Recenze: NEPOZNANÉ PROROCTVÍ (Jackie Decker)

Originální fantasy příběh z vlastního světa

„A já v té chvíli pochopil, že zdaleka ještě nemáme vyhráno!“ (Str. 31) 

Za recenzní výtisk děkuji autorce Jackie Decker.

Chci zakoupit knihu Nepoznané proroctví!


Název nám trochu prozrazuje zápletku celé knihy a kolem čeho se děj bude točit. Sama autorka uvedla, že se nejedná o klasický fantasy příběh. Přesto je tu nebezpečí a magie, které jsou pro fantasy nezbytné. Záleží pak už jenom na čtenáři, jestli jej dokáže kniha zaujmout.

Kladně lze hodnotit také nenáročný styl psaní, který ponouká k odpočinku a nezahlcuje. Autorka vhodně střídá minulost s přítomností, díky čemuž máte možnost pozorovat pozoruhodné vztahy mezi hlavními hrdiny, a to v celém příběhu. Zároveň tak postupně zjišťujete podrobnosti z jejich života. 

Nepoznané proroctví představuje celkem oddychové počtení, u kterého nemusíte tolik přemýšlet. Děj je odvyprávěn v ich-formě ústřední postavou Arthurem. Rozhodně se nebojte, že budete vhozeni do světa, ve kterém se ze začátku ztratíte. Za chvilku se zorientujete, což jistě všichni čtenáři ocení. Magie je ve stylu Eragona, a nakonec tu najdeme i nějakou tu romantiku.

Hlavním hrdinou je chlapec Arthur Elat, který potkává v lese neznámou dívku. Musí však sebe i ji zachránit ze spárů královských vojáků, kteří je chtějí zajmout a předvést před krále. S malou pomocí se jim podaří vrátit do chlapcovy vesnice. Společně s Cao, dívkou z jiného světa, a dalšími dětmi vytváří partu nerozlučných přátel. Společně pak prožívají strasti dospívání a dostávají se do problémů. Po nějaké době konečně nastane čas, aby dívka splnila svoje poslání v této zemi. Podaří se jí to?

Postav postupem času pomalu přibývá. Ze začátku jde hlavně o Artura a Cao. Později se přidají jejich přátelé. Mezi postavami vznikají různé, občas těžko řešitelné situace. Někdy však čtenář nemá tolik prostoru se zamyslet nad řešením, protože postavy si s problémem rychle a snadno poradí. Mezi charaktery najdeme i silná pouta přátelství.

Záporem může být fakt, že některé události nejsou detailněji popsané. Jackie Decker jim z nějakého důvodu nevěnovala tolik pozornosti. Čtenáři, kteří touží po akčnějším dobrodružství, budou postrádat ono smyslné napětí, k němuž by rozhodně příležitosti byly, ale bohužel jich autorka nevyužila. Čtení pak vyznívá jednotvárně. 

Závěr knihy může být trochu překvapením. Na druhou stranu je uvedeno celkem logické vysvětlení, proč to skončilo tak, jak to skončilo.

Titul bych doporučila všem, které zajímá fantasy žánr. Je vhodný jak pro mládež, tak pro dospělé – protože i ti občas potřebují odplout do cizích světů.


Knižní obálka: 
Určitě souvisí s dějem. Drak by mohl mít barvu, jakou má v příběhu, aby to bylo opravdu věrohodné.





Anotace: Rod krále je mrtev. Na trůně sedí uchvatitel. Hrstka věrných nazývaných Zrádci, se ukrývá hluboko v lesích a stráží právoplatného následníka a jeho rodinu. Nebo by alespoň měli. Nejsou však žádným skutečným odbojem proti současné říši. To jediné co mají, je naděje. Arthur Elat je osmiletým chlapcem žijícím svůj obyčejný život v ukryté vesnici. Jeho život mu připadá všední a obyčejný. Nerozumí strachu ani naději dospělých. A přesto se právě on má setkat s dívkou, která má otřást jejich životy do samých základů…

Nakladatelství: Skleněný můstek
Rok vydání: 2017
Žánr: Fantasy
Počet stran: 275
Formát: e-kniha (PDF)


Recenzentka: Martina Bisová

Komentáře

  1. Velmi děkuji za recenzi. Hlásím, že podmínky spolupráce byly z mé strany rovněž naplněny ;) a doufám též, že se kniha alespoň trochu líbila. Vážím si Vámi vynaloženého času a úsilí jež Vám dalo tento článek vypracovat,
    děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač. Kniha mě zaujala a četla se mi opravdu dobře. Moc si vážím možnosti si knihu přečíst :).

      Vymazat

Okomentovat