Recenze: JAK PEJSEK A KOČIČKA PĚSTOVALI BUŘTY (Al Da Bianco, Viola Zoe Bílá, Jonáš Bílý)

Pohádková kniha na motivy Josefa Čapka!



Za recenzní výtisk děkuji autorovi Al Da Biancovi



Autor Al Da Bianco vydal v roce 2015 s pomocí malé ilustrátorky Violy Zoe s malou ilustrátorkou Violou Zoe v roce 2015 vydaly nevšední sbírku poezie s názvem ...a vítr chytit za pačesy! Horká novinka, která vyšla nedávno, je nejen dílem těchto dvou autorů, ale i Jonáše Bílého, který se také podílel na ilustracích. Je neobvyklým nápadem, aby knihu spolu s dospělým spisovatelem dotvářely děti, ale autorům se to natolik povedlo, že ten rozdíl a dětské ilustrace jsou opět velkým plusem. Především, když se to týká povídek na motivy Josefa Čapka... 




Styl psaní je svěží a pohádkový, lehce navazuje na styl spisovatele Josefa Čapka, ačkoliv se děj i slovosled liší a je spíše z dnešní doby, což je očekávané. Celkem dvanáct povídek s nápaditými názvy vypráví svůj příběh, do kterého autoři zapojili také Josefa a Karla Čapka, což je velmi neobvyklé, ale působivé. Názvy kapitol jsou nadepsané dětským písmem, zřejmě je psal sám Jonáš, což krásně dokresluje atmosféru.



Pohádkou vás provádí pejsek a kočička, kteří už v úvodu velmi hezky hovoří o spisovateli Josefu Čapkovi. S ohledem na to se dá říct, že se autoři snažili svou knihou tohoto pohádkáře poctít a přimět velké i malé čtenáře, aby na něj nezapomínali. V povídkách se tedy setkáváte mimo pejska a kočičky také s oběma bratry Čapkovými a zažíváte nejrůznější dobrodružství! Autoři se snažili navázat na styl pana Čapka a ačkoliv samozřejmě není úplně stejný, tak se tomu velmi hezky přiblížili a dokážou tím čtenáře nadchnout. Bonusem jsou v příbězích zábavné říkanky.



Zpěvníček našich dětí bude pro mnohé asi velkým překvapením, které by v pohádkové knize neočekávali. Určitě přijde vhod všem, kteří si chtějí zazpívat. Neobsahují pouze texty, ale také noty, takže kdo umí na kytaru, může i s hudebním doprovodem své děti naučit novým písničkám. Osm z nich se svými pomocníky vytvořil Al Da Bianco, písní je celkem deset. 



Ilustrace jsou už podle očekávání dětské, přirozené a krásně barevné. Knihu doplňují přímo skvostně. Pokud máte v oblibě kreativitu dětí, budete nadšení. V případě, že naopak takové kresby nevyhledáváte, byste se jim v příběhu museli hodně vyhýbat, jelikož malá ilustrátorka se svým bratříčkem nakreslili tolik hezkých obrázků, že jimi pohádkovou knihu rozhodně rozzářili. Prakticky každá stránka je obehnána červenými nebo modrými okrasnými kudrlinkami ve stylu dětských ilustrací. Pokud máte zájem Jonáše a Violu Zoe vidět na vlastní oči, tak dokonce v knize objevíte i jejich fotografii. Zajímavostí je, že je jedna z prvních stran téměř prázdná až na text, který vyzývá k tomu, aby si dětští čtenáři vytvořili svou vlastní kresbu pejska a kočičky.



Na knize je vidět, že si s ní autorská trojice dala opravdu práci. Dotvořili ji do detailu a dodali jí krásné pohádkové kouzlo, které na vás dýchne hned, jakmile pohádku otevřete. Ačkoliv se rozhodli sepsat něco, co už tu jednou bylo, udělali to i přesto originálně a kreativně natolik, že si své čtenáře opět získají. Už u debutu bylo vidět, s jakou láskou dokázal sbírku vytvořit spolu s Violou Zoe. U této pohádkové knihy tomu není jinak, jen je v tom ještě řádně podpořil malý Jonáš. 


Komu bych titul doporučila? 
Pohádkový příběh je pro všechny holky i kluky tím správným nenásilným čtením v duchu české literatury, kterou pro nás kdysi psali s láskou klasičtí spisovatelé. Upřímnost a návrat ke kořenům rozhodně kniha nepopře a i díky tomu mezi moderními příběhy vyniká. 


Knižní obálka: 
Poukazuje na pohádky, které vás uvnitř čekají spolu s ilustracemi. Za mě rozhodně velmi krásná, opředená vlastním kouzlem.




Anotace: 
„Víš, pejsku, když se tak koukám na naši zahrádku, připadá mi taková smutná."

„Smutná?" zeptal se pejsek.

„Smutná," přitakala kočička. „Víš přece, že lidé mají na zahrádkách záhonky a na nich pěstují krásné květiny a taky něco na zub."

„To máš pravdu," zadumaně přisvědčil pejsek. „U nás na zahrádce nic na zub pro pejsky a kočičky neroste. A to je móc smutné! Zvlášť když mám hlad."

„S tím budeme muset něco udělat, aby naše zahrádka nebyla nešťastná, že se o ni nikdo nestará a že není nikomu nic platná," prohlásila kočička.

„No jo," přidal se hned pejsek, „mohli bychom si vypěstovat něco k snědku. Slyšíš, jak mi kručí v bříšku? Já ti mám, kočičko, takovou chuť na buřta... Co kdybychom si vypěstovali buřty?!"

„Mňaum! Buřty já mám také ráda," olízla se zasněně kočička, „jenom nevím, jak se pěstují."

A tak se narodil nápad vypěstovat si na zahrádce buřty, které mají oba tak rádi! Budou ale pejsek s kočičkou o buřtech jenom snít nebo je opravdu zkusí vypěstovat? Poradí jim někdo, jak na to? A povede se jim to?

To všechno i spoustu jiných věcí se dozvíte, pokud přečtete tuhle knížku s novými příhodami našich milých kamarádů.

Nakladatelství: Sam i z dat. Aleš Bílý
Rok vydání: 2017
Žánr: pohádka
Počet stran: 95
Ilustrace: Viola Zoe Bílá, Jonáš Bílý, Josef Čapek
Vazba: pevná


Komentáře

  1. Musím za tím Aldou zajet pro knížky , budu z ní číst na vánoce vnučce a přitom si budem listovat ! Jsem zvědav , jak bude reagovat..

    OdpovědětVymazat

Okomentovat