Recenze: EPOS O PANÁČKOVI (Jaroslav Beznoska)

 

Akční příběh od začátku do konce


Za recenzní výtisk děkuji autorovi Jaroslavu Beznoskovi.
Chci zakoupit titul Epos o panáčkovi!



Samotný název lehce napovídá, kolem koho se celá kniha bude točit, ať už přímo, či nepřímo. Jedná se o sci-fi příběh, na který si čtenář musí zvyknout. Knížka vás může zaujmout díky obálce a anotaci, ze které akce přímo odkapává. Upoutají vás ale i slova uvnitř? Toť otázka.

Styl psaní vás může na začátku dost pozlobit. Jaroslav Beznoska použil spoustu jednoduchých vět, až se dílo stalo komplikovanějším na pochopení. Každopádně se to dá zvládnout a později s tím již není problém. V celém románu jsou kapitoly dále členěny do podkapitol, což je výhodou – byly by jinak neúnosně dlouhé.

David a Robert jsou bývalí přátelé, které pojí tajemství a jedině oni dva dokáží zabránit katastrofě. Ve městě vypukla válka mezi speciální jednotkou a celým podsvětím. Umírají vinní i nevinní. Aby toho nebylo málo, probudil se dávný zabiják – panáček.  Jako bonus se do toho všeho zaplétá duch Robertovy mrtvé milenky. To nemůže dopadnout dobře…

Hlavními aktéry jsou David a Robert. Zpočátku dělá problémy rozeznat, který z nich má zrovna hlavní slovo. Oba jsou si totiž velice podobní. Postupem času, jak hrdiny poznáváte, dokážete je od sebe rozlišit.

Caesar je králem podsvětí. V celém příběhu se o něm skoro nic nedozvíte, svou minulost si chrání velmi dobře a nikdo neví, odkud se vzal nebo kým byl předtím. Padnou samozřejmě nějaké hypotézy, ale co je na nich pravdy?

Jaroslav Beznoska do příběhu zakomponoval i různé úchylné momenty, které třeba s dějovou linií nijak nesouvisely a spíše překážely. Dalším negativem může být až přílišné vzhlížení k rytířům, které se projevuje snad pokaždé, když na ně David v příběhu jen pomyslí.

Rozhovory mezi nadřízeným a podřízeným se můžou zdát lehce neformální, což není zcela běžné. Najdou se v nich i vulgární slova a celkově to působí nepatřičným dojmem.

Děj může být pro někoho lehký, někdo se nad knihou bude ještě dlouho zamýšlet, o čem že vlastně byla. Akce je tam opravdu dost, z jedné přestřelky se jde hned do druhé a to vše se odehrává během jediného dne. Tyto přechody se můžou zdát později trochu stereotypní a akce ztrácí lehce na intenzitě.

Podle myšlenkových pochodů postav je závěr předvídatelný a zároveň působí lehce otevřeně. 

Zajímavý pro vás může být fakt, že Jaroslav Beznoska chystá k této knize prequel, tedy to, co bylo předtím. Vrátíte se s hlavními hrdiny o devět let zpět v čase a budete mít možnost zjistit, jak se dva hlavní aktéři poznali.

Knihu bych doporučila spíše starším čtenářům sci-fi kvůli vyskytujícím se vulgarismům. Pokud vás ale titul po přečtení pár kapitol nezaujme, nemá cenu ve čtení pokračovat.


Knižní obálka souvisí s dějem a je pěkně zpracovaná. Kniha vás nejspíš zaujme hlavně díky ní. Napovídá, že se bude jednat o strhující akční příběh. Jestli se ale bude líbit i obsah, to už záleží na každém.



Anotace:
Pondělí většina lidí oprávněně nenávidí. Tohle ale budou nenávidět úplně všichni. Začíná den plný zločinu a násilí, na jehož konci bude prolita krev vinných i nevinných a duše města bude navždy pošpiněna. V ulicích totiž vypuká válka mezi speciální zásahovou jednotkou rytířů a podsvětím. Především se ale vrací krvavý přízrak, kterým byly kdysi strašeny děti i dospělí – panáček. Robert a David, bývalí přátelé spojeni temným tajemstvím, jsou jediní, kteří mohou zabránit totální zkáze. Jenže každý z nich čelí vlastním démonům… a minimálně jeden takový, duch Robertovy mrtvé milenky ovládající těla jako hračky, jim nehodlá nic ulehčovat…

Strhující akční sci-fi román, který vás vezme na okružní jízdu světem, kde přežijí jen ti nejsilnější ze silných – pokud budou mít štěstí!

Nakladatelství: Epocha
Rok vydání: 2016
Žánr: Sci-fi
Počet stran: 324
Formát: e-kniha


Recenzentka: Martina Bisová





Komentáře

  1. Mně se to líbilo a na novou knihu se těším. Docela mě zajímají další věci okolo panáčka :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě to není špatná kniha, mě ale trochu zklamala. Každopádně platí co sto lidí, sto chutí :).

      Vymazat

Okomentovat