Recenze: NESVATÝ OTEC (Marek Dvořák)

Útlý fantasy román 



Za recenzní výtisk děkujeme nakladatelství Epocha.

Chci zakoupit fantasy román Nesvatý otec.




*Upozornění: Recenze obsahuje citace s vulgarismy.


Marek Dvořák je začínající spisovatel. Nesvatý otec je fantasy román a zároveň autorův debut, který byl vydán nakladatelstvím Epocha v edici Pevnost.

Nestává se, že by anotace na obálce dokázala být tak výstižná a charakterizovat ve stručnosti příběh. Pokud Vás tedy osloví, dostanete přesně to, co kratičký text slibuje, a určitě nebudete zklamáni.

Autor píše v er-formě. Vypravěč vypráví příběh skrze postavy, mezi nimiž volně přechází a líčí tak situaci z pohledu různých postav a vnáší do děje jejich myšlenkové pochody. Kromě běžného jazyka, jak již lze z názvu a anotace předpokládat, je protkán jistou dávkou vulgarismů a sexuálních narážek. V menší míře se zde objevují archaická a historická pojmenování. Kapitoly jsou krátké a svižné.

„Kurva,“ prohlásil naprosto nekněžsky, „tak takovej luxus jsem měl naposledy před lety. A vysázel jsem za něj rozhodně víc než tři stříbrný. Možná nejsi takový lakomec, jak jsem si myslel,“ pokračoval, zatímco ze sebe shazoval svou primitivní roušku. „Jestli mi sem doneseš pivo, budu tě mít i rád,“ dodal, zatímco se ponořil se šplouchnutím do vody. (Str. 15)

Hlavní postavou je tu Phineas Mortimer. Boží otec, který vlastně tak zbožný není. Je sprostý, kleje, chlastá a občas si rád vrzne, když se ozve volání přírody. Sebou si nese hříchy, které nelze odčinit, a temné síly, jež ho pronásledují na každém kroku. Nebojí se zašpinit si ruce a utrousit nějakou tu bezbožnou hlášku. Ve vedlejších rolích se většinou objevují vesničané, nejčastěji však hospodský a starosta.

Děj je zasazený do fiktivního světa, do jakési Říše, která není blíže specifikována (chybí mapa), ale rozhodně to není na škodu, poněvadž knížka má pouhých sto sedmdesát sedm stran. Vše se pak převážně odehrává v malé vísce Šachrap, kam je Phineas vyslán, aby se staral o ovečky Horazda. Není však první, kdo byl do vesnice vyslán a zjišťuje, že se tam dějí podivné věci, kterým posléze musí přijít na kloub.

Phineas zbledl. Ve zraněné noze jej píchlo, jako by ho pohladilo do běla rozpálené železo, a spadl na zem. Rukou našátral berlu a pevně ji stiskl. Nějaká část v něm, ta, která doopravdy připouštěla, že Horazd může existovat, vykřikla: „Táhni zpátky do pekel, nečistá zrůdo!“ (Str. 93)

Jsou zde typické rysy fantasy žánru. Objevují se tu démoni, ale narazíme i na skřety, čarodějky a mágy. Všeho se autor dotýká pouze okrajově. Děj je díky tomu svižnější a rychleji odsýpá. Stává se tak nenáročným čtením na jedno odpoledne a míří spíš na dospělejší publikum.

Komu bych doporučil:
Nebál bych se knihu doporučit lidem, kteří nemají s fantasy moc zkušenosti a chtěli by do jeho tajů proniknout. Dále ostříleným čtenářům tohoto žánru, kteří si chtějí oddychnout od dlouhých fantasy sérií. V poslední řadě těm, kteří nemají moc času na čtení, ale rádi by si během pauzy pár stránek přečetli.


Knižní obálka:
Vystihuje popis hlavního hrdiny a působí lehce pochmurným dojmem.



Anotace:
Phineas Mortimer se nikdy nechtěl stát knězem. Toužil dělat to, co každý bohatý aristokratický synek – tedy nic. Popíjet po hospodách, veselit se s nevěstkami, občas se porvat s kmány a utrácet tatínkův majetek. Jenže cesty páně jsou nevyzpytatelné. Ve válce, kde se ocitne v roli polního kuráta, se Phineas setká s temnotou a málem zešílí. Aby se vyhnul další službě, odchází do pokojné horské vesnice šířit slávu boží. Jenže zlo má dlouhé prsty a hříchy minulosti se ukážou být pouze předzvěstí návratu něčeho mnohem strašnějšího. Něčeho, na co nemusí stačit okovaný palcát ani modlitba. Pokud v tomhle temném fantasy světě vůbec existuje nějaký bůh, který by ji vyslyšel…

Nakladatelství: Epocha
Rok vydání: 2017
Žánr: Fantasy román
Počet stran: 177
Vazba: brožovaná

Komentáře

  1. Podle všeho to vypadá tak, že knížka obnáší přesně to, co jsem čekala - a vypadá to celkem dobře (snad jenom škoda, že má tak málo stránek). Teď už záleží jen na tom, jakou formou to autor pojal a jak mi sedne :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to je delší, než měla původně být. :) Podle toho, co nám prozradil autor v rozhovoru, se mělo jednat jenom o povídku, ale nějak to nevyšlo. :)

      Vymazat
  2. Kniha byla zábavná, příběh byl svižní, ale bohužel je to takové jednorázové čtení. Nemám pocit, že by mne lákala k druhému čtení.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat