Rozhovor s Petrem Hrochem Binderem: „Inspirace je jako pyl. Létá všude a naštěstí není sezónní.“

Na stránkách projektu jste si ke konci dubna mohli přečíst recenzi společenského románu s autobiografickými prvky nazvaného  Osmý příchod syna, jehož autorem je muž mnoha zájmů Petr Hroch Binder. Jsem vděčná, že si pan Binder našel čas a zodpověděl mi několik otázek týkajících se nejen jeho prozatím posledního vydaného díla, ale i jeho ostatních činností, kterým se v současné době věnuje.

Chtěla bych autorovi velmi poděkovat za čas, který mi věnoval k poskytnutí rozhovoru, a za fotografie z jeho archivu.

zdroj: archiv autora


Kdy je člověk nejlépe připraven stát se rodičem? V jakém věku je příliš brzy převzít zodpovědnost za život jiného člověka a kdy by se mohlo zdát rodičovství spíše zatměním mysli? Nejnovější román Petra Bindera odhaluje otcovství ve vícero podobách, ne jen v jedné generaci.  První syn se Tomášovi Součkovi, hlavnímu hrdinovi, narodil ve dvaceti letech v době výkonu povinné vojenské služby. Samozřejmě, že Moniku, matku svého prvorozeného dítěte, si vzal za manželku a že jejich manželství nemělo šanci na úspěch z důvodu odloučení a následného soužití ve společné domácnosti s jeho tchýní a tchánem. (více v recenzi)


Je o Vás známo, že jste mnohostranně založený muž. Můžete nám prozradit, kde ke všem činnostem berete čas? Máte dny naplánovány podle konkrétního harmonogramu, nebo veškeré činnosti probíhají v závislosti na Vaší momentální náladě?

Čas je naštěstí relativní, a tak je možné s ním pracovat. Pokud se omezíme pouze na důležité věci, najednou máme času hromadu. Nejvíce času nám totiž bere čekání, a tak se snažím příliš nečekat, vyhýbám se frontám na cokoliv a raději tvořím. Neplánuji, nemám diář, ani harmonogram. Pracovní záležitosti mi hlídá žena, vše ostatní podřizuji aktuálnímu naladění a chuti.


Prozradíte našim čtenářům, kde čerpáte inspiraci pro svou tvorbu?

Inspirace je jako pyl. Létá všude a naštěstí není sezónní. Vzhledem k tomu, že jsem na tento pyl velmi alergický, nacházím inspiraci doslova na každém kroku.

 

Na Vaší autorské stránce na sociální síti jsem si nemohla nepovšimnout informace týkající se současné práce na další knize. Mohl byste nám, prosím, alespoň nastínit téma Vašeho příštího díla? Kdy bychom se mohli nové knihy dočkat?

Nová kniha, kterou právě sepisuji, se týká života jednoho bouřliváka. Ten se zničehonic zjevil v mé vinotéce a začal se svým vyprávěním. Okamžitě jsem přerušil práci na jiné knize a sosám informace a přetavuji je do románu o vzestupu a pádu, o kamarádech a sviních, o životě na hraně, o láskách i neláskách a penězích. Věřím, že se knížku podaří dopsat do října a pak uvidím, zda seženu prostředky na její vydání.

Nyní bych se ráda zaměřila na Váš doposud nejnovější román nesoucí název Osmý příchod syna. Zajímalo by mě, jak dlouho jste na románu pracoval?

Na tomto románu jsem pracoval celých třicet let, pečlivě jsem sbíral střípky jednotlivých příběhů, ze kterých se skládá. Ovšem sepisoval jsem jej poměrně krátce. Stačily mi k tomu čtyři měsíce a pár dní.


Čtenář si může při čtení Osmého příchodu syna povšimnout několika autobiografických rysů. Kolik atributů jste hlavnímu hrdinovi Tomáši Součkovi propůjčil ze svého života?

Všechny. Vůbec jsem ho nešetřil.

V Osmém příchodu syna nejednoho čtenáře zaujme teologická část příběhu. Vaše první poutní cesta se odehrála v roce 2005, konkrétně z Prahy na Horní Hrad. O této zcela jistě zajímavé cestě vypráví Vaše kniha Putování hrocha. Co bylo prvním impulzem k těmto Vašim duchovním výpravám?

Putování Hrocha je název první knížky, která vznikla v roce 2005. Zcela spontánně. Hledal jsem totiž způsob, jak získat peníze na záchranu památky Horního Hradu, Hauenštejnu. A napadla mne kniha, protože knihy miluji. Sám vlastně píši od druhé třídy základní školy a velice rád i čtu. To proto jsem chtěl vydat knihu na podporu památky. Pak jsem již jen hledal téma. A napadla mne pouť. Takové cestování středověkého človíčka, jen s dobovými prostředky, divně oblečeného a nezapadajícího do současné moderní společnosti. Věřil jsem, že takto vymóděn budu přitahovat pozornost a o veselé příhody nebude nouze. Nemýlil jsem se. Z té týdenní cesty vznikla první knížka a všechny peníze, které přinesla, šly na Horní Hrad.


