Kam pro sci-fi a fantasy I.

Zbožňujete sci-fi a fantasy víc než kterýkoliv jiný žánr? Jste nejraději, když se můžete procházet v originálním světě a prožívat fascinující dobrodružství? Jenže kde takové příběhy hledat? V tomto článku jsem se zaměřila na česká nakladatelství, která se specializují především na žánry sci-fi a fantasy. Kde vychází tituly českých autorů, které vás potěší? 

Sci-fi a fantasy nakladatelství Brokilon

Tak zní celý název nakladatelství na FB, ačkoliv webová adresa je www.brokilon.cz. Doporučuju ji navštívit, protože se setkáte s díly sci-fi a fantasy velikánů, jako je například Petr Heteša nebo Petra Neomillnerová. Nakladatelství se nezaměřuje jen na ostřílené autory, ale také na debutanty - kupříkladu Jiří Wittek

Na projektu Podpora českých autorů jsme vám z Brokilonu už několik autorů představily, měli jste možnost nejen přečíst si naše recenze nebo rozhovory, ale také si zasoutěžit o jejich knihy!



Aleš Pitzmos, který vydává také u nakladatelství Alpress pod pseudonymem Alek Palmer, se v Brokilonu uchytil s působivou a dramatickou sci-fi trilogií Vesmírná asociace. Posledním jeho titulem, který v listopadu minulého roku vyšel, je Jas kvasaru. Autor mi jej zaslal ke zrecenzování, věřím, že vás brzy budu informovat o tom, jak na mě zapůsobil. Předchozí díly Světlo pulsaru a Záře supernovy jsou čtenáři velmi dobře hodnocené, a to zaslouženě.

Zavřít okno


Autor Jan Kotouč oslovil náš projekt se svým titulem Nad českými zeměmi slunce nezapadá chvíli před tím, než mu u Brokilonu vyšlo pokračování s názvem Ofenzíva českých zemí. Obě knihy jsou zařazeny do edice Brokilon Alternativa, jelikož se jedná o žánr military sci-fi. 

Zavřít okno


Ve Světě Mezi Řádky také čteme české autory, a dokonce s nakladatelstvím Brokilon spolupracujeme, takže jsem měla možnost přečíst si ještě více brokilonských příběhů. 

Například jsem měla možnost poznat sci-fi debut Jiřího Wittka. Společné chromozomy vyšly minulý rok a čtenáři je škatulkují spíše jako průměrný román. Je pravda, že příběh má své klady, ale také zápory. S ohledem na to, že jde o prvotinu, je dobrodružství zdařilé, čtivé a mě rozhodně nezklamalo.



Jedním z významných a tajemných autorů české literární scény je právě Petr Heteša. Jeden z mých nejoblíbenějších spisovatelů, pod jehož rukama vzniklo neskutečné množství kvalitních dobrodružství, které je radost prožít. Čtenáři si obvykle zamilují Hetešův nelítostný humor, originální fantazii a propracovanost děje. Nebezpečné přestřelky jsou na denním pořádku a kdo by na chvíli nechtěl být akčním hrdinou? Prozatím posledním titulem je Nezkoušej na mě zapomenout, kterému vévodí násilné vraždy. Chinco je čtvrť, kterou si zamilujete, ačkoliv byste do ní nejspíš nikdy nevkročili! Mým top příběhem je Infico. Absolutně originální námět, na který jsem ještě nikde nenarazila, je fantasticky zpracovaný a rozhodně se víc než pobavíte. Mezi další knihy, které Světem Mezi Řádky prošly a vždy ve mně něco zanechaly, patří kupříkladu Démoni jsou věční nebo Sex, drogy a cyb´n´roll. Prakticky není díla, na kterém by si nedal autor záležet a které by mě zklamalo. Doporučuju pročíst si bibliografii, najít anotace, které vás lákají a číst a číst a číst. :o))

Výsledek obrázku pro démoni jsou věční heteša


Zmiňovala jsem se o Petře Neomillnerové, určitě už jste o této spisovatelce slyšeli. U nakladatelství Brokilon jí v roce 2011 vyšla druhá vydání všech prvních tří dílů šestidílného cyklu Tina Salo, zbylé tři vydalo nakladatelství samozřejmě také. Recenzovala jsem titul Sladká jak krev. Ačkoliv na mě autorka píše příliš surově, tak upířina v jejím podání se mi líbila. Nečekejte žádného třpytivého Edwarda, čeští upíři jsou mnohem víc drastičtí, a proto je zbožňujeme.



Knižní tip


Knihou, kterou bych chtěla vyzdvihnout nad ostatní, aby nezapadla, se neočekávaně/očekávaně stává právě Infico – Petr Heteša. Brokilon má spoustu kvalitních příběhů, ale podle mého si právě z Infica sednete na zadek. 




Myslím, že jsem vám toho přednesla dostatek, abyste v případě nouze o sci-fi a fantasy knižní světy zabruslili právě do Brokilonu, protože nabízí opravdu kvalitní knihy. Postačí se zeptat některého ze čtenářů, kteří na Brokilon nedají dopustit. Příště se uvidíme v článku o dalším nakladatelství, které se věnuje převážně tomuto žánru a znovu vás zahrnu knižními tipy! :o) 


Komentáře