Recenze: BORDEŘÍ POVÍDAČKY (Pavel Mondschein)


Dobrodružství borderáka Kubíčka


Za recenzní výtisk děkuji autorovi Pavlu Mondscheinovi
Chci zakoupit knihu Bordeří povídačky


Máte rádi pohádky, kde vystupují zvířata, jež prožívají různá dobrodružství? A co pohádky, které jsou navíc vtipné a milé? Pokud na všechny tyto otázky odpovíte ano, jsou pro vás Bordeří povídačky jako stvořené. 





Pavel Mondschein pro malé čtenáře, a nejen pro ně, napsal pohádkovou knížku o pejskovi, který se jmenuje Markýz Chopper Alkyran III., ale nikdo mu neřekne jinak než Kubíček. Není to jen tak obyčejný pes! Kubíček je borderák. 

Počkat, vy nevíte, kdo je to borderák? Tak to musíme rychle napravit. Je to pejsek. A ne jen tak ledajaký. Rád běhá po poli, hraje si, skáče, dovádí a ze všeho nejvíc miluje, když si může po ránu trošku přispat. V každém z nás je větší nebo menší kousek borderáka, ale tohle byl borderák stoprocentní, čistokrevný. 
(Str. 9)

Kubíček spolu s fousatým ovčákem bydlí na statku. Oba se musí pořádně ohánět, aby vše fungovalo tak, jak má. Spolu s nimi zde žijí ovečky, slepice i kočky. Náš borderák s ostatními zažije nejednu dobrodružnou příhodu.

Kniha obsahuje deset kapitol. Malý čtenář si tak může přečíst o tom, jak se ztratil beran Vendelín, o návštěvě Kubíčkova bratránka Kryšpína, jak chtěl Kuba koupit ovčákovi dárek nebo o tom, jak strašilo v Hejkalově lese. Kromě jednoho vyprávění jsou všechna středně dlouhá. Tento příběh má dokonce detektivní zápletku. Hlavní vyšetřovatel Kubíček pátrá po zloději, který ukradl celou úrodu brambor. A právě tato kapitola se stala mým favoritem z celé knihy.

Pak se odmlčela a podívala se na Kubíka o něco vlídněji. V čemkoliv jiném bych ti vyhověla. Vždyť to víš. Ale děti jsou dar...“ 
A není nic důležitějšího než ony,“ povzdechl si Kubík sklesle. Já vím, tohle jsem už dnes slyšel.“ (Str. 164)

Aby malým čtenářům nebylo líto, že se s některými zvířátky už nesetkají, autor většinu z nich dosadil i do dalších povídání. Můžou se tak znovu setkávat s beránkem Vendelínem, ovečkami nebo kočkou Tygřískou či koťaty Flíčkem a Jackoulí.

Kubíčka si musíte zamilovat. Je obětavý, přátelský a také odvážný. Zato domácí koťata, ta nejenže jsou potměšilá, ale také pořádně vypočítavá a mazaná. A ovečky? Ovečky s beranem Vendelínem jsou prostě ovce. Kam jde jedna, jde i druhá, ale drží pěkně pospolu.



Knihu doprovází ilustrace Aleny Doubravové. Obrázky jsou moc povedené. Škoda jen, že jich není více. Lahodí oku a dětem se líbí.

Příběh je psán z pohledu Kubíčka v er-formě. Hlavními znaky knihy jsou kamarádství, pracovitost, oddanost i statečnost.

Bordeří povídačky jsou určené pro děti i jejich rodiče. Je to oddechové a příjemné čtení, které rozveselí každou smutnou chvíli a dá zapomenout na běžné starosti.

Knižní obálka
Velká vykulená psí hlava v popředí dominuje celé obálce. Pozadí je vyvedené v zelené barvě. Autor se trefně v závěru knihy ptá, který čtenář si všiml nejdříve textu a pak výrazu v psím obličeji? Prostě Kubík nemá chybu.



Anotace:
Nejlepší přítel člověka je pes a nejlepší přítel oveček je bordera. A Kubíček je nejlepší přítel úplně každého, kdo mu dá jitrnici nebo morkovou kost.

Vítejte u humorných příběhů pro malé i velké a začtěte se do pohádek plných zvířátek, dobrodružství a trochy toho napětí. Veselý borderák Kubíček vám ukáže, že na celém světě není nic, co by nedokázal. A i když má někdy plné tlapky práce s hejkalem, řešením Velké bramborové loupeže nebo opravou traktoru, pokaždé si najde čas na své kamarády.

Některé zlomyslné kočky tvrdí, že tato kniha je jen snůškou vybájených povídaček, ale nevěřte jim. Vše, co se tu dočtete, je pravda pravdoucí.

Ťapku na to.

Nakladatelství: Pavel Mondschein
Rok vydání: 2017
Žánr: Pohádky
Počet stran: 196
Vazba knihy: Vázaná

Komentáře

  1. Knihu jsme zakoupili dceři k Vánocům a patří k těm oblíbeným. Sami borderku máme doma, takže v knize jsme jasně poznali i tu naši. Za nás určitě knihu doporučujeme.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nám se Bordeří povídačky taky moc líbily a budeme ji doporučovat dál.

      Vymazat

Okomentovat