Zpátky do minulosti!

Proč by se českých knih nemohl týkat originální TAG? Jeden jsme pro vás my z redakce projektu Podpora českých autorů vymyslely. Věříme, že vás seznámíme s tituly, které jsou pro vás neznámé nebo jste na ně už zapomněli, a přesto stojí za přečtení!



>> Chcete se s námi podělit o recenze nebo názory na české knihy? Přidejte se k nám do skupiny Čteme české knihy a představte nám své nejnovější úlovky nebo nás potěšte knižními tipy.
>> Sledujte nás na FB Podporujeme české autory a neunikne vám žádná soutěž!
>> Jste na Instagramu jako doma? My také! Mrkněte se, co právě čteme  Instagram projektu, který je součástí domovského webu Světa Mezi Řádky.

1. Sbírka poezie,

která tě oslovila.
zůstala ti v srdci navždy.
kterou dokážeš číst stále dokola!



Chensie: 
Kytice – Karel Jaromír Erben
Nejkrásnější a nejděsivější česká sbírka básní, které mají hluboké poselství a podněcují temnou představivost. Autor odvedl víc než kvalitní práci, protože jeho publikaci zná, věřím, každý a každý si v ní také najde oblíbenou báseň. Která je ta moje? Všechny!

Verča:
Kytice – Karel Jaromír Erben
Tyto balady mi učarovaly, protože jsou prostě srozumitelné, a to i mně, která poezii nevyhledává a vlastně jí ani nerozumí. Tahle básnická sbírka by vám neměla uniknout, takže pokud třeba maturujete, doporučuji!

Maruš:
Sakramiláčku, Střepy – Filip Topol
První sbírka Sakramiláčku je více zaměřena na vztah mezi mužem a ženou ve velice osobním stylu Filipa Topola. Syrové vypovězení zamilovanosti, cynismu, procitnutí, všech podob lásky.

Druhá sbírka Střepy je určitou formou osobní zpovědi, do které se promítla Filipova nemoc. Zamyšlení nad svým Kiliánem Nedorym, chutí k životu a touhou to ještě nevzdat s vidinou toho, že když to nebude, tak stejně něco bude.

Baru:
Maminka – Jaroslav Seifert
Něžné verše beroucí za srdce snad každého, kterým porozumí i naprostý analfabet v oboru poezie, a to jsem právě já.

Marti:
Maminka – Jaroslav Seifert
Lyrické, dojemné básně, ve kterých básník vzpomíná na dětství, tatínka, dědečka, touží po dobrodružství a velkých věcech. Především je to ale láska k mamince, kterou měl moc rád. Dodnes si občas při některých verších zapláču.

Iwik:
Máj – Karel Hynek Mácha
Báseň, v níž se snoubí lyrika s epikou. Každého čtenáře jistě chytnou za srdce romantické prvky. Toto dílo mohu číst neustále dokola a vždycky v něm objevím něco, čeho jsem si dříve nevšimla. K některým věcem musí čtenář časem dospět.

Wish
Kytice – Karel Jaromír Erben
Svého času jsem některé básně uměla nazpaměť. Taková Svatební košile mě nepřestane asi nikdy fascinovat. Kytice je podle mého nadčasová sbírka balad, která dokáže díky mystickým a hororovým prvkům a srozumitelnosti textu oslovit i mladší generace, nebo ty čtenáře, kteří běžně poezii příliš nevyhledávají.

Související obrázekVýsledek obrázku pro sakramiláčku topolVýsledek obrázku pro jaroslav seifert maminkaVýsledek obrázku pro máj mácha




2. Psychologický román,

jenž ti ukradl duši.
který se stal nezapomenutelným.
co tě neustále děsí a přitahuje zároveň. 



Chensie: 
Neviditelný – Jaroslav Havlíček
Ačkoliv surové reálné drama obvykle nečtu, protože to mou duši snílka až příliš týrá, tak Neviditelný se stal mým vrcholem české beletrie. Něco tak propracovaného, chladného a ironického jsem nikdy nečetla. Miluji tu knihu, ačkoliv mi při vzpomínání na ni přechází po zádech mráz a znovu mě obejme syrovost a šílenství.

Verča:
Petrolejové lampy – Jaroslav Havlíček
Autor je podle mě mistrem psychologického románu české literatury. Jeho knihy jsou velmi dobře zpracované, má cit pro psychologii postav, jde do hloubky, jazyk i témata jsou lákavá i pro dnešního čtenáře. A nejinak je tomu i u Petrolejových lamp, které jsou prostě skvostné a skvěle vykreslují to, jak degenerace jednoho, ovlivní život druhého.

