Recenze: IKE: MŮJ ITALSKÝ CORSO PES, ANEB PSÍ ŽIVOT V ITÁLII (Lucie Hušková)

Člověk a jeho svět očima psa




Za recenzní e-knihu děkuji autorce Lucii Huškové.

Chci zakoupit knihu Ike - můj italský corso pes aneb psí život v Itálii.


Lucie Hušková se narodila v Pardubicích, život ji však zavál až do daleké slunné Itálie, kde založila rodinu. Tato země na našince působí nesmírně pohodově, člověk má pocit, že v Itálii se stále konzumuje dobré jídlo a pití, všichni jsou v pohodě a nikdo nikam nespěchá. Jaká je realita? Panuje ona výše zmíněná slunná atmosféra i co se všedního života týče? 

Autorka popisuje soužití vlastní rodiny s dobráckým, leč značně svérázným zástupcem plemene italský corso pes (známý také jako cane corso). Obrovský pes, se kterým by si nezadal ani náš český maxipes Fík, do rodiny vnesl spoustu radosti, ale také nepořádku a chaosu. S ledovým klidem vypije paniččinu kávu s mlékem, aby v okamžiku, aniž by to vůbec někdo postřehl, lovil psí kamarády z nitra televize. Své nejbližší miluje a obětoval by se pro ně. V tu chvíli mu všechny jeho prohřešky odpustíte. A že jich je! Ike se stává jakýmsi rodinným glosátorem, jeho očima sledujeme chod Luciiny domácnosti. Ike to vidí věcně, jeho suchý, místy cynický humor baví. Pokud jste fanoušci literatury, v níž hlavní slovo hrají zvířata, kniha Ike - můj italský corso pes aneb psí život v Itálii by vám neměla uniknout.

První část knihy vypráví v ich-formě autorka. Přibližuje svou složitou osobní situaci, nebojí se jít do hloubky a zmínit leckdy i privátní věci, které by spousta z nás, po vzoru babiček, raději schovala pod zástěru, než s nimi šla na trh. Druhou část knihy přebírá jako vypravěč Ike, tentokrát je použita er-forma. 

Od té doby, co Ike přemýšlí víc než většina lidí, bude asi lepší, aby tuto knihu vyprávěl on. Teď například leží ve vaničce a uvažuje o tom, jak to bude vypadat, až s nimi bude bydlet Gino. Ten bývalý přítel se sice moc neosvědčil, ale asi proto, že s nimi nebydlel, a navíc je Gino plukovník a ne inženýr. Také mu vozí hračky, ale usmívá se k tomu a neřve (zatím). S nikým jiným ho bohužel srovnat nemůže, protože za tu dobu, co ho adoptovala (Ika) na střídání přátel neměla čas. (Str. 106)

Autorka v knize zmiňuje spoustu informací spojených se sociálním systémem v Itálii. Místy vám úsměv na rtech ztuhne, protože některé zákony jsou doslova absurdní a člověk nemá téměř žádného dovolání. O těchto záležitostech by se dalo psát velmi kriticky, čehož se Lucie Hušková vyvarovala. Naopak, její lehká ruka, nadhled a lehce černý humor knize vtiskly atmosféru děl Betty MacDonaldové, pro níž bylo psaní jistou terapií, aby se nezbláznila. 

Kniha nemá ucelený děj, jedná se o provázané historky rozdělené do kapitol. Ty mají výstižné a vtipné názvy naznačující charakter daného příběhu. Stěžejní postavou je samozřejmě Ike, kolem něhož krouží jeho blízcí. Maminka Lucie a její děti, přítel Gino zvaný Plukovník, svérázná kamarádka Sabina a spousta dalších osob dotvářejících kolorit knihy.

Závěr je psán v optimistickém duchu, naznačuje, že na čtenáře čeká další nálož svérázných historek, jejichž vydání by se měli dočkat už letos.

Literární počiny pojednávající o životě krajanů v cizích zemích jsou mezi čtenáři velmi oblíbené. Zde je nápad obohacen o prvek neobvyklého vypravěče, který by však mohl konzervativnější tipy od čtení odradit.

Pokud vám nechybí smysl pro humor a rádi čelíte novým čtenářským výzvám, Ike vám je pomůže rozšířit. 

Knižní obálka: Obrázek na mě moc sympaticky nepůsobí, obálku zdobí kreslená hlava italského corso psa, bohužel působí spíše jako karikatura. Víc by se hodila reálná fotografie Ika.





Anotace: Pravdivá pohádka o psím životě a o psancích v Itálii. Také o tom, jak vás italský corso pes může zruinovat, připravit vás o přítele a úplně změnit váš život... Jak jinak než k lepšímu! Lucie Hušková, původem česká spisovatelka žijící mnoho let v severní Itálii, napsala půvabné a velmi vtipné vyprávění o této krásné zemi a jejich místy rozporuplných obyvatelích téměř očima corsího štěňátka. Příběh o tom, jak se českým maminkám může nedařit v Bel Paese, pokud si vezmou za manžela italské zvíře, sice místy srší i černým humorem, ale ti z vás, kteří milovali Jamese Herriota nebo Betty MacDonaldovou, ho jistě náležitě ocení. Podle autorky život v Itálii nejsou jenom přírodní a historické krásy, romantické písně, špagety, pizza a výborná zmrzlina, jak by se mnohým turistům mohlo zdát. Obzvlášť, pokud jste slovanského původu, žijete v Itálii více než dvacet let, máte za muže italského inženýra, který nežije, ale funguje a snaží se ničit život vám stejně jako jeho matka a místní byrokratický a sociální systém. V takovém případě se svoboda může přeměnit v režim tvrdého vězení a sňatek s krásným cizincem v opravdové peklo. Ale pokud milujete děti a psy, není ještě všechno ztraceno. Utratit poslední peníze za rozkošné štěňátko corso psa, které se sice téměř přes noc promění v létající černé telátko a zdemoluje celý byt, může být navzdory všemu jedinou šancí na přežití a poklidného soužití s bývalým karabiníkem. Kniha je určena milovníkům humoru, psů a domácích mazlíčků, ženám každého věku, kterým po přečtení knihy bude jasné, že život v Itálii nemusí být vždy úplná výhra v loterii.

Nakladatelství: Práh
Rok vydání: 2017
Žánr: humor
Počet stran: 208
Formát: Epub, Mobi



Komentáře