na Lovce s prázdnýma rukama?“ „To jsem neřekl.“ „Ale vyjde to nastejno.“ „Jen říkám, že bychom to měli ještě zvážit.“ „Najednou máš naděláno v kalhotách?“ zamračila se. „Jo a nebojím se to přiznat.“ (str. 138)

Ve třetí čtvrtině dojde k náhlému útlumu a místo strhujícího konce se dostaví stagnace příběhu. Celková zápletka není předvídatelná a do posledních chvil nevíte, na čem jste, ale nemohla jsem se ubránit pocitu, že nastavená laťka klesla. Zvláštně působilo chování k DataSféře, která byla pro naše hrdiny důležitá, ale chování k ní tomu nenasvědčovalo.

Na druhou stranu post-apo knih není nikdy dost a tato rozhodně stojí za pozornost. Líbilo by se mi, kdyby ji autor bral jako určitý prequel, případně ji rozpracoval, jako tomu bylo v případě např. Enderovy hry od Orsona Scotta Carda. Doporučuji všem milovníkům sci-fi a napínavých příběhů.


Knižní obálka v barvě nachu nám předkládá hlavní hrdiny. Působí příjemným dojmem a způsob, jakým je nakreslena se mi líbí.





Anotace:
Sedmnáct let uplynulo od chvíle, kdy OSN schválilo bombardování Prahy. Katastrofu to neodvrátilo. Agresivní parazit pohlcuje zbytky zdevastované civilizace a proměnil krajinu v Nachové pustiny. Tomáš dosud žil v relativním bezpečí jedné z posledních výsep Čech. To se však mění s nečekaným objevem, kvůli němuž se musí vypravit do zamořených končin plných krvelačných biokonstruktů a fanatické frakce Proměny. Žádné nebezpečí není ale tak hrozné jako Lovec. Muž, jenž zná o původu zkázy děsivou pravdu, a který je Tomášovi v patách.

Michal Sirotek - Nachové pustiny
Nakladatelství: E-knihy jedou
Žánr: post-apokalyptické sci-fi
Rok vydání: 2018
Počet stran: 227
Formát: mobi, pdf, epub



Komentáře