Recenze: DEVĚT DNÍ (Zuzana Strachotová)

Dystopie jak má být



Za recenzní e-knihu děkujeme nakladatelství Palmknihy a eReading.

Chci si zakoupit e-knihu Devět dní.



Devět dní je debutem spisovatelky Zuzany Strachotové, která do literárního světa vkročila knihou žánru postapo sci-fi. Vytvořila svět zvaný Sabrie, kde se obyvatelstvo dělí na ty, kteří  věří v silou vynucené hodnoty, a na povstalce, tedy ty, kteří odmítají nastolenou ideologii přijmout. Velká část příběhu se odehrává v jednom z měst – Citadele, což je takový středobod dění, centrum konsilia, otce představeného, armády, Městské hlídky, Jestřábů. Sečteno a podtrženo vykonavatelů zrůdné citadelské vůle. Že je to na vás moc? Věřte, že až se necháte unášet tímto vyprávěním, bude to na vás působit maximálně přirozeně a logicky.

Nutno dodat, že svou prvotinu autorka pojala ve velkém stylu! Ke knize existují webové stránky, kde si čtenář může brouzdat po Sabrii a zjistit si podrobnosti, které zde Zuzana Strachotová, pro čtenáře chtivé dalších informací, připravila. Ačkoliv vše v příběhu bylo přehledné, návštěva webovek vám pomůže utříbit myšlenky a dokreslit si geografické, ale třeba i politické uspořádání vytvořeného světa.

Sera Trantorová a Lee Parker, oběť a lovec, jsou postavami, jejichž hodnoty se nemohou více lišit. Lee, člen elitního uskupení Jestřábů, žije asketicky, přijímá rozkazy a samota je mu vlastní. Sera je naopak citlivý a srdečný člověk, povstalkyně bojující za lepší svět společně se svými přáteli. Oba však mají něco společného, a sice víru a přesvědčení o tom, že činí správně.

Svět plný protolesa, vlkum, vakužížal a turopalem má Sera prozkoumaný skrz na skrz. Stejně ji však zastihne nepřipravenou a ještě k tomu ve společnosti nepřítele, agenta druhé strany, Leeho. Růžová bouře, úkaz hluboce zakořeněný v obyvatelích Sabrie jako nositelka smrti, je uvězní v jeskyni, kde chtě nechtě musí kooperovat, aby přežili. Nenechte se zmást, o tuctový příběh zdaleka nejde.

Romantika je tady až na Xtém místě. Autorka se soustředí na vykreslení svého světa, post apokalyptické atmosféry a především na akci, které je v tomto románu požehnaně. A opravdu hodně se jí to povedlo! Vše má pevně ve svých rukou... Zoufalství, temnota, propagandistické vlivy a slepá víra z knihy přímo čiší. Mimo to si spisovatelka kreativně pohrála s názvoslovím fauny a flóry, prostě neponechala nic náhodě. Dystopie jak má být. 

Zuzana Strachotová své vypravování započala jakýmsi prologem, který mnohé naznačí. Následně příběh rozdělila na dvě části a udělala sakra dobře. Svede tak čtenáře ze scestí zvaného očekávání. První část je popisnější, plyne pomaleji a je postavená na dialozích mezi ústřední dvojící. Doslova čtenáře ukolébá do poklidného rytmu a může vyvolat dojem, že víte, co se stane. Ve druhé části však autorka totálně převrátí vše, na co jste do té doby jen pomysleli... Prostě si potrpí na neočekávané zvraty a věřte, že to oceníte. Stejně tak si budete pochvalovat její svižný styl a schopnost psát čtivě a nápaditě.

Ve vyprávění se střídají Sera a Lee, kterým je vždy věnována jedna celá kapitola. Každá z nich je navíc uvozena myšlenkovými pochody postav, úryvky z tiskovin či přepisy z televizních reportáží a jsou odlišeny kurzívou. Stejně jako vnitřní myšlenky a monology Sery a Leeho. Obě ústřední postavy jsou vykresleny velmi košatě a oceňuji, že autorka nezapomněla ani na postavy vedlejší. Čímž poukázala na jejich důležitost a příběh tak byl o to čtivější a propracovanější.

Vězte, že tato kniha je dobrou volbou, pokud si chcete přečíst něco neotřelého a akčního, se skvělou atmosférou, která na vás dýchá z každého slova. Užijete si ji, jestliže máte rádi dystopické příběhy alá veškeré protivenství vládnoucím se krutě trestá. Na své si přijdou jak muži, tak ženy.

A abych nezapomněla, závěr knihy je otevřený, takže budete lačnit po pokračování. Budiž vám tedy příslibem, že se jedná o první knihu z avizované série.


Knižní obálka: 
Perfektně dokresluje autorčin příběh, stačí se podívat a hned víte, o co kráčí... Na obálce máte jako na dlani sabrijské město. Sečteno a podtrženo, tahle obálka se prostě povedla! A prozradím informaci přímo od autorky, že obálka byla vybrána nakladatelstvím a spisovatelka na ni tak trochu roubovala samotný příběh.


