Recenze: TILDA A JEJÍ PŘÍBĚH (Jana Bělíková)

Neobvyklá fantasy romance



Za recenzní výtisk děkuji e-shopu Palmknihy a eReading

Palmknihy a eReading na FB

Chci zakoupit titul Tilda a její příběh


Fantasy debut Tilda a její příběh s pohádkovou atmosférou a zajímavým námětem vyšel u nakladatelství Skleněný můstek v tomto roce. Anotace je lehce zavádějící, protože popisuje jen určitou část a nikoliv celý příběh. Ten právě od začátku až do konce opravdu vypráví o Tildě.


Styl psaní v er-formě minulého času obsahuje různé úhly pohledů. Vyprávění nepostrádá pestrou slovní zásobu, autorka se snaží pracovat s textem tak, aby byl čtenář zaujat její myšlenkou. Daří se jí to a ačkoliv je příběh trochu zvláštní, díky formě, kterou zvolila, přeci jen dokáže této nezvyklosti šikovně využít k vytvoření pohádkové atmosféry. Rušivým se stává, když autorka plynule přechází z minulého času do přítomnosti a zas zpět, aniž by to bylo nutné. Spíše jako by zapomněla, jakým způsobem se rozhodla děj líčit.  

Prolog vypráví o tom, že Quanah pozoruje dívku. Ovšem pak autorka odbočí od svých myšlenek a zobrazí čtenáři, jak hrdina získal své jméno, matku i kmen. První kapitola, která začíná záhy, pojednává o manželích Kočičkových a vyznívá spíše jako vesnická pohádka o lásce a životě. Když se jim narodí holčička, odvíjí se pak vyprávění o ní a zobrazuje tak její život od narození až do současnosti... Titul obsahuje také deníkové zápisky.

Quanah je velmi neobvyklý hrdina. Však se o něm mnohé dovídáte, ale ne vše, co by si náročný čtenář představoval.

Tilda je přátelská, zábavná a milá hrdinka, kterou je pro její upřímnost snadné poznat. Vyprávění o ní působí zrychleným dojmem, protože se autorka snažila vyhnout zbytečným textům. Vypravování zahrnuje nejen její život, ale také členy její rodiny.

Dějově román působí rozličně, jak se autorka snažila sepsat několik prvků dohromady. Z počátku reálný román, do kterého později začala vkládat fantasy ovšem poměrně nešikovně. Začátek se zdá velmi dlouhý, ačkoliv se jedná o nějakých ani ne padesát stran, než se začne něco dít. Ovšem autorka uznala za vhodné vylíčit takřka vše z Tildina života, což může být pro některé čtenáře kamenem úrazu. Děj díky nerovně rozloženému vyprávění působí spíše zrychleně než dynamicky a čtenář nemá možnost se do něj vžít. Navíc zbytečné přeskakování kazí atmosféru a poukazuje na to, jako by autorka nevěděla, co psát dříve nebo jakým směrem se vydat. Příběh je poměrně spletitý. Jana Bělíková se snažila pojmout více témat a zajímavě je nastínit. Ne vždy se jí to povedlo. Zvraty působí méně uvěřitelně s ohledem na styl psaní. 


Nenásilný a příjemný humor potěší čtenáře, kteří chtějí vřelost a nikoliv ostrý vtip. Dalšími prvky jsou přátelství i něžná láska, ovšem s ohledem na pohádkový styl, jsou méně výrazné než u klasických fantasy románů.

Elektronický výtisk obsahuje krásné barevné obrázky, které jen podtrhují fantastickou pohádkovou atmosféru. Rozhodně jsou velkým bonusem celého příběhu, který vám nápaditě přibližují. Pro lepší představu se stačí podívat na knižní obálku, kterou stejně jako barevné kresby v knize ilustrovala talentovaná ilustrátorka Alexandra Bělíková.

Některá fakta jsou neúplná, nebo naopak napsaná tak, aby se autorce hodila do příběhu. Například domluva jména až po porodu není možná, je to mnohem komplikovanější, než autorka líčí, ale pokud to neznáte, nijak vás to neklepne přes prsty. Další informace nemohu hodnotit, jelikož se na daná témata nespecializuji. 

V závěru vám dochází, že jste spolu s Tildou opravdu prožili celý její příběh, jak vám zobrazuje název knihy. Poetický konec je jemný a něžný stejně jako celá kniha. Určitě má dílo potenciál a je velmi zvláštní, ale právě tím nemusí každého nadchnout.

Tuto fantasy oddechovku s pohádkovou atmosférou bych doporučila nenáročným romantickým čtenářkám, které touží po neobvyklé a něžné četbě.




Anotace:
Když hrozí zemi hlad je až tak nezvyklé, že spojí svoje síly sotva dospělá dívka a On, muž odnikud?

Ona jej kdysi zachránila a on ji oplátkou učí a povznáší a oba skoro netuší, co jejich životy svedlo dohromady. Vydávají se na cestu, jež oba čeká...

Bude jejich snaha dostačující a bude jeho síla tou jedinou, která všechno napraví? Jsou dva na lásku a jsou dva na boj s nespokojenou planetou.

Nám, nezbývá, než tajit dech a držet jim palce, aby svou misi zvládli. Tilda a Quanah...

Nakladatelství: Skleněný můstek
Rok vydání: 2018
Žánr: Fantasy
Počet stran: 226
Formát: PDF




Komentáře