Recenze: OTRÁVENÉ DUŠE (Petr Švec)


Raskovice obchází strach!


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Klika
Chci zakoupit knihu Otrávené duše



Debut Otrávené duše pardubického spisovatele Petra Švece se odehrává v malém městečku na východě Moravy. Raskovice na žádné mapě nehledejte - neexistují. Můžete jen přibližně tušit, kde by se mohly nacházet.

V anotaci je věta, že Raskovice jsou místo, kde byste chtěli žít. Věřte, že tam byste určitě žít nechtěli.


Monika Kloučková je mladá žena, která čerstvě absolvovala vysokou pedagogickou školu. Brzy se jí poštěstí najít si místo učitelky v raskovické základní škole a spolu s přítelem Tomášem se do městečka přestěhuje. Tamní ředitel školy Robert Král jim uvolní byt jeho matky. Jenže hned první noc má Monika noční můry a posléze začne být náměsíčná. Nejen v bytě, ale i vlastně v celých Raskovicích, panuje podivná atmosféra. Někdo nebo něco lační po krvi a neváhá pro to ani obětovat lidské životy.

Stála v tunelu.
Škráb, škráb, škráb.
Světlo na konci žhnulo zeleným plamenem. Šeptalo. Pojď blíž. Blííížžž. (Str. 67)

Petr Švec o sobě říká, že je příznivcem mistra hororu Stephena Kinga. Jeho dílo se v tomto duchu odráží, ale ne natolik, aby vás plně připoutalo ke knize nebo abyste se báli v noci zhasnout. I přesto, že zde najdete fyzické násilí, je příběh vystavěn na psychologickém napětí, kdy čtenář neví, zda si podivné věci vyložit logicky, nebo se obávat nadpřirozených jevů.

V knize se objevuje mnoho postav a autor své vypravěče pravidelně střídá. Můžete tak sledovat různé linie příběhu. Avšak velké množství osob občas působí nepřehledně a může se stát, že se ve jménech ztratíte. Všechny nitky ale vedou k jednomu cíli a ke konci byste ve jménech už nemuseli mít takový zmatek.

Spisovatel umístil děj do základní školy. Kromě učitelky Moniky se seznámíte nejen s jejími kolegy, ale i s některými žáky. Každý z nich má svůj vlastní příběh. Autor do každého z nich vložil tragiku i strach. Postavy byly víceméně sympatické, ale často jsem se přistihla, že nejraději čtu vyprávění Michala Smetany, jehož život mi přišel nejvíce zajímavý.

Celý děj působí pochmurně. Není zde nic veselého a pozitivního. Petr Švec také upozorňuje na některé závislosti, jako je například alkoholismus, gamblerství či problematické vztahy v rodině.

Ač jsou Otrávené duše autorovou prvotinou, je text plynulý, nejsou tu věty, které by mohly tahat za uši a znít nepřirozeně. Dialogy a popisy jsou tady na stejné úrovni.

Mínusem může být již jednou zmiňované množství postav. I ke konci příběhu jsem několikrát přemýšlela, kdo to vlastně byl a jaký vztah měl k dané osobě. Anotace též lehce nadneseně mluví o temné duši Moniky Kloučkové. Mohli byste očekávat nějakou brutalitu či násilí z její strany, ale v tomto případě se nedočkáte. Pozitivní stránku knihy vidím ve stmelování mladých lidí vůči zlu, jejich nebojácnosti a ochotě vyřešit raskovickou záhadu.

Děj byl pro mne napínavý až před samotným závěrem, což je trochu škoda, když si uvědomíme, že Otrávené duše jsou hororovou záležitostí. Avšak lehké mrazení bylo ze stránek cítit dost často. Titul mohu doporučit těm, kteří by si rádi přečetli zajímavý horor, ale nechtějí se u něj moc bát.


Knižní obálka je stejně ponurá jako celý příběh. Má ji na svědomí manželka Petra Švece Šárka Švecová a představuje tajuplný les, kde se odehrává část děje.



Anotace
Raskovice. Místo, kde čas ubíhá líným tempem poklidného maloměsta. Místo, kde byste mohli žít.

Monika Kloučková dostává příležitost učit na zdejší základní škole a společně s přítelem vyhlíží novou životní kapitolu. Šťastné chvíle však blednou pod tíhou nočních můr a podivných událostí, jejichž střípky se skládají v hrůznou mozaiku.

Městečko sužuje démonická bytost prahnoucí po krvi a utrpení. Není zvyklá prohrávat, tentokrát však narazila na důstojnou soupeřku. Dokáže ji zlákat do svých řad? Námluvy mohou začít.

Monika stojí před nelehkým úkolem. Aby se vzepřela silám, které ji touží ovládnout, bude muset probudit odvrácenou stranu svojí duše. Silnější, odhodlanější... a temnější.

Raskovice. Místo, kde zlo sílí každým dnem. Místo, kde byste mohli zemřít.

Nakladatelství: Klika
Rok vydání: 2017
Žánr: horor
Počet stran: 344
Vazba: brožovaná

Komentáře