Rozhovor s Reném Nekudou: „Bohužel česká literatura není lepší než zahraniční.“

Spisovatele a lektora tvůrčího psaní Reného Nekudu zřejmě už znáte. Nedávno jsme vám představovali jeho nejnovější publikaci Kreativní zápisník, která vám pomůže dle libosti zdokonalovat své vyjadřování a rozjíždět originální slovní hrátky. Autor už má na internetu nespočet rozhovorů, ale mě napadlo něco jedinečného. Rozhodla jsem se využít k jeho zpovědi právě jeho poslední titul, ze kterého jsem čerpala inspiraci a upravovala otázky tak, aby byly na tělo. Jak se René Nekuda popral s úkoly, které byly podobné těm z Kreativního zápisníku? Co všechno o něm odpovědi vypovídají? Poznejte autora tak, jak jste ještě neměli možnost! Děkujeme za rozhovor i fotografii!


Archiv autora


Jaká je podle vás definice spisovatele?

No to je právě to, že ona 100% platná definice spisovatele neexistuje. Na začátku většiny svých kurzů se ptám, jak se pozná spisovatel. Těch úhlů pohledů jsou stovky – je to vydaná kniha? Literární cena? Nebo jen to, že se někdo pokouší psát a tvoří na papíře vlastní příběhy? Za mě neexistuje nějaká pevně daná čára, která, když se překročí, znamená automatickou výhru nálepky na čelo „spisovatel“ nebo „spisovatelka“. Kdyby existovala, tak bychom mohli například říct – a teď uvádím jenom náhodný příklad –, že Viewegh je z 80 % spisovatel a Kundera třeba ze 120 %. Tuto čáru prostě nejde nalajnovat a to je možná dobře. (smích)


Jste autor, vžijte se do role čtenáře a zkuste nám popsat, co si jako čtenář myslíte o svém díle Kreativní zápisník. 

Pokud jsem čtenář, který si rád hraje, chce prozkoumat sám sebe a fungování své fantazie a kreativity, tak bych si mohl říct něco jako: „Páni, tohle vypadá zajímavě! A co je tohle za úkol? Hmmm… A uměl bych vymyslet toto? A co je tohle? Jak funguje ten Povídkář?“ To by se mi jako autorovi moc líbilo a mám radost, že pár lidí mi už napsalo, že tenhle stav s Kreativním zápisníkem zažilo. To je pro mě velká odměna, víte?


Vymyslete nám několik různorodých důvodů, proč by někdo roztrhal vaši publikaci?

Pod návalem kreativity či radosti z objevení něčeho zajímavého uvnitř sebe. Nebo třeba po dokončení všech úkolů, když chce někdo začít vyplňovat další Kreativní zápisník zase od nuly. (smích)


Popište nám, proč je česká literatura lepší než ta zahraniční?

Není, bohužel česká literatura není lepší než zahraniční. Pro svět tam venku jsme až příliš uzavření a zahledění do sebe, nikoho moc nezajímáme. Každopádně pro náš vlastní kulturně-historický vývoj je současná česká tvorba důležitá, o tom žádná.


Muž v kómatu neustále opakuje: „René Nekuda, René Nekuda, René Nekuda“ Proč? Co se stalo? 

Je to muž, který ztratil kontakt se svojí přirozeností, tj. kreativitou. V hlavě má záblesk chvil, kdy tvořil s dětskou radostí a poznával sám sebe. Chce se probudit, to jo, ale z nějakého důvodu mu to nejde. Snaží se vzpomenout si na brožurku, kterou kdysi držel v ruce a která mu tehdy tolik pomohla. Bohužel si pamatuje jenom autora té knihy, ale ne to nejdůležitější – její název. Je to trochu smutný příběh, ale tipnul bych si, že dopadne dobře.


Doplňte následující věty: 

>> Být spisovatelem znamená… tvořit.
>> Nikdy bych do knihy nenapsal… „Miluji tě!“.
>> Čtenářům se autor… nemusí líbit, pokud je jeho příběh dostatečně silný a poutavý.
>> Tvořím, protože… musím a neumím to jinak.
>> Mít rád kreativitu je jako… hraní si s ohnivou koulí.
>> Nejraději na literatuře mám… otisk jedinečnosti každého autora.
>> Čtu tak… , že nedočítám špatné knihy.
>> Mou největší literární slabostí… je Oscar Wilde.
>> Když vydám knihu, cítím... vděk.


Co pro vás znamená literatura?

Fascinující prostor pro zušlechtěnou komunikaci napříč generacemi, národy, jazyky a časem.


Komentáře

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milý neznámý, jen bych chtěl upřesnit jednu věc, aby vaše reakce zbytečně nešířila neporozumění - v tom rozhovoru neříkám, že je česká literatura horší. To tam vůbec není a hlavně si to nemyslím. :)

      Vymazat

Okomentovat