Markéta Harasimová



Markéta Harasimová je výbornou českou autorkou, která se ve svých románech nebojí smísit napětí s erotikou. V poslední době se orientuje i na tvorbu pro děti. Na svém kontě má již šestnáct knih a na zlomku roku 2016 založila vlastní nakladatelství MaHa. O něm jste se již dozvěděli v některém z předchozích článků, kde jsme vám představily tři knihy, které byly pod jeho hlavičkou vydány. Teď ale zpět k Markétě Harasimové.



1. Kdybyste se měla v naprosté krátkosti představit, co byste o sobě řekla?

Především jsem milovník přírody, zvířat a života vůbec. Smyslem toho mého je tvorba a psaní, které se mi už dávno stalo drogou. Jsem optimistický, emotivní, činorodý, ale taky netrpělivý člověk, takže se občas musím krotit, když věci nejdou, jak by měly. Mám ráda společnost veselých lidí a mimo mou práci mě nabíjí smích, jaro a čerstvý vzduch.

2. Když si vybíráte téma, přemýšlíte nad tím, co by oslovilo čtenáře, nebo píšete podle svého?

Řekla bych, že to kombinuju. Píšu to, co mě baví – tedy romantické detektivky a krimithrillery – a občas příběhy okořením větší dávkou erotiky nebo mystickým prvkem. Téma k sobě nechám přijít, vždy se dostaví samo. Přemýšlím ale také o tom, zda bude blízké čtenářům a dokáže je oslovit, aby nebyli mou další knihou zklamaní.

3. Je pro Vás psaní koníčkem, nebo je pro Vás určitou terapií?

Ze začátku to byl koníček, který jeden čas přešel v terapii – to v období, kdy jsem se potýkala s depresemi. Dnes je to už opět koníček a současně práce na plný úvazek. Píšu knihy pro dospělé a nově i pro děti, věnuji se TV scenáristice, divadlu, často vystupuji s autorským čtením a nedávno jsem založila nakladatelství.

4. Jak byste charakterizovala svou tvorbu? Budete se držet do budoucna žánru, ve kterém tvoříte v současnosti, nebo naopak nechcete zůstat v zajetých kolejích a ráda experimentujete?

Vidím to tak, že se svých žánrů budu držet. Baví mě i ten formát pro děti – příběhy pro malé čtenáře se píší jinak než ty dospělácké a je to příjemná změna. Jsem však přesvědčená, že nikdy se nemá říkat nikdy – je tedy možné, že překvapím sama sebe a napíšu něco z úplně jiného soudku.

5. Ovlivňují Vaše životní zkušenosti příběhy, které píšete?

Spíš ne. Možná se odrazí mezi řádky, třeba v uvažování některého hrdiny, ale není to cílem. Vlastní zážitky jsem dosud do románů nedala. Pokud ano, tak pouze okrajově – nemají stěžejní význam. Využívám raději fantazii, svého nejlepšího pomocníka.

6. Co všechno kódujete do svých příběhů?

V prvé řadě je to naděje – to podle mého životního kréda, že všechno zlé je nakonec pro něco dobré. Naděje je mezi lidmi často málo, a proto jí dávám největší důraz. Pak také zrcadlím tvrdé skutečnosti, před kterými mnozí zavírají oči. A nakonec chci ve čtenáři posílit víru v dobro…

7. Co Vás ve spisovatelské branži nejvíce děsí? Z čeho naopak máte největší radost?

Děsí mě asi to, že bych z nějakého důvodu nemohla tvořit a psát. Ale jelikož jsem veskrze pozitivní bytost, věřím, že k tomu nikdy nedojde. A radost mám pokaždé, když vidím rozzářené oči dětí, které čtou mou dětskou knížku, nebo když jim z ní předčítám já. Anebo tehdy, když mi čtenář řekne, že ho některá má kniha obohatila, posílila a pomohla mu v těžké situaci. To je smysl mé práce – potěšit duše druhých. 


Účast v projektu:



Bibliografie:

  • Jsi můj osud (1996, romantický román, vázaná vazba)
  • Když svítí hvězdy (1996, romantický román, vázaná vazba)
  • Rozcestí (1997, romantický román, vázaná vazba)
  • Nejkrásnější dar (1997, romantický román, vázaná vazba)
  • Miriam (1999, romantický román, vázaná vazba)
  • Bolest lásky (2001, romantický román, vázaná vazba)
  • Osmnáct... (2001, romantický román, vázaná vazba)
  • Růže a slzy (2003, romantický román, vázaná vazba s přebalem)
  • Sametová kůže (2014, detektivní román s romantickým nádechem, vázaná vazba s přebalem)
  • Vražedná vášeň (2015, detektivní román s romantickým nádechem, vázaná vazba)
  • Mrazivé hry (2016, erotický román, vázaná vazba)
  • Pouta z pavučin (2016, romantické romány, vázaná vazba)
  • Sherlock Holmes vítězný... (2016, sborník detektivních povídek - Markéta Harasimová přispěla jednou, brožovaná vazba)
  • Z deníku kočičky Ťapičky (2018, pohádky, vázaná vazba)
  • další 3 romány vyšly pod hlavičkou nakladatelství MaHa a naleznete je v příslušném článku
 
 

 
 


 

Komentáře