Recenze: JOSIE A KOLT (Katherine Luka)

 

Dobrodružný příběh z amerického západu


Za recenzní e-knihu děkujeme Nakladatelství Kknihy.
Chci zakoupit e-knihu Josie a Kolt. 


Katherine Luka má již na svém spisovatelském kontě několik knih. Její další román je tentokráte z prostředí amerického západu a narazíte tady na silné ženy, chlapy jak se patří, strážce zákona, genderovou nerovnost, nelehké osudy, útlak doby a v neposlední řadě také na lásku.

Josie Evansová je mladá žena, která se snaží být oporou pro svou sestru Linu a neteř Ruby, má pro strach uděláno a jde si za svým snem. Colt McDowel je chlápek, který to má v hlavě srovnané, ví, jak si vydělat peníze a jak ochránit ženu. Oba dva mají něco společného - jsou tvrdohlaví. Kolt se připlete Josie do cesty v okamžiku, kdy ona potřebuje pomoci. A zdá se, že je to setkání oboustranně výhodné. Josie totiž Colta pasuje do role ochránce na jejich cestě za štěstím... Na otázku, proč se se svou sestrou a jejím dítětem vyskytuje uprostřed jim neznamé krajiny, mu však neodpoví. A Colt není rozhodně jediný, komu to vrtá hlavou!

Zdroj: KKnihy

Autorka vytvořila dobrodružný příběh, kde jsou reálie uvěřitelné a zasazení do doby jakbysmet. Vypravování s nádechem westernu je plynulé a dobře rozvržené, avšak ne napínavé, akce je příliš rychle ukončena a dá se říci, že je předvídatelná. Nelze mu však upřít na čtivosti v kombinaci s těžkostí knihu odložit. Katherine Luka prostě umí čtenáře k příběhu připoutat a pustit až na poslední stránce.

V knize se spisovatelka místy snažila navodit erotickou atmosféru a poukázat tak na živočišnost svých postav a dokumentovat na nich, v anotaci avizované, hluboké emoce. Tyto pasáže však nepatřily k podařeným, působily uměle a neobratně. Navíc vnitřní monology Josie v tomto ohledu prostě nekorespondovaly s jejím jednáním a autorkou vykresleným charakterem. 

Byť je sestra Josie v příběhu poměrně upozaděná, její osud ovlivňuje celou dějovou linku. Je škoda, že nedostala více prostoru, příběh by tak nebyl okleštěn na „povinné“ minimum. Autorka své vypravování vzala tzv. hopem, v čase se sice posouvala docela vydařeně, avšak kniha by si rozhodně zasloužila trošku delší a propletenější zápletku. 

Co mi celkově vadilo a oči mi k tomu stále utíkaly, byla přímá řeč, která byla uvozena špatnými znaky. Namísto správného „“ se v textu neustále objevovaly uvozovky v tomto tvaru „ na začátku i na konci přímé řeči, popř. v tomto tvaru „".

Josie a Kolt je příslovečnou oddechovou četbou, která je však dobře napsaná. Katherine Luka píše obyčejně, ale její vyprávění je opravdové a nepůsobí strojeně, přirozeně plyne a čiší z něj nadšení autorky pro psaní knih. Na své si přijdou spíše ženy, tak neváhejte. 


Knižní obálka:
Obálka navozuje atmosféru celého příběhu, je minimalistická a výběr barev je víc než povedený. Obálka dokonale koresponduje s dějem knihy.




Anotace:
Dvě ženy, malé dítě a široká prérie.
Co je vyhnalo až sem?
To je otázka, kterou si klade i průvodce karavan McDowel. Setkají se v zaprášeném městečku na západě a jejich cesty se na čas spojí.
Do ryze obchodního ujednání se však zapletou hluboké emoce, a láska všechno jenom zkomplikuje.
Navíc temná minulost kráčí těm dvěma za patami.

Nakladatelství: KKnihy
Rok vydání: 2018
Žánr: Dobrodružný román
Počet stran: 215
Formát: ePUB, kindle, PDF



Komentáře