Slavnostní křest v litoměřické kavárně Káva s párou aneb odpoledne s Bronislavem Macasem a Šárkou Rosovou Váňovou

Ve středu 6. června letošního roku se od 17.00 hodin konal –  v krásném venkovním prostředí kavárny Káva s párou v Litoměřicích slavnostní křest prvního dílu humorného románu U telephonu třetí patro aneb pět let s Pirisem, jejímž autorem je Bronislav Macas. Tuto knižní slávu pořádalo nově založené nakladatelství KNIHA.JE a Piris Corporation and Brothers


Je samozřejmé, že tohoto příjemného literárního odpoledne se zúčastnilo mnoho lidí, kteří jsou s undergroundovým dílem pana Macase nějak spjati. U telephonu třetí patro aneb pět let s Pirisem je totiž dílem studentů Českého vysokého učení technického v Praze, již se seznámili během nesnadných studentských let. Své přátelství spojili do takzvaného Piris – clubu. 


Za zmínku stojí informace, proč bylo ke křtu zvoleno právě toto místo. Pan Macas první vydání svého titulu napsal před více než čtyřiceti lety. Jak jistě sami víte, v tehdejší době bylo téměř nemožné publikovat něco jiného než politicky zaměřené texty. Z toho důvodu se autor rozhodl pro samizdat. V budově dnešní útulné kavárny se tenkrát nacházelo nádraží, v jehož útrobách autor společně se svým kamarádem Mirkem po večerech potají psal a přepisoval své dílo, aby se dostalo k co největšímu počtu jejich známých a přátel. Jednalo se o náklad celkem čtyřiceti výtisků o osmi sešitech, podle nichž bylo upraveno i současné, druhé vydání knihy. V současné době se připravuje druhý díl této humorné série. 


Nedílnou součástí slavnosti se stala i Šárka Rosová Váňová. Paní Šárka je mnohostranně založenou ženou. Pracuje jako moderátorka, bloggerka, dabérka, fotografka a to nejdůležitější – spisovatelka. Autorka byla na akci přítomna z toho důvodu, že jí ve stejný den jako panu Macasovi, tedy 6. června, vyšla v nakladatelství KNIHA.JE její první tištěná kniha Moje dětství na draka. Na literární scéně však není žádným nováčkem, neboť minulý rok jí byla vydána e–kniha nazvaná Přiměřeně laskavé příběhy.


Měla jsem čest být součástí této radostné události díky pozvání paní Šárky, se kterou jsem se mohla osobně seznámit a položit jí několik otázek týkajících se nejen její knižní novinky. V brzké době si tak budete moci na projektu přečíst recenzi zmíněného titulu a také rozhovor s paní Šárkou.



Sympatický a milý ředitel nakladatelství, pan Karel Svoboda, který se ujal moderování celé akce, se rozhodl představit oba tituly na jednom místě, ačkoliv křtěné bylo jen jedno. Vystřelení špuntu předcházelo povídání a přání několika lidí spjatých nejen s dílem pana Macase, ale i seznámení se s nově vzniklým nakladatelstvím KNIHA.JE. Zmíněné tituly jsou totiž jeho prvními počiny.

Rty pana Svobody a obou autorů zdobil upřímný a spokojený úsměv a jejich obličeje radostně zářily právě probíhajícími událostmi. Nejen, že jim byla vydána kniha, ale právě v tento den oba autoři poprvé spatřili výsledek své práce ve fyzické podobě, ne pouze té elektronické. Dvojice s velkým nadšením podepisovala svá díla dychtivým čtenářům, kteří už se nemohli dočkat toho, až se do knih začtou.


Pohodovou atmosféru skoro letního podvečera zakončilo „překvapení“, o němž neměl tušení nikdo kromě pana Svobody. S přáním toho nejlepšího přišel zazpívat úspěšný litoměřický chlapecký sbor Páni kluci, a to prostřednictvím rytmu Ódy na radost s textem, který vzešel z hlavy samotného nakladatele, pana Svobody. 

Tato knižní událost byla jistě pro všechny příchozí příjemně zpestřeným odpolednem ve znamení literatury.




Komentáře