Recenze: LAJKNI MĚ! (Sára F. Rezková)


Pryč s předsudky

Už když jsem byla malá, chtěla jsem si otevřít svou vlastní pekárnu. Jen co jsem měla dostatek rozumové kapacity a požadované zručnosti, stála jsem u kuchyňské linky a patlala jsem se s těstem. Hele, netvrdím, že jsem kdy byla normální, jen říkám, že mě to bavilo. Místo sezení u pohádek jsem prostě pekla. (Str. 9)


Za recenzní výtisk děkuji autorce Sáře F. Rezkové.
Chci zakoupit román Lajkni mě! 


Ačkoliv je Sára F. Rezková na poli české literatury nováčkem, ve světě psaní má tato mladá autorka již svou pevnou základnu. Několik let totiž umisťuje své povídky a kratší příběhy na internetovou stránku zabývající se literaturou. Zde také poprvé spatřil světlo světa román Lajkni mě!, který tu vycházel na pokračování po jednotlivých kapitolách. Díky nadšenému ohlasu fanoušků bylo Sářino Lajkni mě! vydáno jako e-kniha. Postaralo se o to nakladatelství Skleněný můstek.


Ester je normální třiadvacetiletá slečna, která má svůj sen - mít pekárnu nebo cukrárnu. Přání je to krásné, ale Ester dává přednost lidem kolem sebe před vlastním štěstím. Svému staršímu bratrovi Matějovi pomáhá s péčí o jeho čtyřletou dceru Mel, ke které má Ester pouto spíše mateřské, neboť na péči o holčičku se podílí od jejího narození.

Jejich životy jsou poklidné, ale jen do té doby, než se k Ester nastěhuje nová spolubydlící Tamara. Ta do jejich nudných dnů vtrhne skoro jako uragán. Aby toho nebylo málo, Ester se seznámí s Andym, který je ve společnosti znám jako „král českého internetu“. O tom však ona nemá ani zdání, neboť, co se týče internetu a všech sociálních sítí, je jimi nepolíbená. Díky této kombinaci nám je umíchán příběh přesně podle chuti.

Lajkni mě! obsahuje šestnáct kapitol, které jsou započaty prologem a završeny epilogem a poděkováním autorky. Seznam kapitol je umístěn na začátku, což má většina čtenářů raději, protože se pak můžeme více těšit. Každá kapitola nese název, který ji nejlépe shrnuje. Některé z nich se vám možná budou zdát k pousmání, například taková Stokilová Mulan. Avšak v kontextu a návaznosti na děj pak takovýto název dává smysl. Celá kniha je vyprávěna ich-formou, o kterou se postarala naše hlavní postava Ester, ale zároveň není nouze o pestré a mnohdy vtipné dialogy.

Co se týče dějových linek, je jich několik, což se dá očekávat vzhledem k množství postav. I tak má čtenář všechny situace pod kontrolou (což se ovšem nedá říct o Ester) a není nikterak popleten či zmaten. Autorka hojně využívá amerikanismů, neboť, jak se mi podařilo zjistit, ona sama v běžné české konverzaci používá anglických slovíček více, než je zdrávo. To se čtenářům, kteří po knize sáhnou, bude zcela jistě zamlouvat, protože jim tak postavy budou bližší a nejeden z nich ocení fakt, že Sára dala charakterům kus sebe samé.

Další, co čtenáři mohou ocenit, je dětská mluva. Ti, kteří mají děti a budou číst tento příběh, se zajisté několikrát nevědomky pousmějí a začnou vzpomínat na to, jaké to bylo, když v tomto věku byly jejich ratolesti. A ti, co děti nemají, se pousmějí také, protože malé děti jsou roztomilé a kouzelné.

