Recenze: Z KOUŘE A KAMENE (Alžběta Bílková)

  Česká urban fantasy s puncem výjimečnosti



Za recenzní knihu děkujeme autorce Alžbětě Bílkové.

Chci zakoupit knihu Z kouře a kamene. 


V anotaci této knihy je uvedeno, že se jedná o skvělou urban fantasy! Nelze nic jiného, než souhlasit! Alžbětě Bílkové se povedlo vytvořit poctivý příběh plný magie, nadpřirozených postav, vládců, jejich poskoků a intrik, bez kterých by tohle vypravování ztratilo na lesku.

Ústřední postavou je Carys Obelová, která žije ve městě Morigan - ve městě tvořeném dvěma světy. Tomu normálnímu, lidskému je skrytý Šerosvět. Potkáte tady stvůry i nestvůry žíjící v oddělených čtvrtích - Severní, Jižní, Západní a Východní.

V Šerosvětu se Carys ocitá v momentě, kdy vládce Severu, pán kouře a kamene, umírá a přenese na ni vše z jeho bytí a bytí jeho předchůdců. Velká nálož pro děvče, „týnejdžra“ a míšenku, která v sobě Šerosvět zapudila, nemyslíte? Musí  se tak postavit tváří v tvář svému strachu, osamění, nenávistnému okolí a... nelehkému předurčení. Dokáže Carys unést takovou tíhu? A jakou roli v příběhu sehrají přímí potomci mrtvého krále? 

Z kouře a kamene je jednoznačně knihou, která zaslouženě obsadila první příčku v soutěži Nakladatelství Fragment s názvem Hvězda inkoustu. Autorčinou předností je zejména to, že má cit pro vystavění děje a zápletky, kdy se vše odehrává tehdy, kdy má. Sympatické je rovněž to, že nezabředává do patosu, ani prvoplánové romantiky, jde čistě po příběhu a nemotá se v kruhu. Vyprávění na mě působilo tak, že spisovatelka nepotřebuje k zaujetí čtenáře útočit na první signální a než aby se zaprodala tuctovému vztahu mezi postavami, raději se ho vzdá!

Svět, který autorce oživnul pod rukama, je neotřele a chytře promyšlený. Dialogy jsou svižné, bez zbytečných frází alá „nastavovaná kaše“. Co bych však vytkla, jsou popisy vnitřních myšlenkových pochodů hlavní hrdinky, místy působily lacině a... pubertálně, což je ale vzhledem k jejímu věku asi ještě na místě. Byť se jedná o českou fantasy, je zajímavé, že česká jména v knize nenajdete... a musím říci, že by mi tam snad ani neseděla.

Rozhodně se jedná o povedený počin z pera české autorky, který vybočuje z řady a rozhodně by neměl zapadnout. Alžběta Bílková je na začátku své spisovatelské dráhy a má do budoucna co nabídnout. Oplývá bohatou fantazií, dobrými nápady a její jazykový styl je nadprůměrný. Celkově příběh nabízí slušnou porci dobré young adult fantasy. Doufejme, že se dočkáme pokračování...


Knižní obálka:
Kniha má nádherný přebal, který je částečně plastický. Nápis „Z kouře“ je vyveden tak uchvátně, že máte pocit, jako by z něj opravdu stoupal dým. Obálka se prostě a jednoduše povedla na jedničku s hvězdičkou.



Anotace:
Morigan – nádherné, ale kruté město. Obyčejní smrtelníci zde žijí po boku nadpřirozených bytostí Šerosvěta a pod přísným dohledem čtyř vládců města. Když se jeden z nich objeví na prahu domu Carys Obelové a zemře jí v náručí, dívka netuší, že tenhle okamžik jí zásadně změní život. Může se totiž stát jeho nástupkyní – nositelkou titulu paní kouře a kamene. Aby titul získala, musí však podstoupit těžkou zkoušku od ostatních pánů města. Obstojí? Dokáže poznat spojence a odhalit nepřátele? Najde sílu a odvahu bojovat s nástrahami, ale i sama se sebou? Skvělá urban fantasy od vítězky literární soutěže Hvězda inkoustu. 

Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2018
Žánr: urban fantasy
Počet stran: 334
Formát:  tištěná, pevná vazba s přebalem



Komentáře