Maruš:
Život střídá smrt – Petr Prouza
Příběh pražské rodiny v socialistickém Československu, která se musí vyrovnat s tím, že jeden její člen onemocní chronickou myeloidní leukémií. Nastávají problémy po zdravotnické stránce, postarat se o děti, a hlavně to sami nějak ustát.

Baru:
Petrolejové lampy – Jaroslav Havlíček
Naprosto bravurně vylíčený rozpad osobnosti nemocného člověka, jakož i úpadek vztahu dvou lidí. Mráz běhá po zádech z toho, jak to působí reálně.

Marti:
Neviditelná zranění – Věra Fojtová
Příběh z druhé světové války, o životě dvou mladých lidí  o Ruth a Ervínovi. Jsou to dva příběhy, které se zakládají na skutečnosti. Autorka oba příběhy přepracovala tak, aby vznikl román, u kterého se tají dech.

Iwik:
Žhář – Egon Hostovský
Kraťoučký příběh, který čtenáři dává nahlédnout do nitra hlavní postavy, která se trápí. Ve vsi se objeví tajemný žhář, který podpaluje domy. Kdo je jím? Kdo zažehá v mladičkém Kamilovi silné výčitky? Proč?

Wish:
Hm, tady nastává problém... Mám ráda Petrolejové lampy, líbí se mi i depresivní Vlčí jáma od Jarmily Glazarové. Zádrhel je ale v tom, že jsem obojí viděla zfilmované, ovšem knižní zpracování jsem zatím nečetla. Takže asi tak. :)

Výsledek obrázku pro neviditelný jaroslav havlíčekVýsledek obrázku pro petrolejové lampy knihaVýsledek obrázku pro Život střídá smrt – Petr ProuzaVýsledek obrázku pro Neviditelná zranění – Věra FojtováVýsledek obrázku pro Žhář – Egon Hostovský



3. Pohádková kniha,

která tě provázela dětstvím.
která ti vdechla naději do budoucích let.
která udržela tvé dětství v srdci navždy.



Chensie:
Dášenka čili život štěněte – Karel Čapek
Kdo se do téhle ilustrované knihy pro děti nezamiloval? Krásné autentické obrázky, vtipné a báječné vyprávění. Žádná násilnost, jen skutečný český život tak nádherně ztvárněný prostřednictvím Karla Čapka a jeho malé uličnické Dášenky.

Verča:
Budulínek – J. V. Pleva
Tuhle veršovanou sbírku pohádek mi po celé dětství, tedy roky, předčítala před spaním babička, o čemž svědčí i to, že si pamatuji některé veršíky z knihy… „Budulínku, dej mi hrášku, povozím Tě na ocásku.“ Další a neméně důležitou hodnotou knihy jsou ilustrace, kterých se ujala Vlasta Švejdová a jsou prostě a jednoduše úžasné.

Maruš:
Dvakrát sedm pohádek – František Hrubín
Známé pohádky krásně přebásněné, uměla jsem knihu nazpaměť.

Baru:
O Kubáskovi, Měsíčkovi a modrooké Nanynce – Markéta Vítková
Pohádkové vyprávění o panáčkovi, který se ztratí v lese. Nejprve předčítáno rodinou, pak jsem si ji opakovaně četla sama. Moje srdcovka.

Marti:
Gabra a Málinka – Amálie Kutinová  
Pamatuji si ty cérky a ogary jako kdyby to bylo dneska. I jejich další pokračování až do dospělosti.

Iwik:
Jan Werich – Fimfárum
Tuto knihu jsem milovala, i když je pravda, že jsem se k ní dostala až trošku později. Nicméně ve zfilmované podobě jsem si pohádky užívala, aniž bych věděla odkud pocházejí, a to pomalu už z postýlky. Fimfárum je plné vtipu, který byl pro Jana Wericha charakteristický. Pohádky jsou čtivé a zaujmou jak dítě, tak i dospělého. Témata, která jsou v nich uzavřená, jsou nadčasová.

Wish:
Gabra a Málinka – Amálie Kutinová
Tuhle nezapomenutelnou knížku mi čítávala babička. Když jsem se pak naučila číst, role jsme si prohodily. :) Příhody dvou sester; hodné a poslušné Málinky a Gabry, se kterou šili všichni čerti, a která byla spíše jako kluk, mě bavily stejně jako nářečí, v něm je knížka napsaná.


Související obrázekVýsledek obrázku pro Budulínek – J. V. PlevaVýsledek obrázku pro Dvakrát sedm pohádek – František HrubínVýsledek obrázkuVýsledek obrázku pro Jan Werich – Fimfárum



4. Kniha klasické české literatury,

kterou četl každý a tebe minula.
kterou si nikdy jistojistě nepřečteš.
o které všichni mluví, ale přitom ji možná neznají. 