 


Anotace: 
Věřit a nepochybovat. Lee Parker věří, Sera Trantorová věří – pouze každý něčemu jinému. Vleklé války nejen že měly fatální dopad na tvář přírody, ale rozdělily lidstvo na dva nesmiřitelné tábory. Životním krédem kněžích je askeze. Hlavními hodnotami jsou čistota, zbožnost a také absence citu. Proti této nesmyslné víře stojí Povstalci, kteří bojují za návrat původního světa. A jejich přesvědčení je neméně houževnaté, jak brzy na vlastní kůži pocítí Parker, nejlepší voják z elitní jednotky Jestřábů a vykonavatel kněžské vůle, který má jasný úkol: přivést do Citadely Povstalkyni Seru živou. Ovšem ani Seřiny pevně vštěpované morální zásady nezůstanou ušetřeny tvrdé zkoušky. Brzy však oba shledají, že uprostřed nezmapované divočiny budou muset čelit novému nebezpečí – záhadnému atmosférickému jevu známému jako Růžová bouře, z jejíchž purpurových blesků dosud nevyšel nikdo živý. Budou Sera s Leem první a budou to ještě vůbec oni? Otočil se snad svět naruby, nebo byl takový i předtím? Dva úhly pohledu, dvě přesvědčení. A pravda ukrytá někde úplně jinde.  

Nakladatelství:Fantom Print
Rok vydání: 2017
Žánr: postapo sci-fi
Počet stran: 320
  Formát:  tištěná i e-kniha (kindle, epub)





Komentáře

  1. Knihu jsem četla a musím přiznat, že je skutečně nabitá akcí. Až tedy na tu první část, která je celá nejen předvídatelná, ale i neskutečně nudná. Nebo tedy mě tak rozhodně připadala. Názvosloví má skutečně autorka zajímavé. Bohužel mi chybělo také nějaké vysvětlení... Tedy kromě změny názvu Stockholmského syndromu, to bylo dobré. Neočekávané zvraty mi v knize bohužel chyběly, ale to je celkově dost subjektivní. O vykreslení obou hlavních postav si dovolím mít značnou pochybnost. Lee Parker je pojat celkem dobře a zajímavě, zato u Sery jakoby autorka tápala kým vlastně dotyčná je. Celkově u Povstalců jsem měla dojem, že je ten název frakce značně nadnesený, protože z děje působili jako skupina břídilů, kterou Citadela nejspíš nechává existovat jen proto, aby měli oficiálně proti komu zbrojit ;). Nejlepší postavou ze všem tam byl Otec Felebius, který dostál všemu, co byste od takového intrikána očekávali. Takže za mě je tam rozhodně dostatek akce, děj sice předvídatelný, a první část je buď zbytečně moc rozvleklá a nebo málo psychologická, záleží proč ji tam autorka vlastně tolik potřebovala tak moc roztahovat. Líbily se mi ty úryvky před každou kapitolou ty dodávaly knize specifický ráz. Bohužel se mi vůbec nelíbila hlavní hrdinka, díky čemuž pro mně byla četba všech Seřiných částí vlastně utrpení, ale opět se jedná jen o subjektivní úhel pohedu. Díky tomu, že mi navíc nesedl autorčin styl jsem se musela dílem více méně prokousávat, ale nemohu říct, že by byla kniha špatná. Více méně jako celek a první díl série funguje tak jak má. Když se člověk nebude pitvat v detailech.

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji za obsáhlý komentář a názor na knihu, potažmo take na recenzi.:-) Vyplývá mi z něj, že se Ti kniha, i přes nějaké ty výtky, líbila. :-) Jak jsi psala, jako první díl funguje kniha tak, jak má. ;-) Je pravdou, že sympatie k postavám jsou hodně subjektivní a za sebe můžu napsat, že Sera mi vůbec nevadila, ale s tím, že si nezískala moc obliby jsem se setkala už u více čtenářů. Pustíš se i tak do dalšího dílu? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě nevím, zvážím to, když se budu moc nudit a nenajdu žádnou jinou četbu, a že je jí dost, možná to zkusím. Knihu jsem přečetla, rozhodně to není ztráta času ani peněz, ale mně osobně nedala to, co jsem od ní očekávala, proto po prožitém zklamání, se mi do dalšího dílu příliš nechce. Ale než jej autorka napíše jistě ještě nějaký čas potrvá a je možné ž je to prostě kniha ke které musím dozrát. Už se mi stalo že jsem otevřela knihu, zjistila že se mi nelíbí a odložila ji, po letech jsem se k ní vrátila a zjistila že se mi líbí :) Zkrátka nezatracuji žádnou možnost.

      Vymazat
    2. Mám to nějak podobně s tím, že k některým knihám musím dozrát. :-) Přeji knihy, které nezklamou. ;-)

      Vymazat

Okomentovat