Recenze: KREATIVNÍ ZÁPISNÍK (René Nekuda)

Pro zkušené i začínající pisálky a spisovatele!

 


Za recenzní výtisk děkuji autorovi Renému Nekudovi
Chci zakoupit Kreativní zápisník!


René Nekuda, lektor tvůrčího psaní, který od roku 2011 vede kreativní kurzy, se rozhodl vytvořit Kreativní zápisník, do kterého vložil šest let své praxe. Publikace obsahuje více než stovku kreativních a bohatě ilustrovaných úkolů, které můžete pojmout podle svého a opravdu hodnotně se vyřádit.





Kreativní zápisník není autorovým debutem, ale již devátou publikací, která pomáhá českým začínajícím autorům nebo těm, kteří se touží realizovat v psaní, ačkoliv publikují třeba pouze na internetu. Díky této knížečce, která je nabitá zkušenostmi a především podnětnými úkoly, se můžete zlepšovat, přicházet na nová témata a možnosti, jak se realizovat při psaní.




Styl je rozvláčný, podněcující myšlení a především nesvazující. Opravdu máte pocit, že se můžete rozletět a dokázat cokoliv, jen když otevřete svou mysl - s ohledem na psaní se díky Kreativnímu zápisníku mohou stát sny skutečností, stačí se jen snažit a dělat to, co vás baví. 

Černobílé kresby jsou vtipné, záludné i podporující. Nemohu říct, že vás osloví, protože nejde o umělecké ilustrace a někteří čtenáři jsou vybíraví, ale pro účel publikace jsou více než dostačující a vkládají do něj osobitost a styl. 





Úkolů je vážně neskutečné množství. Nepočítala jsem je, spíše četla jednu misi za druhou a valila oči, protože je jich tolik a jsou tak kvalitní a různorodé, ačkoliv se týkají daného tématu. Autor má rozhodně obdivuhodnou fantazii, dokáže pracovat s textem a co víc, snaží se to naučit i vás! Pro něj není slovo jen slovo, je to základní stavební kámen pro neskutečné věci. Ačkoliv se v knížečce nezpovídá a nezahlcuje ji zbytečnými texty, beztak vnímáte jeho osobnost, zkušenosti a sílu, kterou vás provádí a ukazuje vám, že hranice si kladete sami. Dovolte mu, ať vás naučí je překonávat tak, jak byste to nikdy nezkusili!




Nemohu v recenzi prezentovat všechny jeho úžasné nápady, jen vylíčit několik by trvalo spoustu času, protože je lze pojmout opravdu rozdílně a každý úkol má spousty možností, jak ho splnit. Závisí jen na vaší představivosti. Kreativní zápisník je první pomocí ve chvíli, kdy máte tvůrčí krizi, nebo se naopak snažíte do světa pisálků dostat. Zkušení i méně zkušení autoři budou titul na rukou nosit, resp. spíše ho díky jeho šikovné velikosti budou nosit všude s sebou.




Jediné, co je nepraktické, je brožovaná vazba. Spíše by se hodila kroužková, protože pokud se snažíte psát krasopisně, nemáte vlastně šanci, aniž byste knihu lehce či těžce nelámali ve vazbě. Na začátku knihy vás přivítá krátká předmluva, která vám zobrazuje, jak zápisník využít a proč.  Na konec vás překvapí listy poznámek a slovo závěrem, kdy vám autor srdečně blahopřeje k úspěchu, pokud jste celý Kreativní zápisník užili na sto procent od začátku až do úplného konce.




Autor tvrdí, že bylo dílo navrženo tak, aby ho užil co nejširší okruh kreativců - s čímž plně souhlasím. Nemám problém Kreativní zápisník doporučit všem, kdo chtějí tvořit pomocí slov tím nejúžasnějším způsobem, který znám...





Knižní obálka: 
Už ta je sama o sobě kreativní a hodně svá, takže rozhodně nemám, co bych vytkla. 




Anotace: 
Jestliže připustíte myšlenku, že kreativita je něco jako myšlenkový sval, který se dá cvičit, pak jste právě objevili skvělého trenéra! Tento zápisník je velice zábavný společník, jenž umí hravou formou rozvíjet kreativitu, uchovávat nejlepší nápady, rozšiřovat slovní zásobu, odkrývat hluboká tajemství a bojovat s tzv. tvůrčím blokem. Kreativní zápisník je šest let praxe českého lektora tvůrčího psaní Reného Nekudy vměstnaných do více než stovky netradičních a bohatě ilustrovaných cvičení, kde jediným správným řešením jste vy sami.

Nakladatelství: Nakladatelství u Veverky
Rok vydání: 2017
Žánr: Osobní styl a rozvoj
Počet stran: 323
Vazba: brožovaná




Komentáře

  1. Já jsem se kdysi zúčastnila jednoho z kurzů tvůrčího psaní právě René Nekudy a myslím, že mi to tenkrát vážně pomohlo. Takže když jsem viděla tuhle knížku, hned jsem věděla, že se po ní musím podívat - nakonec mě ale předběhla kamarádka, která mi ji koupila k narozeninám :)
    A musím říct, že souhlasím asi se vším, co jsi napsala - jediné mínus je snad vážně ta nepraktická vazba.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je skvělé, že to vnímáš stejně! Doufám, že titul potěší i další kreativce, kteří si na knize mohou vypilovat svou slovní zásobu. A tobě přeju mnoho inspirace! :o)

      Vymazat
  2. Už som naňho pozerala nedávno na nete. Mám v úmysle si ho zakúpiť.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat