Recenze: KAVKAZAN (Walter Slovo)


Román o stínech, pravdě a rodinném tajemství



Za recenzní e-výtisk děkujeme autorovi Walteru Slovo.
Chci zakoupit e-knihu Kavkazan.



Autor fantasy románů Thonis a Habitat Walter Slovo napsal společenský a dramatický román odehrávající se na dalekém Kavkazu.

Mirzovi je něco málo přes třicet. V době, kdy se s ním setkáváme, se vrací domů. Putuje z hlavního města vysoko do kavkazských hor, ale není sám. Do vesnice Ušguli ho doprovází rodina turistů, které velí Stellan, spisovatel, toužící napsat bestseller. Spolu s ním cestuje jeho sestra, Stellanovy tři dcery a jejich chůva. 


Mirza je herec. Není však úplně obyčejný, ale propagandistický herec. Jeho herectví spočívá v hraní na místě, kde proběhly válečné boje. Potřebuje štáb mrtvého vojáka? Není problém  mrtvých je dost, stačí si vybrat a znovu ho nechat zabít, tentokrát před kamerou. Některé záběry jsou reálné, některé fingované.

Tato lživá stínová válka, jak jí Mirza říká, mu zničila zdraví. Jeho mozek je silně poškozený, přežívá jen díky starožitnému budíku. Když zazvoní, Mirza ví, kdy snídat, kdy obědvat, kdy večeřet. Bez něho by byl ztracený

Každičké zazvonění ručičkového budíku představuje pro Mirzu Kurdelaniho ohromnou záhadu. Přestože si ho sám nastavuje, nikdy neví, co vlastně ohlašuje. Dvaatřicetiletý snědý muž je hubený a tvář má ztrhanou z podlých včerejšků. Ale kouty vbíhající hluboko do krátkých a tmavých vlasů jej doprovázejí už od puberty. Kravál budíku se z ubohého a všelijak pospravovaného brčálového batohu rozezvučí přesně v poledne. (Str. 7)

Mirza se vrací do Ušguli, aby si svou paměť oživil. Ve vesnici se totiž skrývá jeho dětský deník. Dozví se z něj věci, které v dětství nevnímal, ale jako dospělý moc dobře ví, co se za zápisky skrývá.

Není to jen Mirzovo vyprávění, ale i vyprávění ostatních protagonistů. Například příběh Bessie, Stellanovy dcery, Idy, chůvy dětí nebo i retrospektivní příběh Mirzovy rodiny a vesnice Ušguli.

Příběh byl sám o sobě velmi zajímavý. Málokdy se v knize setkáme s prostředím jako je Gruzie a podobně vzdálené země, navíc napsanou od českého autora. Netuším, zda autor Gruzii a Ušguli ve Svanetii navštívil či údaje o vesnici nastudoval. Ať už je pravdivá kterákoli varianta, autor všechna místa popsal opravdu reálně, až jsem měla pocit, jako bych v Ušguli opravdu byla. 

Stíny. Lži. Co je vlastně pravda? V dětství byl Mirza za outsidera, neměl žádné kamarády. Jen těžko hledá příčinu, kterou stejně nenajde. Proč rodiče dětí nechtějí, aby si s ním jejich potomci hráli? Proč jeho rodina patří k neoblíbeným? Co udělali tak hrozného? Mnoho otázek, které se postupně vysvětlují.

Čtenář bude jistě překvapen, jakým směrem se Kavkazan ubírá. Z příběhu, jenž byl v rámci možností poklidný, se stal román, u kterého se tají dech. Nebudu prozrazovat všechny události z knihy, ale věřte, že to bylo až neuvěřitelné

Děj je rozdělen do dvou částí  na současnost a minulost. Osobně mě více zaujal návrat do minulosti, který byl zprostředkovaný Mirzovými deníky. Stalo se v ní velké množství událostí, které rozvířily klidný život Ušgulanů. Ten současný plynul pokojně, místy jsem se až přestávala soustředit na text. Vše ale nahradil rychlý spád děje z doby před dvaceti lety.

Kavkazan je vyprávěn v er-formě nejen z pohledu Mirzy, ale i dalších postav, které se zde mihly sice krátce, ale zanechaly důležitou stopu. Samotné postavy jsou dobře vykresleny. Čtenář věří tomu, jaké charaktery postav mu autor předkládá. Hraje s ním stejnou stínovou hru jako s Mirzou.

Závěrečná kapitola je taková vsuvka do děje. Přesto však se touto kapitolou celý kruh uzavře a čtenář zjistí, jak vše vlastně začalo.

Příběh se mi líbil, dobře se četl. Občas mi trochu vadila dlouhá souvětí a vzletné popisy, přesto v tomto nevidím žádná omezení ke čtení. Text byl snadno pochopitelný na rozdíl od politické situace, která mi nic neříkala. Potřebné informace jsem si zjišťovala z dostupných internetových zdrojů. Avšak je těžké soudit, zda válečný konflikt v knize je stejný jako ve skutečnosti. I kdyby si válku autor vymyslel, v Gruzii v roce 2008 proběhly boje separatistů s Gruzínci za samostatnost. A nejen v tomto roce  Gruzie pociťovala válečné tření od doby, kdy se oddělila od bývalého Sovětského svazu. Ale to už je jiná kapitola a na delší povídání.

Knihu můžu doporučit těm, co rádi čtou společenské romány s dobře vykreslenými postavami, popisy míst a trochou politiky.


Knižní obálka na mě působí neveselým dojmem. Malý chlapec se smutnýma očima symbolizuje samotu, možná i strach. I barvy, které jsou na obálce použity, navozují pochmurnou atmosféru.




Anotace
Umíral za vlast. Opakovaně. Třicátník Mirza, předčasně penzionovaný komparzista propagandistických filmů, se vrací zpátky do rodné vsi vysoko do kavkazských hor, kde se žije prostým životem bez elektřiny a s blahosklonným nezájmem o konflikt mezi gruzínskou vládou a separatisty. Mirza zažil jen filmovou válku probíhající ve stínech skutečných bojů, ale přesto si z ní odnesl následky jako z té skutečné. Ale co je skutečnost a co stín? Lidské drama Kavkazan se odehrává mezi středověkými obranými věžemi a líčí skličující střet s pravdou, když se hlavní hrdina dostane ke svému dětskému deníku.

Nakladatelství: Martin Koláček - E-knihy jedou
Rok vydání: 2016
Žánr: Román ze života
Počet stran: 220
Formát e-knihy: PDF, epub, mobi


Komentáře