Rok 2017 s českými knihami...

Projektový rok 2017 začal naší vlastní Knižní výzvou 2017, která měla dvě verze – jednoduchou a složitou. Měli jste možnost účastnit se s námi a nyní postupem času uvidíte, jak jsme my z redakce projektu svědomitě plnily a četly. 




Leden byl sporadický, obsahoval pouze sedm příspěvků. Z toho byly čtyři recenze a zbytek články a rozhovor. Jaká kniha si mě za leden nejvíc získala? Lednu vládne ... a vítr chytit za pačesy. Originální sbírka poezie a minipovídek, kterou sepsal autor Al Da Bianca. Během roku jsme vás seznámily i s jeho druhou knihou, tentokrát pohádkovou Jak pejsek a kočička pěstovali buřty, a poskytly vám k přečtení dva rozhovory. 


Únoru dominovala spisovatelka Barbora Dvorecká, pro kterou jsme uspořádaly soutěž o její nádherné a emotivní dílo Doteky života. Mezi recenzovanými výtisky ale jasně vévodila kniha autorky Hany Hindrákové. Její román Děti nikoho se mi zaryl až pod kůži a velmi silně zapůsobil, jelikož jde o příběh podle skutečných událostí.

 

Březen byl ve znamení projektu podpory fantasy ságy Yorran Jana Dobšenského, který pomocí Startovače toužil vydat pokračování své ságy a vydařilo se. K přečtení tedy bylo mnoho rozhovorů, sem tam nějaký článek či úryvek a samozřejmě nesmíme zapomenout na recenze. Konečně je také shrnutí za tři měsíce – leden, únor a březen.


V dubnu jsme se opět dostaly do formy a článků bylo zas o něco více. Začaly jsme přibírat nové recenzentky a ten nárůst recenzí byl příjemným zpestřením mezi rozhovory a jinými články. Nejvíce podle všeho zapůsobil titul Jiřího Votočka, politická satira Operace: Sněžná bouře. Dalším kvalitním románem, tentokrát spíše psychologickým pro ženy, byla Panenka Věry Kadlecové.


Začátek měsíce května doprovázelo nejen několik recenzí, ale také shrnutí za duben. Už jsme se dostaly do svého rytmu a směle vás informovaly o všem, co jsme přečetly nebo s kým jsme provedly rozhovor. Samozřejmě nesmíme opomenout soutěže, které jsme začaly produkovat... Nejdříve jednu a pak rovnou dvě do měsíce. Knižním tipem května se podle části redakce stává bezkonkurenčně poutavý román Zas o kus blíž peklu, se kterým nás oslovil talentovaný autor Chorche Damian Sobegh.


Červen se stal symbolem vášnivého ohnivého románu Element ohně: S vědomím konce autorky Molly Crow, jejíž titul jsme formou kampaně podporovaly. Předešlý měsíc jsme zrekapitulovaly v květnovém shrnutí a nabídly vám další rozhovory, recenze, ale i soutěže!


Červnové shrnutí bylo pouze malým doplňkem července, ve kterém probíhala soutěž o dlouho očekávaný psychologický román Pouštní včela. Nejvíce příspěvků se však týkalo spisovatele Aleše Pitzmose, který ve svých dílech klade důraz na melodramatické scény, ale i přesto, nebo právě proto si nás jeho thrillery i sci-fi romány získaly. Zejména druhé pokračování série Vesmírná asociace – Záře supernovy, kterou jsem měla možnost recenzovat.


Poslední příspěvek v předchozím měsíci vás upozorňoval, že srpen bude patřit akčnímu fantasy Projekt alfa: Na útěku, které jsme podpořily kampaní Lenky Dostálové. Jako každý měsíc jsme navázaly zajímavé spolupráce nejen s autory, ale i nakladatelstvími, a tak jste se mohli setkat na projektu také s knihami například od Mytaga, Epochy apod. Ve shrnutí za červenec vám určitě nic neuteklo. V tomto žhavém měsíci byly nadšené zejména čtenářky new adult, které si svým dílem Útěk za láskou získala spisovatelka Petra Martišková. Její titul se vyrovná těm zahraničním, pokud máte pocit, že tvorba z ciziny je lepší než ta naše. 


Srpen byl samý útěk, jak vidíte, ale ve shrnutí vám představujeme všechny články, které v daný měsíc vyšly. Největší ovace za září u nás v redakci získala kniha Měj mě rád/a od spisovatelky Markéty Hejkalové, která sepsala opravdu kvalitní román. O něj a další tři jste dokonce měli možnost ke konci roku 2017 soutěžit.


Říjen začal soutěžně a také tak pokračoval. Ve shrnutí z minulého měsíce máte možnost se podívat, jaké rozhovory jsme vám servírovaly, protože v tomto měsíci tedy neměly chybu. Také se soutěžilo ve velké soutěži, která měla dokonce tři části, o mnoho románů autorky Michaely Burdové! Překvapením se podle všeho stala poetická sbírka s názvem Vlny autora Pavla Sebastiana Hušky. Ani poetické duše u nás na projektu nepřijdou zkrátka, nejde o první sbírku básní, kterou jsme vám s radostí představily.


Listopad už byl ve znamení Vánoc, jelikož začala mega soutěž Vánoční hnutí, ve které mělo přes sto výherců možnost získat krásné české ceny, které do soutěže věnovali naši spolupracující autoři, autorky i nakladatelství. Na vyhodnocení jste si počkali až do ledna, ale stálo to za to, co říkáte? Mimo soutěží, kterých bylo habaděj, se samozřejmě i nadále recenzovalo, i když jsme trochu utlumily rozhovory. U nakladatelství Epocha vyšlo fantasy, které si získalo mnoho čtenářek a čtenářů – Hořící kůň. A cože se to dělo v říjnu na projektu?


Ani v zimě jsme se nevzdaly a za vánočního prozpěvování pokračovaly v naší podpoře českých autorů i v prosinci! Opět se soutěžilo, recenzovalo a nejvíce by redakce ráda vyzdvihla román Uzamčení, který napsalo šestadvacet autorů! Knižní tip měsíce vás překvapí svou spletitostí a originalitou, protože takový projekt, jako je tento, už jen tak neobjevíte! Samozřejmě jste se dočkali i listopadového shrnutí


Dvanáct měsíců na našem projektu uběhlo jako voda. Informovaly jsme vás průběžně o všech českých knihách, které se nám dostaly pod ruku. Mohli jste s námi číst, soutěžit i debatovat. Prezentovat své recenze ve skupině Čteme české knihy nebo nás sledovat na FB Podporujeme české autory. Někteří z vás se během roku rozhodli zapojit se do naší snahy a stali se součástí naší redakce, jiní nás naopak opustili. Navázaly jsme nové spolupráce, některé dokonce rozvázaly a přečetly opravdu spoustu knih. 

Pokud se vám naše záliba líbí a chtěli byste s námi spolupracovat na projektu, ohřívat se v záři knih naší redakce, neváhejte. Hledáme recenzenty a recenzentky, protože čtenářů českých knih není nikdy dost. 

Děkujeme, že jste v roce 2017 byli s námi. Bez vás by nemělo smysl podporovat českou literární scénu, protože čeští autoři a autorky píší pouze pro vás! Věříme, že ani v tomto roce na nás nezanevřete. Máme toho pro vás připraveno mnoho a těšíme se, že vás okouzlíme knižními tipy, doplníme vám prostřednictvím soutěží knihovničku a přesvědčíme vás o tom, že má smysl číst české knihy! 


Komentáře