Recenze: HŘÍŠNÍCI (Marie A. Gregorová)

O lásce trochu jinak...


Za recenzní výtisk děkuji e-shopům
Palmknihy a eReading

Palmknihy a eReading na FB 

Chci zakoupit titul Hříšníci!


Román Hříšníci je prvotinou české autorky Marie A. Gregorové. V roce 2016 vyšel u nakladatelství XYZ a od té doby autorka prozatím nic nevydala... Hříšníci obsahují dvě novely o lásce a touze. 

Styl psaní vás překvapí. Rozhodně byste podle něj netipovali, že se jedná o autorčin debut. Naopak je znát, že autorka se do vyprávění dokáže ponořit, vykreslit charaktery i pracovat s námětem a vytvářet napětí, aniž by se čtenář dočetl hluchých míst. 

Hříšníci


Atmosféra první novely je spíše chladná a poživačná. Odpovídá depresivnímu námětu, který je zajímavě zpracovaný. Začátek je sice méně dynamický, ale postupně nabere své tempo a začne se číst snadněji. Vyprávění v ich-formě z různých úhlů pohledu snadno zobrazuje zajímavé dění. 

Příběh Madison Hortonové je hlubší, než se na první pohled zdá. Postupně se dostáváte hrdince pod kůži a zjišťujete, kde všude má šrámy a nehojící se bolístky. Sama přežívá tím, že se nechává ovládat despotických deviantním šéfem, vlastnícim Dekker Company. Její minulost ji stravuje, a proto působí vyhořelým dojmem. Není snadné z ní vykřesat jiskru... po tom všem, co ji potkalo. 

James Dekker je egoistický hulvát, praktický, vypočítavý druh podnikatele, který rád ovládá. Jelikož nejznámějším despotou a vysoce postaveným je Christián Grey, možná někteří narazí na malé podobnosti, jenže ty jsou u takových hrdinů běžné. Charaktery se jinak liší, i když Dekker není propracovaný natolik jako Maddie a Matthew. 

Matthew Wheelon je právě tím mužem, na kterého podle anotace Madison čeká. Popis díla v tomto případě možná prozrazuje zbytečně moc, protože už od začátku logicky očekáváte jeho příchod a těšíte se na něj. Matt působí mnohoznačně, není snadné ho zařadit a dokáže překvapit. Příjemné zpestření, protože jinak má autorka hrdiny spíše zaškatulkované a vybočuje právě pouze tato postava. 

Nejpropracovanější je charakter Madison. Autorka ji udělala možná až přespříliš výraznou, protože její vnitřní rozpoložení ovlivňuje atmosféru a díky tomu se vám titul nemusí číst snadno, jelikož je surově reálný a v některých situacích i hodně depresivní a bez jiskry. Samozřejmě na to má dopad i vyprávění v ich-formě, teď už jen záleží na vás, zda berete takové nostalgické zpracování jako plus či mínus. Čím více ožívá hrdinka, tím živěji a hřejivěji také vyznívá samotný příběh.

Autorka postupně přidává informace, které jsou temné a kontroverzní. Zaměřila se na tabuizované téma, které nelíčí do detailů. Spíše chodí okolo něj a nechává čtenáře, aby si domysleli činy i následky. Faktem zůstává, že některé zvraty působí účelově - ve druhé novele více než v této.

Erotické scény autorka přechází, nebo je vylíčí tak, aby si je stejně jako některé další informace čtenář domyslel. Pokud bych měla posuzovat romanci, tak určitě patří mezi ty netypické, nejen díky stylu a zpracování, ale i námětu. Ta neobvyklost bez cukrových závějí je příjemným osvěžením, samozřejmě něha a romantika se koná, ale s ohledem na temnotu v pozadí působí vyváženě. 

Příběh se netočí jen kolem Maddie a romance, ale také kolem firmy a postavení v ní. Obsahuje thrillerové a psychologické prvky, které zajímavě doplňují děj a vytvářejí něco velmi neobyčejného a spletitého. Pravda, možná je až příliš rozvláčný, ale s ohledem na události si vás napětí získá a ta délka vám nakonec nebude stačit. 

Před očekávaným závěrem se toho udá opravdu hodně. Nejedná se o žádné zrychlené texty, které by zkazily celkový dojem. Konec působí jemně a emotivně, hřejivě na rozdíl od začátku...

Osobní hodnocení: Mně se první příběh příliš nelíbil. V některých chvílích působil lehce pateticky, atmosféra byla velmi surová a výrazná. To věčné chození okolo horké kaše, kdy se autorka bála vyslovit skutečnost, kterou si pro své hrdiny domyslela, mi vadila, ačkoliv to někdo může vnímat kreativně. Hodnotím sice novelu coby poměrně kvalitní, ale mě si bohužel nezískala. 