Jak bylo již zmíněno, kniha je bohatá na postavy. Ačkoliv známe Ester a jejího bratra Matěje, nepoznáme jejich rodiče. Je o nich pouze zmínka, protože když bylo Ester patnáct let, sbalili si kufry a odstěhovali se na Havaj. Krásná představa, co říkáte? Ale umíte si představit, jak se tito dva dospívající museli cítit, když jim po boku chyběla pevná rodičovská náruč? I přes tento nedostatek jsou Ester a Matěj strašně hodní a obětaví. Čtenářům bude imponovat informace, že se Ester místo moderních technologií zajímá o pečení. Ať jí trápí, nebo těší cokoliv, peče - pro radost, jen tak nebo jako útěk před šedí některých dnů.

Zásluhou její stejně hodné spolubydlící Tamary není nouze o vtipné situace. Tami totiž nejenže je ošetřovatelkou slonů, ona miluje všechna zvířata na zemi, a tak několikrát v Ester vyvolá vraždicí sklony, které se vzápětí změní na poblázněné smíření. Nemůžeme zapomenout ani na Andyho, který vývoj vztahu s Ester zaznamenává ve svém video projektu na internetu. Proč? Neměl by si snad člověk chránit své soukromí? Říká se, že co oči nevidí, srdce nebolí, ale jak k tomu přijde Ester, která je neznalá?

Za velké plus se dá rozhodně považovat čtivost, neboť stránky se vám budou pod očima míhat ve velké rychlosti, až si je budete na konci šetřit, abyste ještě nějaký čas s touto knihou strávili. Dalším pozitivem je fakt, že autorka dala svým postavám lidské vlastnosti a nezapomněla ani na smutek či vztek. Někteří čtenáři možná ani nepostřehnou, že se jedná o autorčinu prvotinu. Ano, sice potřeby náročnějšího čtenáře nebudou uspokojeny, ale protože je Lajkni mě! primárně určeno young/adult čtenářům, ti nebudou zklamaní, neboť se v tomto románu objevuje vše, co od něj očekávají.

Některému čtenáři může vadit, že kniha vyšla pouze v elektronické podobě. Přece jen jsou někteří vůči elektronickým knihám skeptičtí a raději sáhnou po tištěné. Je to volba každého z nás. Budeme doufat, že se třeba časem Lajkni mě! objeví i v tištěné verzi.

Ačkoliv si věci ke čtení pečlivě vybírám, občas potřebuji něco, u čeho se mohu dost uvolnit a jen vychutnávat plynoucí slova. To mi bylo v případě Lajkni to! dopřáno. Sice už několik let nespadám do kategorie young/adult, ale uvnitř se pořád cítím jako ta bláznivá mladá holka se spoustou snů, bezstarostnosti, volného času a otevřeného srdce. Díky této knize jsem si na chvíli opět tak mohla připadat.


Obálka knihy koresponduje s jejím obsahem. Je veselá, vystihuje ty nejdůležitější momenty. Přesně takovou by čtenáři, kteří po knize sáhnou, očekávali. Někoho by možná mohlo odradit označení young/adult, ale pokud po knize pokukujete a nespadáte do této kategorie, nepoddejte se tomu, neboť by vám unikl příběh, který vás do těch let na chvíli vrátí.




Anotace:
Ester snad vždycky patřila k nejzodpovědnějším lidem ve svém okolí. Andy, který už deset let hrdě nosí titul „král českého internetu“, na druhou stranu význam slova zodpovědnost nikdy plně nepochopil. Až se s tímhle chlápkem bude muset Ester vypořádat, když k tomu má ještě novou spolubydlící, která je podle všeho nejhodnější člověk na světě a která Ester tím pádem hrozně štve, jednoho ulítlého bratra a jednu malou velmi živou neteřinku, bude to boj nejen o její srdce, ale hlavně o její zdravý rozum.

Nakladatelství: Skleněný můstek s.r.o.
Rok vydání: 2017
Žánr: Romantika
Počet stran: 196
Druh: e-kniha


Recenzentka: Monika Štěpková

Komentáře

Okomentovat