Recenze: HORAL(KA) (Danka Šárková)

Z Prahy až do Krkonoš



Za recenzní výtisk děkuji autorce Dance Šárkové
Chci zakoupit knihu Horal(ka).


Danka Šárková je spisovatelka, kterou mohou čtenáři znát díky románu Světlo a tma, jehož recenzi jsme na našich stránkách zveřejnili v létě. Na rozdíl od tohoto románu s psychologickými prvky je Horal(ka) příjemnou oddechovkou o životě jedné čtyřicátnice, která se rozhodla změnit svůj život úplně od základů.

Lenka je typická městská žena, která ráda navštěvuje kavárny, chodí na podpatcích a obléká se jako ze žurnálu. Má skvělé místo redaktorky a její plat jí umožňuje provozovat věci popsané výše. Nejspíš si nedovede představit, že by bydlela někde jinde než v Praze. Je relativně spokojená se svým životem. Ale i ji trápí několik věcí: samota a její dva dospělí synové. Nastane však den, kdy se vše změní a ona se ocitne u horala v jeho vysokohorské chalupě. Dokáže Lenka vyměnit pohodlný městský ruch za život na místě, kde lišky dávají dobrou noc? Je láska k muži natolik silná, že s ním zůstane?

Při čtení jsem si říkala, zda je Lenka sympatická, nebo ne a jestli s ní souzním. Tak napůl. V některých chvílích mě rozčilovala tím, že neustále skuhrala na své syny a na to, jak se o ni neustále pokoušela deprese.  Za co však získává palec nahoru, byla její neústupnost a vytrvalost při pracovním konfliktu.

Kniha je rozdělená na dvě části. První zabírá skoro tři čtvrtě příběhu. S Lenkou v prvním dílu čtenář prožívá trable s oběma potomky, peripetie v práci a život v Praze. Ve vzpomínkách se vrací do dětství synů. Myslí na to, jak byla pořád na koberečcích v ředitelnách a také musela řešit přestupy z jedné školy na druhou. Další část popisuje život v horském prostředí Krkonoš po boku muže, se kterým se Lenka seznámila přes internet. Život v horách není žádná dovolená. Lenka se najednou musí postarat o kozy, prase i slepice. A tvrdá zkouška se ukáže teprve v zimě, kdy napadnou tuny sněhu. Zvládne to Lenka, nebo se ještě ráda vrátí k pohodlnému životu ve městě?

Doma ji vítala Džoulí, štěkala tak intenzivně, že s ní musela na chvíli do parku a před Cafeterapii, kde si nakonec dala dvojku bílého, aby si urovnala myšlenky.
Nešly urovnat.
Nemohla se soustředit na nic.
Pryč byla její bojovnost a mužská energie.
Horyna měl navrch.
Horyna byl prostě chlap.
Tohle nechce.
Už se mu neozve.
Jak prosté rozhodnutí!
(Str. 120)

Příběh je vyprávěn v er-formě, ale možná by bylo lépe, kdyby Lenka mluvila v první osobě. Vynikly by tak více její emoce i pocity, které prožívala.

Název knihy Horal(ka) není až tak jednoznačný, jak by se mohlo zdát. První, co čtenáře napadne, je souvislost s pobytem v horách. To bezesporu. Ale druhý význam slova by mohl znamenat silnou ženu, která se nezalekne nesnází. Což Lenka koneckonců je. Dobrodružství, která zažije, a osobní prohry i výhry, Lenku jen zocelí. Na začátku příběhu totiž byla jen žena, která hledá samu sebe. Na konci věděla, co chce a stojí si za tím.

Malým minusem může být rozdělení knihy na nesouměrné části. Ti, kteří čekají celou knihu o vztahu Lenky s mužem z hor, budou zklamaní. Musí se smířit s tím, že tato linie příběhu zabírá jen minimální část titulu. Měla však rychlý spád nejen v ději, ale i v čase. Během této doby uplyne víc jak rok a půl života všech protagonistů.

Zpestřením knihy jsou texty písní, např. Noc od skupiny Lucie, Kdyby sis oči vyplakala od Karla Gotta nebo Léto, písnička, kterou nazpívala Ilona Csáková. Některé z nich jsem neslyšela hodně dlouho a jejich poslech mi udělal velkou radost.

Román je čtivý, svižný a místy i lehce vtipný. Jednotlivé kapitoly jsou krátké. Pokud nemáte dostatek času, nemusíte se bát, že nestihnete dočíst žádnou z nich do konce.

Kniha neurazí, ale ani obzvlášť neuchvátí. Přesto přese všechno je to příjemné čtivo. Jistě potěší ty čtenářky, které si chtějí přečíst oddechový román a odpočinout si od každodenních starostí.


Knižní obálka na mě působí jednoduše a trochu kýčovitě. Městská žena na podpatcích a v kostýmku, která stojí na vrcholu hory přesně vystihuje titul knihy, a ilustrace zase oddechový žánr.






Anotace
Lenka je žena po čtyřicítce, které vylétly děti z hnízda a zůstala v pražském bytě sama, bez chlapa. Má dobře placenou práci redaktorky, je zvyklá elegantně se oblékat a posedávat s kamarádkami v kavárnách. Jednou se rozhodne skoncovat se svojí samotou a na internetové seznamce narazí na zajímavého muže, který však bydlí na samotě v Krkonoších. Dokáže se Lenka vzdát svého dosavadního života kvůli lásce?

Nakladatelství: AMI Publishing
Rok vydání: 2017
Žánr: Román 
Počet stran: 192
Vazba knihy: Pevná

Komentáře