Rozhovor s Michaelou Burdovou II. „Mým receptem je zkrátka psát srdcem a dát do příběhu všechno, co můžete.“

Druhá část rozhovoru s autorkou Michaelou Burdovou. Chceme vás naladit na její fantasy tituly, protože právě teď máte možnost si o ně zasoutěžit! Ceny věnovala do soutěže spisovatelka. Pokud vás nějaká její díla zaujala, rozhodně si o nich neváhejte zjistit bližší informace na oficiální stránce.



Snížkova dobrodružství jsou vlastně závěrem předchozích tří dílů Poselství jednorožců. Tuto sérii jste už zcela ukončila nebo chystáte nějaké spin-off knihy?

Myslím, že takto je to definitivně uzavřené. Jsem ráda, že to dopadlo, tak, jak to dopadlo. 😊


Série Syn pekel má prozatím dva díly, tak to i zůstane nebo plánujete další? 

I tato série je takto ukončená. U Syna pekel jsem hned od začátku plánovala jen dva díly. I když možná jednou… kdoví. Měla jsem v plánu povídku doplňující příběh, třeba se k ní nakonec dostanu. 


První díl s názvem Vlčí krev jsem pro vás recenzovala a opět jste mě překvapila tím, že se v ději neobjevují pouze klasičtí vlkodlaci, ale i tzv. Temnovlci. Ráda vytváříte nové fantasy bytosti? 

Ano, moc mě to baví! Vždycky příběh ráda doplním o své vlastní bytosti. Tohle se mi na fantasy moc líbí. 


Ten konec byl opravdu drsný. A to nejen u této knihy, ale v prvním díle Volání sirény - Prokletí jste se také vyřádila. Proč své čtenáře tak mučíte? Mimochodem házíte svým postavám ráda klacky pod nohy? :o))

Musím se přiznat, že své čtenáře ráda držím v napětí. 😊 Líbí se mi na konci knihy šokovat a zároveň navnadit na pokračování. Asi je pravda, že své postavy nechávám trpět, ale o to větší pak bude jejich vítězství, pokud se ho tedy dočkají. 


Neočekávaně mě nejvíce zaujala vaše kniha Prokletí, která vypovídá o siréně. Další temná bytost, která však slouží moři a nemá příliš emocí. Larissa je působivá osobnost, která se postupem času hodně vyvíjí. Je z knihy vaše nejoblíbenější? Vtiskla jste do její povahy něco z té své?

Larissu mám opravdu moc ráda a určitě patří mezi mé nejoblíbenější postavy. Stejně tak jsem ale měla ráda Liama a také Derren mě hodně bavil. Ráda píšu o silných hrdinkách, které si sice musí dost vytrpět, ale přežít jim pomáhá především jejich vnitřní síla. Mé hrdinky jako Larissa, Liadel nebo Arinala z mé nové chystané knihy většinou neumějí dávat najevo emoce, což je se mnou možná trošku spojuje. Jen tak někoho si k tělu nepustím, ale na druhou stranu jsem dost citlivá. Myslím, že oboje se v mých postavách celkem projevuje. 


Když se na tento titul díváte s odstupem času, změnila byste v něm něco? Upravila nějakou situaci nebo naopak postavu? 

Nejspíš ne. Pak by to byla jiná knížka. Vždycky je co vylepšovat a člověk si může na všem najít něco, co upravit nebo udělat jinak, ale podle mě nemá smysl se vracet. Takto kniha tvoří celek a takto mě v mé tvorbě posunula zase o kousek dál.


Tato kniha asi nejvíce obsahovala lehké erotické prvky a vzrušení spojené s chtíčem. Neměla jste někdy chuť napsat takhle výrazný a nápaditý román i pro dospělé se vším všudy?

Měla. 😊 Možná se do toho časem vrhnu. Uvidím, jak mi to půjde. 


Máte na kontě více jak deset knih, některé byly dokonce vydány i v zahraniční, a získala jste různá literární ocenění. Proto mi to nedá, abych se nezeptala, jaký je ten tajný recept na úspěšnou knihu? Prozradíte nám ho? :o) 

Děkuji. 😊 Myslím, že mým receptem je zkrátka psát srdcem a dát do příběhu všechno, co můžete. Mým cílem je také se neustále zlepšovat a posouvat se dál. 


V roce 2015 jste byla členkou odborné poroty literární soutěže HLEDÁ SE AUTOR BESTSELLERU.  Jak hodnotíte úroveň zaslaných textů? Jsou mezi začínajícími autory tací, kteří mají šanci zaujmout čtenáře v té záplavě překladové literatury?

Ano, myslím, že určitě jsou. Některé texty mě opravdu velmi mile překvapily. Objevily se originální nápady i zajímavé osobní styly psaní. Pamatuji si na text, který mě i velmi pobavil. Věřím tomu, že u nás máme spoustu nadějných autorů, kteří mají šanci se prosadit. Není pravda, že všechno ze zahraničí, všechny ty bestsellery, jsou kvalitní. Bohužel ale zastiňují naše české autory a to je velká škoda. Nakladatelé by se určitě měli víc snažit zviditelnit vlastní autory než ty cizí. 

Komentáře

  1. Pěkný rozhovor, četla jsem oba dva. Na Dceru hvězd jsem zvědavá :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat