Recenze: TŘI BÁBINY KOBYLY (Věra Mertlíková)

Dobrodružná výprava za čtyřspřežím

Na Moravě, poblíž Stezky je malé hradiště. Žije tam paní. Vládne sama, bez manžela. Má tři krásné dcery a chová nejlepší koně pod sluncem. Jsou rychlí jako myšlenka a silní jako desetiletá medovina. A já náhodou vím, že když se u ní člověk zaváže službou, může si za rok odvést koně, kterého si vybere. Kolik koní potřebujete? (Str. 48)


Za recenzní výtisk děkuji autorce Věře Mertlíkové.
Chci zakoupit knihu Tři bábiny kobyly.



Věra Mertlíková v loňském roce debutovala svým historickým románem Tři bábiny kobyly. Čtenáři ji mohou také znát jako autorku povídek z fantasy sbírek Zpívající věže, Struny osudu, Žoldnéři VI –VIII, Mlok 2015 a 2017 nebo Žena se sovou.

Píše se rok 930. Evropa je zmítána nájezdy Maďarů a nikdo si nemůže být jistý svým životem. V této neklidné době se v Konstantinopoli konají každoroční soutěže ve vozatajství. Mezi soutěžícími za Modré je mladý a nezkušený Nik. Jeho první soutěž skončila fiaskem. Nebýt hromotluka Bojana, dopadla by bláznivá jízda mnohem hůř. Koně také zničili zboží obchodníka Jaška, Polana z Poznaně. Právě tito tři muži se dali dohromady a podnikli spolu dlouhou pouť až na dalekou Moravu. Prý tam žije bába, která za každý rok služby dá dotyčnému koně. Mladý Nik touží po svém vlastním spřežení, a tak obětuje své pohodlí, aby půl roku strávil na nebezpečné cestě.

Naučil jsem se základní pravidlo cestovatele - nikdy nevíš, co tě na cestě potká. (Str 116)

Jejich trasa vedla přes dnešní Turecko, Bulharsko, Slovensko až na Moravu k Uherskému Hradišti. Tam, kde zastaví, se něco přihodí. Jednou jsou vystaveni nebezpečnému vrahovi prostitutek, podruhé se Nik stane letním králem, potřetí se setkají na soutoku Moravy a Dunaje s rusalkou a místním vladykou Přeslavem.

Postavy v příběhu byly vykresleny věrohodně, ale popisy charakterů nejdou do úplné hloubky. Hlavním vypravěčem je Nik, který touží po čtyřspřeží. Navíc je hluboce zamilovaný, takže má velkou motivaci, aby se stal úspěšným vozkou. Díky Nikovi se dovídáme o celém dobrodružství z jeho pohledu v ich-formě. Další postavou je obrovitý stárnoucí silák Bojan. Vlastní koně Vrana, jehož chytrost a mazanost mě leckdy udivily. Bojanova síla mnohokrát zachránila jeho přátelům kůži. Posledním z trojice je kupec Jaško. Ačkoliv není až tak silný, je chytrý a důvtipný, umí léčit, opravovat, prodávat i vyjednávat.


Kromě základní linie příběhu se čtenář může těšit také na vyprávění o lásce, nenávisti a smrti. Má velice silný děj, který bude mít dohru a spojitost později v hlavní části. Tato mikropovídka je vsunuta mezi jednotlivé kapitoly. Je psaná kurzívou a odehrává se ještě dříve, než začal děj v Konstantinopoli.

Kapitoly tvoří samostatné a ucelené povídky. Zda jsou všechny napsané na základě slovanských pověstí, netuším. Autorka v doslovu vysvětluje, že uvedené legendy jsou známé především u našich východních sousedů. Možná čtenář pozná pohádku o silné princezně nebo pověst o mladém muži, který vyrazil do světa i se svými pomocníky a vrátil se domů moudřejší.

Příběh jako takový se mi líbil. Byl čtivý, místy napínavý i pohádkový. Autorka reálně popsala tehdejší způsob života – vozatajství, víra v pohanské bohy jako je Svarog, Perun nebo Veles, nájezdné útoky Maďarů nebo cestování a obchodování v 10. století.

Kniha Tři bábiny kobyly je označována jako historická fantasy. Fantasy žánr je však v tomto případě přítomen jen minimálně, bude tedy vyhovovat i čtenářům, kteří tuto literaturu běžně nečtou.

Titul doprovází ilustrace Kazi Lukovské. Obrázky jsou v černobílém provedení a vhodně doplňují text. Titulní stranu kreslila Lucie Filimonová. 

Zdroj: FB Straky na vrbě

Kniha má však také mínusy. Nedostatek vidím ve vazbě. Titul má přes pět set stran a nakladatelství zvolilo brožovanou vazbu. Nejen, že se svazek špatně držel, ale časté používání způsobilo mírné poškození obálky. Lepení je však kvalitní, přesto si myslím, že by knihy s podobně velkým rozsahem měly být pevnější. Druhé mínus (ale ne zásadní) je absence mapy. Čtenáři, kteří se o historii nezajímají, mohou tápat v informacích, které autorka použila. Konstantinopol, Tarnovograd, Bílé město či Veligrad – to jsou města, která se v současnosti jmenují jinak. Ocenila bych mapku či nákres s vyznačením, kudy poutníci šli, protože neustálé odbíhání na internet mě při čtení rušilo. A ne všechno se na internetu dá najít.

Někomu může název připadat zvláštní. Překvapivé a nečekané rozuzlení celého příběhu vysvětilo i název knihy. Tři bábiny kobyly patří také k legendám, konec vyprávění by se mohl líbit právě příznivcům pohádek. Finále bylo lehce předvídatelné, přesto však nedošlo k tomu, aby byl čtenář ze závěru zklamaný.

Titul můžu doporučit čtenářům, kteří historii a fantasy moc nečtou nebo s těmito žánry teprve začínají. 

Knižní obálka 
Na první pohled uvidíte jen dva koně. Na ten druhý už vidíte koně čtyři a každý z nich je jiné barvy, i když černý a šedý splývají dohromady.





Anotace
Konstantinopol kolem roku 930. Jediné místo na světě, kde se ještě konají závody vozatajů. Tři přátelé na nebezpečné pouti za vítězným spřežením. Legenda o paní, která žije kdesi na severu a věrnou službu odmění nejrychlejšími koňmi ze svého stáda. A dávné prokletí, které nepomine, dokud hříšník třem lidem nepomůže ke štěstí.

V napínavé historické fantasy s motivy slovanských pověstí najdete nejen dobrodružný příběh, ale i věrné vylíčení dobového způsobu života spolu s fakty o jezdectví a vozatajství raného středověku.  

Naskoč na vůz a pobídni koně vpřed.
Tohle je cesta. Za další zatáčkou můžeš potkat štěstí!


Nakladatelství: Straky na vrbě
Rok vydání: 2017
Žánr: historické fantasy
Počet stran: 528
Vazba knihy: brožovaná


Komentáře

  1. Ta obálka vypadá skvěle a jak o knize píšeš zdá se, že by to mohlo stát za to. Popřemýšlím...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Osobně také doporučuji :) Věra je má oblíbená česká autorka a ještě mě nikdy žádným příběhem nezklamala :)

      Vymazat

Okomentovat