Recenze: VLÁDCE ARESTONU (Josef Pecinovský)


Konec vesmírného dobrodružství je na dosah


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Epocha.

Vládce Arestonu je závěrečnou knihou z úspěšné sci-fi série Areston. Na projektu Podporujeme české autory jste si měli možnost přečíst recenze prequelu Stavitelé Arestonu, Areston a Útěk z Arestonu. Příběh Sršně a jeho blízkých i nepřátel se chýlí ke konci. Půjde o šťastný závěr?

Začíná cyklus s novými poutníky. Plán útěku se nepodařil a Areston pokračuje dál, jako by se nic nestalo. Brzy nastává zásadní zlom – Sršeň se dostává do samotného jádra miniplanetky. Mezitím povstane jeho nový úhlavní nepřítel. Nemile ho překvapí, že je to někdo, koho znal ještě na Zemi. Hrozí velký převrat – síly, které na Arestonu dosud vládly zažívají krušné časy. Nejtěžší zkouška, které musí Sršeň čelit, je právě před ním. Povede se mu zastavit příval událostí, nebo podlehne této obrovské vlně?

Styl psaní je blízký předchozím knihám z této série. Vládce Arestonu se neřadí mezi tituly, které by čtenáře nudily. Opět se můžete setkat se surovým podáním děje. Příběh obohatí i nová zásadní postava, která citelně zamává s mnoha životy poutníků na Arestonu, které dosud byly celkem poklidné  – s jistou dávkou nadsázky. Do děje se vlévá nová energie, akce a spousta zvratů. Nezní to jako super zakončení vesmírného dobrodružství?

„Nebe. Modré, nekonečné, poseté bělobou oblaků, plné křičících ptáků, škádlené větrem. Nekonečné. Stýská se mi po něm? Neskutečně.“ (Str. 7)

Hlavním hrdinou je Sršeň, z jehož pohledu můžeme sledovat jeho příběh na Arestonu od samého počátku. Vše, čemu do této doby musel čelit, nebylo nic. Se začátkem nového cyklu přichází nový padouch, kterému bude muset čelit. Proč on? Protože je jediným člověkem, který jej může přemoct. Zná jeho myšlení jako jediný v celém vesmírném vězení a je na to dostatečně silný.Třešničkou na tomto pomyslném dortu je fakt, že tohoto antihrdinu zná z dob, kdy ještě žil na Zemi. Jak si noví rivalové povedou? Budete si to muset přečíst.

Velkým plusem pro čtenáře může být fakt, že celému příběhu se dostává nová dávka energie, kterou už nutně potřeboval. Děj se posouvá obrovským tempem kupředu, Sršeň a ostatní se dostávají do jádra, které představuje spoustu nových možností. Mohli by se díky němu například dostat domů! A je tu i nový padouch, který usiluje o naprostou nadvládu nad podlažími Arestonu. Přesto se nemusíte bát, že nebudete stíhat všechno vstřebávat, vše je jednoduše popsáno tak, aby čtenář stíhal vnímat veškeré zvraty apod.

Pokud se podíváte na celou sérii „svrchu“, může vám připadat, že to nejzajímavější se děje právě ve Vládci Arestonu. Josef Pecinovský mohl trochu lépe rozvrhnout důležité události atd., aby každá kniha obsahovala podobné množství akce, zvratů… Pro samotnou knihu je to jistě plus, že v sobě nese velký kus toho všeho, co bylo zmíněno výše. Celá série tím ve výsledku ale trochu trpí.

Závěr je otevřený, což dává čtenáři možnost si vytvořit svůj vlastní konec, který ho uspokojí. Ukazuje se tu lidská bezohlednost a krutost, která dokáže popudit. Jsou lidé vůbec takové krutosti schopní?

Titul bych doporučila všem fanouškům sci-fi i Josefa Pecinovského. Jde o velkolepé zakončení vesmírného dobrodružství, které by ve vás mohlo probudit zásadní otázky, jež se týkají lidské solidarity vůči ostatním.


Knižní obálka je laděna do podobného stylu, jako tomu bylo u předchozích dílů. Opět jsou použity vkusné barvy a výjev lehce souvisí s dějem. Akce či napětí z ní přímo sálá – a má proč.




Anotace:
Areston přivítal nové poutníky a opět se vydává do hlubin vesmíru. Ovšem mnohé se změnilo – Sršeň a jeho spojenci konečně rozluštili tajemný kód, který by jim měl otevřít přístup do tajemného jádra. S nástupem nových poutníků se ale na palubě Arestonu objevil protivník, který dokázal ovládnout silou i falešným slovem masy a zmocnil se poloviny Arestonu. Zabrání Sršeň tomu, aby se z Arestonu stala neřízená vesmírná střela? Dokáže zabránit kosmické katastrofě? Tady bude muset Sršeň podstoupit nejtěžší boj ze všech!

Série: Areston (3. díl)
Nakladatelství: Epocha
Rok vydání: 2017
Žánr: sci-fi
Počet stran: 368
Formát: brožovaná

Komentáře