Chensie:
Babička – Božena Němcová
Nikdy jsem nečetla a číst nebudu. Titul byl tolikrát zmiňován, každému vnucován, že mě to odradilo natolik, abych si Babičku nikdy nepřečetla. Kniha mi byla převyprávěna proti mé vůli ještě na základní škole, kde nás nutili sdílet radost/bezmoc se spolužáky při sledování filmové verze. Prakticky tedy dílo Boženy Němcové znám a jediné, co ve mně vzbuzuje, je vzdor a nechuť. Toliko ke školskému systému, ačkoliv kniha za to nemůže, některým titulům zkrátka profesoři berou při násilném nucení k četbě kouzlo.

Verča:
Babička – Božena Němcová
Jak se říká: „Ani Babičku jsem nečetl.“ A i já se pod tuto hlášku mohu podepsat. Toto klasické dílo mě nikdy nelákalo a přiznám se, že k tomu nemám žádný racionální důvod. Ale nebojte, nejsem úplný barbar, viděla jsem aspoň filmová zpracování.

Maruš:
Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války – Jaroslav Hašek
Jsem taková ostuda, že jsem nejenže nečetla knihu, ale ani neviděla film. V budoucnu mám v plánu to napravit... Někdy....;)

Baru:
Osudy dobrého vojáka Švejka – Jaroslav Hašek 
Nikdy jsem se ke knize nedostala, raději mám film. Kupodivu se bojím toho, že bych nakonec mohla být z knihy zklamaná, protože film s R. Hrušínským, to je prostě něco.

Marti:
Psohlavci – Alois Jirásek
Mám ji nachystanou u nočního stolku, že se do ní někdy pustím. Ale kdy, to vážně netuším. Okolo mne knihu četli všichni a já nemám s čím přispět do diskuzí. Ani film jsem neviděla.

Iwik:
Nezbedný bakalář – Zikmund Winter
Na tuto knihu má neblahé vzpomínky moje maminka. Musím je mít také? Nemusím, tak jsem se rozhodla zatím tento titul nechat v poklidu ležet na poličce. Snad jí nebude bolet hřbet...

Wish:
Těch by bylo. :D Pochybuji, že někdy otevřu Babičku. Nevěřím, že bych někdy byla v takové čtecí labilnosti, že bych sáhla po Osudech dobrého vojáka Švejka. A opravdu si nemyslím, že bych dostala chuť začíst se například i do Cirkusu Humberto od Eduarda Basse, přestože na seriál jsem se kdysi dívala.

Výsledek obrázku pro Babička – Božena NěmcováVýsledek obrázku pro Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války – Jaroslav HašekVýsledek obrázku pro Psohlavci – Alois JirásekVýsledek obrázku pro Nezbedný bakalář – Zikmund WinterSouvisející obrázek


Jaká kniha si (ne)získala vás?


Komentáře

  1. Tedy tenhle Tag se vám opravdu povedl :) Asi nedokáži odolat a taky ho zkusím vyplnit ...

    OdpovědětVymazat
  2. Nestačím, koukat, kolik z vás Babička minula... k tomu se dá říct jen jediné: "Šťastné to ženy." :D
    Jinak TAG je zajímavý, někdy ho zkusím. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :DDD Až tak, jo? Tak to je dobře, že mě to minulo. Děkujeme. :)

      Vymazat
  3. Babičku miluju, četla jsem ji několikrát, stejně tak Cirkus Humberto. Jsem ráda, že jsem je nemusela uvádět ve 4. bodě TAGu. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se babička taktéž docela líbila. Je pravda, že pro mě nejatraktivnější byla pasáž s Viktorkou, ale i tak mi přijde, že je to často zbytečně schazovaná kniha. Jsou rozhodně horší knihy.

      Vymazat
    2. Viktorku jsem taky četla opakovaně a ani nedýchala, když jí myslivec obvazoval nohu.

      Vymazat
  4. Vidíš a zrovna Cirkus Humberto je moc pěkná kniha. Já ji četla už několikrát a pořád se mi líbí. Sice mám postavy už navždy spjaty s herci ze seriálu, který provázel mé dětství a který se i natáčel u nás na Mělníku, ale to mi nevadí. Je to hezký návrat do minulosti :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já znám jen seriál, ale na knihu se chystám už pěknou řádku let. A obávám se, že "Vašků" už proste bude navždy v mé mysli jasně vyobrazen právě díky seriálu. :-)

      Vymazat
    2. Legendární Dablkau a Josef Laufer, který zahrál Paola naprosto bravurně. Seriál, to je taky moje dětství, stejně jako kniha, na kterou nedám dopustit.

      Vymazat

Okomentovat