Recenze: MAGNÓLIE A DÉMON (Hanina Veselá)


Telepatka Magnólie a její boj s nemrtvými




Autorka Hanina Veselá má na svém kontě již několik knih. Magnólie a démon je chronologicky první z cyklu volně navazujících románů a povídek o telepatce Magnólii, které vydává nakladatelství Mytago. Jednoho z příběhů o téhle zrzce, který nese název Drak bere vše, jste si mohli povšimnout v nedávné recenzi na našich stránkách.

Jedná se o temné fantasy zasazené do herního světa Asterion, přesněji do města Plavena okolo roku 826. V tomto dílu se Magnólie jako mladá psionička (telepatka) ocitá spolu se svým mistrem Zvinem ve smrtelném nebezpečí. Kvůli své zálibě v zakázané nekromancii se musí kromě nepříznivých reakcí okolí poprat i s masou nemrtvých, kteří útočí na její blízké a na samotnou Plavenu.

Hlavní postavou je Magnólie, telepatka a nekromantka v jednom. Bojovnice s ostrým jazykem a rudou hřívou, které nikdo nedokáže odolat. Je také vypravěčkou příběhu. Jejíma očima se seznamujeme a prozkoumáváme přímořské město Plavenu, a hlavně palác arcimága Zvina, Magnóliina mistra psioniky. Díky své zakázané zálibě v nekromancii se Magnólie dostává do nezáviděníhodné situace, kdy musí volit mezi oddaností k mistrovi a tím, co je správné. K tomu dochází zejména v okamžiku, když je vyslána jako špion do Almendoru, aby zabránila nemrtvým vtrhnout na zem.

Arcimág Zvin, Magnóliin mistr a nejlepší psionik široko daleko, je Magnóliiným nečekaným nadáním pro nekromancii mile překvapen. Skvěle se mu hodí do plánů. Jako člověk, který si jde za svým za každých okolností a neohlíží se na ostatní, je se svou absencí citů a empatie zcela lhostejný k Magnóliiným přáním.

„Magnólie je to osobní záležitost. Ty se do toho nebudeš plést, pokud tě o pomoc výslovně nepožádám. Až se Jeremías objeví, budeš se držet stranou.“ (Str. 255)

Nekromant Jagavoj, čaroděj Tadejaš nebo Zvinovi žáci, ti všichni nakonec stojí bok po boku a snaží se zachránit svět před nemrtvými. Skupinu vede Zbyšek (Jeremias), nekromant, jenž před dávnými věky přísahal pomstu Zvinovi a všemu, co představuje.

Ich-forma a svižnost děje spolu s kratšími kapitolami dodávají knize na čtivosti a díky neustálé akci je skoro nemožné se od příběhu odtrhnout. V průběhu vyprávění se několikrát podíváme do minulosti, a to zejména díky Zvinovi, který dovolí nahlédnout do své mysli. Myšlenkové pochody postav se díky tomu stávají logičtějšími.

Jak je ve fantasy knihách zvykem, objevuje se zde množství nadpřirozených postav, jako jsou skřeti, čarodějové nebo nemrtví... Také není nouze o části zaplněné bojovými střety mezi dobrem a zlem.

„Co je to psionika? Není to vobyčejná telepatie. Je jiná, živelnější. Nejde se naučit jako magie, je vrozená a nemá jasný pravidla. Pořád jsme ale lidi z masa a kostí.“ (Str. 36)

Svět, ve kterém se ocitáme, je velmi propracovaný, a to jak svou historií, tak i popisy prostředí. Svědčí to o autorčině výborném nastudování asterionského světa. Pro ty, kteří informace o něm nemají, autorka vložila na konec knihy Časovou osu, na které je zachycená historie Asterionu od jeho vzniku až po Magnóliinu dobu. Díky ose a autorčiným vyprávěcím schopnostem, není neznalost problémem.

V některých pasážích, zejména v Magnóliině mluvě, se objevuje množství nespisovných výrazů, místy i vulgarismů. K hlavní hrdince se tenhle styl vyjadřování hodí a čtivost textu nijak nenarušuje.

Komu bych doporučila?
Knihu můžu doporučit čtenářům fantasy, ale i těm, kteří tomuto žánru moc neholdují. Jedná se o umírněné fantasy, kde se lze velmi snadno zorientovat v ději a  tamní svět působí podobným dojmem jako ten náš.


Knižní obálka:
Skvěle vystihuje Magnóliin popis. Použité barvy spolu s rozmazaností budí dojem, že se ocitáme uprostřed bojové vřavy.


 


Anotace:
Nekromantka či telepatka? Od všeho něco, plus sexappeal a vražedný instinkt kobry královské, to je Magnólie. Díky svým psychickým schopnostem a jazyku ostrému jako břitva se zatím dostala z každé šlamastiky. Nyní však narazila na tvrdší protivníky, než je ona - na zombie. Vítejte ve světě, kde magie je běžnou součástí života, vaše myšlenky jsou zboží jako každé jiné a smrt není zdaleka to nejhorší, co vás může potkat!

Nakladatelství: Mytago
Rok vydání: 2012
Žánr: fantasy, sci-fi
Počet stran: 352
Vazba: brožovaná



Komentáře