Navždy je příliš


Příběh je vyprávěn v ich-formě z několika úhlů pohledu. Styl psaní je vřelejší a o trochu jemnější a méně výrazný než v předchozí novele. Název se poutá k námětu, který je poměrně zvláštní. Jelikož se jedná o složité téma, náročnější čtenáři mohou očekávat promyšlenější přístup, kterého se vám však nedostane. Autorka se vás snaží ohromit v rámci románu pro ženy...

Marie A. Gregorová znovu sáhla po temnějších prvcích. Možná až příliš zbytečně, jedná se spíše o doplněk textu, který však výrazně nevadí, pokud jej nemáte v oblibě. Násilí a agresivita, někdy i sexuálního rázu, je méně obsažná než v prvním díle. 

Hlavní hrdinka Faith žije poměrně obyčejným životem. Má svou práci, přátele a samozřejmě i své vlastní problémy a starosti. Je milá a vřelá, ale stejně jako Madison v sobě nosí určitý druh síly. 

Samuel je tajemný a z počátku vás bude mást, než se dozvíte skutečnou pravdu... Někteří čtenáři už budou podle náznaků tušit, jiní budou naopak velmi překvapení. 

Autorka se snažila děj propracovat a vnést do něj svým způsobem okouzlující spletitost. Opět se jí podařilo své čtenáře nadchnout, i když místy působí příběh najednou více emotivně. Někomu může připadat, že si spisovatelka city trochu vynucuje. 

Příjemně překvapivý konec byl vhodným ukončením nejen novely, ale i celé knihy. Jedná se o opravdu zvláštní počin, který vás může nadchnout, ale nemusí. Záleží na tom, jak ke knize přistupujete a jak se vám autorčin styl psaní zalíbí. 

Osobní hodnocení: Druhá novela se mi líbila mnohem více, ačkoliv působila jednodduším dojmem. Přišla mi přirozenější a méně surová, přeci jen hřejivější situace atmosféru dokázaly rozehřát. Někdy cílené zvraty působily zbytečně na city a kazilo to kouzlo, ale i přesto se jednalo o zajímavý počin. 

Jako debut je kniha šikovně zpracovaná a má co nabídnout. Sice se autorka točí kolem obdobných situací a někdy se snaží až příliš zaujmout, ale přesto si své čtenáře získá. Titul bych doporučila čtenářkám, které si chtějí přečíst o lásce trochu jinak...


Knižní obálka: 
Ilustrace působí poměrně nešikovně. Tmavý podklad. Dívka s jablky. Očekávala bych něco více přirozeného, protože obraz je po bližším pohledu umělý, ačkoliv na první pohled zaujme. 




Anotace: 
Dvě novely o lásce a touze.
Hříšníci - 
Madison Hortonovou nikdy nenapadlo, že by její život mohl být něčím jiným než pouhým přežíváním. Matka, která nikdy nebyla skutečnou matkou. Milenec, který ji nikdy nemiloval. Přítelkyně, která ji vždycky považovala za nepřítele. Maddie pochopila, že opravdové a skutečné jsou jen bolest a utrpení. Naučila se, že se na ně může spolehnout.
Matthew Wheelon sám sebe považuje za zrůdu. Biologickou anomálii, která nemá právo od nikoho očekávat lásku nebo přátelství. Děsí ho, když se mu někdo snaží namluvit opak. 
Jenže pak se v jeho životě objeví Madison.
Jak by právě on mohl tu ztracenou holku přesvědčit, že život nemusí být jenom podělaná mizérie? Připustí aspoň jednou, kvůli ní, že za hřích, ze kterého se narodil, by měli zaplatit jiní? Dokáže Maddie – a vlastně i sebe – přesvědčit, že se mohou navzájem zachránit?

Navždy je příliš dlouho - 
Faith Fosterová je dítě geniálních rodičů. Díky tomu je její mysl otevřená všem možnostem.
Setkání se Samuelem Clarkem je pro ni jen dalším důkazem, že svět, ve kterém žijeme, je všechno, jen ne obyčejný.
Faith se nechá vtáhnout do Samuelova světa. Dovolí, aby ten její, nudný a šedivý, od základu proměnil.
Ale co když je Samuelova výjimečnost jiného druhu, než si Faith myslela? Bude její víra v zázraky stačit k tomu, aby ji Samuel miloval i v jejím lidském, obyčejném světě?

Nakladatelství: XYZ
Rok vydání: 2016
Žánr: Romány pro ženy
Počet stran: 272
Vazba: pevná
Formáty: PDF, Epub, Mobi




Komentáře