Provozujete projekt Putování Hrocha, který obdarovává a pomáhá získávat finanční prostředky neziskovým projektům. Vybrané peníze pomáhají například při rekonstrukcích památek či nemocným dětem. Váš projekt se od ostatních liší v tom, že finance získáváte prostřednictvím nákupů takzvaných dárků. Kde všude si můžeme Vaše dárky koupit a podpořit tím tak potřebné?

Ten projekt je spíše myšlenkou. Myšlenkou na férové obdarovávání. Někdo se rozhodne přispět třeba stovku, dostane knížku jako dárek a celá ta stovka putuje na podporované projekty. Nic víc, nic méně. Žádní zaměstnanci, dozorčí rada, nic. Dárky se dají pořídit na Hroších webovkách, u Právoplatných šiřitelů, kteří jsou na stránkách rovněž uvedeni a dělají to zdarma. A samozřejmě knížky s sebou vozíme i na akce, kam jezdíme s divadlem a dobovými řemesly.


zdroj: archiv autora

Pořádáte autorská čtení? Pokud ano, řeknete nám, kde bychom se s Vámi mohli osobně setkat?

Čas od času se uskuteční Povídání o středověké pouti. Je to pohodové promítání fotografií z cest, doplněné vyprávěním zážitků. Rád se vracím ke svým cestám, jsou plné důkazů o přítomnosti dobra na světě. Pro spoustu lidí je to naděje, že to s námi ještě není tak mizerné. To, kde se můžeme příště potkat, umisťuji rovněž na stránky.

Není žádným tajemstvím, že se zabýváte dobovými řemesly. Jak jste si k nim našel cestu? Sdílí s Vámi manželka Vaše nadšení?

Vše, co děláme, vychází z určité potřeby. Někdo někde potřeboval vyplnit program na akci, a tak jsme připravili první řemesla. Postupem času jsme shromáždili několik desítek řemesel a řemeslníků a jsme schopni uspokojit i velké akce, jarmarky a slavnosti. Vedle řemesel se zabýváme i autorským divadlem a dalšími kočovnými aktivitami. S manželkou jsme se potkali právě na takových akcích, je tedy nabíledni, že nejen sdílí, ale aktivně podporuje a rozšiřuje naše aktivity.

 

Nepřemýšlel jste o tom, že byste děj nějaké Vaší další knihy zasadil do minulé doby, kde byste využil Vašich znalostí o historii a dobových řemeslech?

Nepřemýšlel, ale nyní jsem dostal inspiraci, děkuji za ni. Budu pilně shromažďovat zážitky, vyprávění, zkušenosti a pak z nich vytavím příběh, dost možná zasazený do minulých dob.

Jaký máte vztah ke knihám? Kromě toho, že příběhy vymýšlíte, stavíte se rád do čtenářské role? Pokud ano, jaký druh literatury je Vaším oblíbeným?

Miluji knihy. Papírové. Staré i nové. Sbírám je a čtu vždy, když je chvíle času. Baví mne obrazy, které se zjevují během čtení knihy. Nejsem omezován ničím jiným, jen svou a autorovou fantazií. Rád si přečtu jakoukoliv knihu, historický román, prózu ze současnosti, sbírku fejetonů, povídky. I zajímavou kuchařku si zobnu.

Na základě všech dostupných informací o Vaší činnosti by mě zajímalo, kdy a jakým způsobem odpočíváte?

Odpočívám tvorbou. Třeba včera jsem hrál pohádku pro děti v lesoparku u Zdic. A ty děti se tak krásně smály a jejich rodiče zase dospěláckým frkům, že jsem si krásně odpočinul. Relaxuji při pohledu na právě dokončenou dřevořezbu, kdy jsem se nezranil. Rád si odpočinu při procházkách přírodou, ale také starou Prahou. A nejlépe si odpočinu ve dvě hodiny ráno, kdy dopíšu další stránku nové knížky po návratu z vinotéky.

 
Bibliografie: 
  • Putování Hrocha aneb cesta za Fénixem z Prahy na Horní hrad (2005, cestopis, brožovaná vazba)
  • Putování Hrocha aneb můj život s mámou (2007, povídky, brožovaná vazba)
  • Putování Hrocha aneb cesta z Horního hradu do Vatikánu za Svatým otcem (2007, cestopis, brožovaná vazba)
  • Putování Hrocha aneb od dvou do pěti (básničky a pohádky pro děti) (2008, pohádky a básničky, brožovaná vazba)
  • Putování Hrocha aneb kočovné divadlo s koníkem a vozem krytým, z Pyšel na Horní hrad (2009, cestopis, brožovaná vazba)
  • Putování Hrocha aneb po stopách Českých patronů (2013, cestopis, brožovaná vazba)
  • Byl jsem nechtěné dítě beze jména (2017, společenský román, vázaná vazba)
  • Osmý příchod syna (2018, společenský román, vázaná vazba)

Komentáře