Recenze: KREV NEJMOCNĚJŠÍCH (Monika Vorálková)


Epický fantasy román


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Černý drak.

Černý Drak na FB

Chci zakoupit knihu Krev Nejmocnějších.


Kniha Krev Nejmocnějších je prvním dílem autorky Moniky Vorálkové, která se svým velmi dobře vymyšleným a propracovaným fantasy světem může směle konkurovat například Hře o trůny. Ocitáme se ve světě Viděno, který je rozdělen na čtyři aboretství. V každém z nich vládne potomek dávného krále Mirama. K vládcům patří také Nayra, jejíž sídelní město je vypáleno a všichni její blízcí byli povražděni děsivými bytostmi temnoty warggi. Jen se svým strážcem Valaanem se vydává na nebezpečnou cestu s jediným cílem, a to zabránit warggům ve spojení částí kamene stvořeného z krve dávných bohů.

Hlavní hrdinkou je již zmíněná Nayra, aboretka Horgvudu, části Viděna. Je to také vypravěčka příběhu, spolu s ní se vydáváme na nebezpečnou cestu a poznáváme nové postavy. Jejím posláním je ochrana tajemného šperku, který tvoří součást kamene z krve bohů. Tři části kamene již padly do nepravých rukou. Jen ta poslední Nayřina dělí zlo od stanoveného cíle.

Hlavním cílem strážce Valaana je Nayřina ochrana a je ochoten za ni položit život. Nejdříve je přesvědčen, že Nayra v sobě nemá kousek citu, postupem času poznává, jak moc se mýlil. Jako vycvičený strážce je zvyklý na nebezpečné podmínky a nehostinné prostředí. Na své potřeby se neohlíží, jde mu jen o bezpečí své chráněnky. V hloubi duše ale bojuje s povinností zůstat a touhou vrátit se domů za svou sestrou a matkou, které tu zůstaly bez ochrany.

V průběhu příběhu se střídá vyprávění ze současnosti se vsuvkami z minulosti. Není ale problém vyznat se v jednotlivých částech. Na počátku každé kapitoly je vždy uveden den, měsíc a rok, kdy se odehrává.

Země Viděno je velmi dobře promyšlená. Každá z jeho částí má odlišné podnebí, charakteristické prvky i obyvatele. Větší přehlednosti napomáhá podrobná mapa nakreslená samotnou autorkou, kde můžeme sledovat cestu hlavních hrdinů. Na posledních stranách najdeme královský rodokmen od dávného krále Mirama až po současné panovníky, slovníček pojmů a seznam jednotlivých měsíců.

Postavy jsou stejně jako prostředí do detailu propracované a reálné. V průběhu se mění a vyvíjejí, což ještě dodává na jejich reálnosti. Nayra postupně projde asi největší proměnou. Z někoho, kdo zásadně neprojevuje emoce a zajímá se hlavně o sebe a žije v přepychu, se postupem času stává odvážná a empatická dívka, která si záchranu světa bere jako osobní poslání a nehodlá se spokojit s ničím jiným než s vítězstvím. Jak už je ve fantasy žánru zvykem, objevuje se i zde množství nadpřirozených postav, za zmínku jistě stojí warggové, bytosti temnoty a dávno zapomenuté přízraky. Jedná se o stvoření, která své nepřátele mění v totožné bytosti. Jejich počet proto neustále roste. Nemyslící warggové plnící jakékoliv rozkazy by se dali nejspíše připodobnit k armádě zombie. Přesto mají jisté prvky originality.

Román je velmi čtivý. V celé knize nenajdeme nudnou pasáž. Popisy postav a prostředí se proplétají s vlastním příběhem. Rovnoměrně se pak střídají i napínavé části s těmi klidnými. Je jasně vidět, jakou si s dílem dala autorka práci. V jednotlivých promluvách se objevuje jazyk spisovný a nespisovný, například v řeči lapků, které Nayra potkává, si můžeme povšimnout i slangových výrazů spodiny. Právě v jazyce je nejvíce vidět rozdíl mezi vyšší a nižší vrstvou obyvatelstva.

Jediným minusem je podle mě formát. Text na je hodně nahuštěný, na stránce nezbývá ani kousek volného místa, což může narušovat čtenářský zážitek. Já osobně jsem si po chvilce zvykla, ale pro některé čtenáře to může být na překážku.
 
Komu bych doporučila?
Rozhodně můžu doporučit milovníkům fantasy příběhů, ale i těm, co s daným žánrem teprve začínají. Příběh je podle anotace na pomezí Písně ledu a ohně a Pána prstenů, takže je ideální i pro fanoušky těchto děl.


Knižní obálka:
Na knižní obálce je bez větších pochybností vyobrazena právě Nayra se svým magickým šperkem. Nejsem zastáncem postav na obálkách, ale tahle je podle mě povedená.


 


Anotace: Argrand byl napaden! Warggové, zrůdné bytosti noci, zničili nejen sídlo, ale také celý dosavadní život aboretky Nayry. Dívka zvyklá na pohodlí hradu je nyní nucena utíkat divočinou. Zůstal jí jenom její poslední přeživší strážce Valaan. Společně s warggy se probudilo zlo spící tak dlouho, že na něho většina lidí zapomněla. Pohlcuje svět a jedno panství po druhém utápí v krvi. Touží po prastarém krystalu, jehož poslední úlomek skrývá právě Nayra.
Dívka je se svým strážcem vržena do víru děsivých událostí, v nichž bojuje nejen o holý život, ale také o osud celého světa. Na válečném území plném démonických stvůr musí křehká Nayra porazit mocného soupeře z dávných časů, a především musí bojovat sama se svými slabostmi a city. Z tohoto boje vyjde navždy změněná, stejně jako svět kolem ní. Není cesty zpět.
Autorka rozehrává epický příběh balancující stylově mezi Pánem prstenů a Písní ledu a ohně, přesto si drží jistý punc originality. Její svět je kouzelný i děsivý, přesně v těch správně odměřených dávkách.

Nakladatelství: Černý drak
Rok vydání: 2017
Žánr: fantasy
Počet stran: 430
Vazba: brožovaná 

 

Komentáře

  1. Knihu jsem četla a byla jsem z ní nadšená :) Moc jsem od ní nečekala a nakonec mile překvapila :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsme moc rádi, naší recenzentce se titul také líbil. :)

      Vymazat

Okomentovat