Recenze: PŘÍZRAK ALUBENU (Iva Kaspa)


Pohádkový fantasy příběh




Za recenzní výtisk děkuji autorce Ivě Kaspě
Chci zakoupit knihu Přízrak Alubenu!


Iva Kaspa je začínající autorka, která vydala svou prvotinu, Přízrak Alubenu, vlastním nákladem, a to s pomocí nakladatelství Klika. Ve svém debutu cílí na mladší čtenáře.


Jednoho osudového dne začne třináctiletá Sára vídat podivné trhliny, které vidí pouze ona. Jak se později ukáže, vedou do jiného světa. Na tohle dobrodružství však nebude sama. Naráží na patnáctiletého Lukáše, který se stane jejím parťákem a kamarádem. Společně se vydají zachránit tajemnou zemi, jíž hrozí nebezpečí.




Autorka píše v 3. osobě. Slovní zásoba je většinou nenáročná, tudíž text působí hodně dětským až pohádkovým dojmem. V příběhu převažují přímé řeči. Objevují se jednoduché věty, ale místy i obšírnější souvětí. Spisovatelka také vytváří názvy a terminologii pro novou zemi.

Postavy jsou prosté. Mají jen několik drobných charakteristických vlastností, které jsou pro ně typické. Na úkor stylu vyprávění jsou i starší postavy, z mého úhlu pohledu, pasovány do role dětí, tedy aspoň co se stylu mluvy týče. Iva Kaspa nevyužila věkové odlišnosti hlavních hrdinů, takže jak Sára, tak Lukáš jsou svým způsobem stejně vyspělí.

Ačkoliv se Přízrak Alubenu zprvu tváří jako pohádka, rozhodně bych knihu nedoporučil začínajícím malým čtenářům. Jednak je dílo příliš rozsáhlé, zatímco po obsahové stránce míří na děti kolem jedenácti let. Ty děti se určitě s hutnější dávkou textu poperou lépe než ty osmileté.




Co se týče světa, v němž žijí hlavní hrdinové, není skoro popsán. Menší důraz je kladen na Abinaachu, ale i ten by si zasloužil více prostoru než jen rozdělení na Sirbetin a Aluben.

Celkově kniha působí jako takový velký přímočarý úvod pro něco, co teprve má přijít. Ve své podstatě seznamuje čtenáře pouze s postavami, světem a úkolem hlavní hrdinky. Nenabízí žádný výraznější problém, i když by se tam dalo s několika tématy pracovat, pokud nepočítáme střet dobra se zlem. Bytosti z Alubenu pak mají zbytečně obtížná jména a jen těžce si je bude pamatovat kdokoliv, kdo si příběh přečte.

Příběh dále doprovází jednoduché, tužkou kreslené, ilustrace, které vyobrazují hlavní protagonisty, ale i obyvatele Alubenu.




Komu bych knížku doporučil:
Mladším čtenářům, kteří už mají něco načteno. Rodičům, kteří chtějí svým malým ratolestem přečíst něco nenásilného, ale zároveň trochu dobrodružného.


Knižní obálka:
Řekl bych, že vystihuje celkovou atmosféru díla. Klidný a pomalý příběh s nádechem fantasy.




Anotace
Třináctiletá Sára začne být v den svých třináctých narozenin pronásledována podivnými událostmi. Nebyla by to ale ona, aby se nechala jen tak zastrašit, a s kamarádem Lukášem se rozhodnou přijít záhadám na kloub. Zpočátku nevinná zvědavost ale rozpoutá dobrodružství, kdy oba hrdinové musí čelit temným přízrakům usilujícím o jejich život. A i když postupně zjišťují, že v tom nejsou úplně sami, to, co se k nim blíží, se už nedá zastavit... obstojí Sára a Lukáš v nečekané zkoušce? Podaří se jim vše utajit před kamarády i rodiči? Odvrátí zlo a obstojí v boji se silnějším nepřítelem?

Nakladatelství: Klika
Rok vydání: 2017
Žánr: Young adult fantasy
Ilustrátorka: Jana Vobořilová
Počet stran: 202
Vazba: paperback

Komentáře