Debuty českých autorů I. část

Dosavadní práce na projektu, kterou zahrnuje převážně recenzování, přinesla už velkou spoustu českých prvotin. Rozhodla jsem se je pro vás zhodnotit a ukázat vám, kteří autoři pokračují zdárně dál a kteří naopak stagnujínebo se rozhodli svá další díla už nevydávat.

>>↨ Podělte se o své názory, recenze i články, které se týkají českých knih, ve skupině Čteme české knihy! Nejen blogeři, ale i běžní čtenáři nám určitě přinesou skvělé knižní tipy.

>> Sledujte nás na FB Podporujeme české autory, kde si každý měsíc můžete zasoutěžit o české tituly! Mimo to vás samozřejmě informujeme o nejnovějších recenzích, článcích atd.



Autora Al Du Bianca a jeho debut jsme vám představovaly minulý rok. Přišel na českou literární scénu s velmi neobvyklou poetickou sbírkou, která obsahovala mimo básní také mikropovídky a pestré dětské ilustrace. ...A vítr chytit za pačesy nebyl naštěstí posledním dílem, v roce 2017 pan Bianco potěšil své čtenáře pohádkovou knihou na motivy Karla Čapka – Jak pejsek a kočička pěstovali buřty. Bude i třetí kniha tak kuriózní a rozmanitá?

Diana Průšová, kterou také možná znáte pod pseudonymem Diana Wild, se rozhodla zobrazit ve své prvotině Amazonky  na přelomu věků, svět neohrožených žen. Autorka klade důraz na ženskou sílu(,) a to nejen ve svém debutu, ale také v povídce, kterou prezentuje na své webové stránce. Zpět ke své síle poukazuje na problematiku domácího násilí, které se týká slabších, zejména tedy žen. Autorka se rozhodla na tento námět zaměřit. Vyjde i v tištěné podobě?


Novela Anna zachraňuje svět je debutem české autorky Michaely Štěchové a představuje fiktivní deníkové zápisky angličtinářky, která se jako dobrovolnice vydává do indonéské vesnice s úmyslem učit na tamější základní škole anglický jazyk. Prozatím podle všeho další titul nevydala, ale pokud vás zajímají divadelní hry, může vás zaujmout její drama Byt na předměstí, které bylo oceněno 3. místem v mezinárodní dramatické soutěži.


Nesmíme opomenout prvotinu Evy Molíkové, která vyšla v roce 2010 a přivedla ji do našeho projektu. Historický román Bez duše je obohacený o fantasy prvky stejně jako její druhý titul Element ohně: S vědomím konce. Romantická kniha vyšla v roce 2017 prostřednictvím Startovače u nakladatelství Klika pod pseudonymem Molly Crow a autorka plánuje pokračování!


Dokonce u vás bodovaly i autorky s poetickými sbírkami. Petra Frajová se svým debutem Cukr a bič... ke štěstí klíč aneb (nejen) O lásce a chtíči od srdce, který vydala u nakladatelství Čas. Publikace se neztratí nejen kvůli svému poměrně dlouhému názvu, ale také procítěným rýmovaným básním a autentickým ilustracím.


Kateřina Dubská od roku 2013, kdy vydala svůj debut Člověk Gabriel, u nakladatelství Jota vydala další dva úspěšné tituly Dcery a Malé zázraky. Věříme, že spisovatelka neusne na vavřínech a opět si pro své čtenáře něco připraví, protože knihy jsou velmi dobře hodnocené a v pomezí tří let se jí podařilo vydat kvalitní tituly.


Se svým elektronickým debutem nás oslovila i Lucie Huková, která sepsala LGBT debut Daruj mi křídla. Autorka samonákladem vydala i tištěnou verzi, takže pokud si vás kniha získala, máte možnost si ji pořídit do své knihovničky.


Zuzana Strachotová byla pro mnohé z vás známá svým projektem Devět dní ještě před samotným vydáním. Dávala vám možnost se s knihou seznámit a přitom pracovala na tom, aby její titul získal tištěnou podobu. Což se jí v roce 2017 podařilo! Nakladatelství Fantom Print vydalo první díl série. Kdy se můžeme těšit na pokračování?


Ani Barbora Dvorecká, kterou s Wish doporučujeme, protože si nás získalo její osobité, láskyplné a propracované vyprávění, neusnula na vavřínech. Její debut Doteky života je plný emocí i nádherných ilustrací Ivety Autratové. V jejím druhém díle, které volně navazuje na předchozí titul, je to velmi podobné, jen se autorka více zaměřuje na příhody z rodiny a opět okouzluje krásným českým humorem. Ozvěny života vyšly rovněž u nakladatelství Klika.



Máte některou z prvotin doma?
Zakoupili jste si na naše doporučení nějaký debut? 


Komentáře

  1. Odpovědi
    1. Co jsem koukala do konceptů, tak budou asi 4 články o prvotinách, takže se na Guttu určitě dostane. :)

      Vymazat
    2. Tak změna. :) Měla jsem za to, že jsme Guttu recenzovali, ale prý ne, tak proto se nikde neobjevuje. :)

      Vymazat

Okomentovat