Recenze: STAVITELÉ ARESTONU (Josef Pecinovský)


Spíš doplňující kniha než prequel



Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Epocha.
Chci si zakoupit knihu Stavitelé Arestonu.


Kniha Stavitelé Arestonu je prequelem ke slavné sérii Areston od významného autora Josefa Pecinovského. Tato tenká publikace by vás měla uvést do děje, kterému se věnují následující tři tituly. Podařilo se to? To musíte posoudit sami.
Autorův styl psaní se vás bude snažit pohltit už od prvních stránek. Je znát, že má se psaním románů četné zkušenosti a dokáže čtenáře napínat ve správný okamžik. Kapitoly jsou zprvu krátké, postupem času se ale natahují.

Celé to začíná příletem poutníka v kosmické lodi na Zemi. Při přistání nešťastnou náhodou zraní náhodného člověka (vás). Během ošetřování vám začne tento neznámý vyprávět  o původu rasy Nachových, kterým je i on sám, a svěří mu i svůj životní příběh. Ve druhé polovině knihy pan Pecinovský shrnuje nejdůležitější události celé série chronologicky tak, jak jdou za sebou. 

V části, kde se poutník věnuje historii svého národa, je hlavním hrdinou Demetrios. Ten se bez svého přičinění ocitne na Zemi v dobách starověku. Dostane se někdy zpátky „ke svým“? A je tu také tajemný národ Quenthů... Když tato dějová linka skončí, volně se vyprávění přesune k muži jménem Ian Terstegen. Ten je odsouzen k pouti na Arestonu, kde je známý pod jménem Sršeň.

Josef Pecinovský ve své knize ukázal, že lidé jsou schopni jakýchkoli špatností jen proto, aby sami přežili. Také tu poukázal na to, jak člověk těžko přijímá jinou skutečnost. Areston je kruté místo... Co když si ho na druhou stranu poutníci takovým sami udělali? Sám Sršeň dospěl k názoru, že pro vyšší dobro musí dělat špatné věci. Postavy jsou povětšinou lstivé a kruté. Hledají ve všem něco, co by jim bylo ku prospěchu. Některé poznáte do hloubky, jiné se v příběhu jen mihnou. Ale i tady se najde láska – nebo spíše něco na podobné bázi.

A co že je to ten Areston? Jedná se o kosmické těleso. Tvarem připomíná malou planetku, která se pohybuje vesmírem a jednou za osm let se přiblíží k Zemi. Za jakým účelem a kým byl postaven? Toto není jediná otázka, která vás při čtení napadne. Na některé z nich odpoví právě tato kniha.

„Ale je to krásná planeta, pane, buďte rád, že na ní můžete žít.“ (Str. 174)

Zajímavostí pro vás může být to, že titul Stavitelé Arestonu je nejnovější knihou z této série a byl napsán dodatečně, aby objasnil některé události a doplnil informace pro ty čtenáře, kteří si celou ságu oblíbili. Bylo by možná vhodnější tento díl zařadit spíše mezi doplňkovou četbu, kterou je lepší si přečíst po všech ostatních dílech. S hlavní zápletkou celé série souvisí jen z části a pouze by vás to mohlo zmást.

U čtení se rozhodně nudit nebudete. V knize se stále něco děje, takže o akční momenty není nouze. Mezi nimi jsou ale i pauzy, kdy Josef Pecinovský nechává čtenáře oddechnout. Tyto pasáže ale nejsou vyplněny obsahem, který by byl zdlouhavý a všechno hezky plyne.

Poslední větou v příběhu se otevře cesta pro tisíce poutníků, kteří jsou odsouzeni k pobytu na Arestonu. Mezi nimi je i Sršeň a jeho budoucí přátelé i protivníci. Jak si povede? Přežije to celé vůbec?  Toť otázka, odpověď najdeme v pokračováních.

„Podívejte, loď…“ (Str. 174)

Titul bych doporučila všem fanouškům žánru sci-fi, protože každý si v něm najde to své. Příběh má potenciál strhnout čtenáře všech věkových kategorií. Pokud po něm sáhnete, málokdo z vás by mohl být zklamaný.


Knižní obálka napovídá, že se bude jednat o dílo plné akce. S obsahem určitě souvisí a tento kousek vám nemůže chybět v knihovně už jen kvůli tomu přebalu. Barvy jsou vybrané vkusně a celé to na vás může působit tajemným dojmem.




Anotace:
Prequel k populární trilogii o vesmírném vězení, kde přežijí jen ti nejsilnější a nejodhodlanější! Záhadná umělá planetka, která po desetiletí sloužila jako vězení, místo utrpení a bestiality, kam mocní posílali nejhorší zločince i nepohodlné snílky a buřiče. Dokud nepřišel Sršeň. Během svých vzestupů a pádů odhalil mnohá tajemství. Ale ani on nezískal odpověď na nejpalčivější otázku – kdo Areston postavil a za jakým účelem? Co když se nejedná o podivnou, byť zneužitou archu, jak by mnozí rádi věřili, ale dokonalou otrokářskou loď? Co by takové odhalení znamenalo pro lidstvo a jeho místo ve vesmíru? Je třeba se znovu vrátit na Areston, ba dál - do nitra vesmíru…

Nakladatelství: Epocha
Rok vydání: 2017
Žánr: Sci-fi
Počet stran 184
Formát: brožovaná (paperback)
Série: Areston, prequel

Komentáře

Okomentovat