Rozhovor s Lenkou Dostálovou II. „Někdy mám pocit, že si příběh svůj děj vymýšlí sám a já jenom dělám prostředníka a ťukám do klávesnice.“

Zaujal vás první rozhovor, ve kterém jste se dozvěděli mnoho zajímavých informací? Druhá část rozhovoru obsahuje opět podstatné informace, které se týkají nejdůležitějšího tématu: Vydání druhého dílu Projekt Alfa: Na útěku prostřednictvím Startovače. Podpořte svou oblíbenou knihu!

Samozřejmě nás zajímaly i další věci, které se Lenky Dostálové týkají. Mladá talentovaná autorka už ukázala, že je schopná napsat román, který vás nepustí. Oblíbili jste si sérii Projekt Alfa nebo dáváte přednost Dcerám světla a temnoty? U nakladatelství Fragment jsou obě díla k zakoupení a brzy přibudou i další!

Zdroj

Fragment má ve své produkci více českých autorů, nedávno jsem recenzovala tři tituly Michaely Burdové a všechny právě od tohoto nakladatelství. Měla jsi už možnost se s nějakou kolegyní či kolegou z literární branže seznámit? 

S Míšou jsem se osobně setkala v loňském roce na prvním ročníku Humbooku v Praze. Byl to takový smíšek, kterého nešlo přehlédnout. :) Prohodily jsme pár slov, co nám čas dovolil, než nás proud odtáhl každou jiným směrem. Spolu s námi tam byla i Marie Rejfová, také moc sympatická autorka. Její Čarověník mi zrovna leží u postele.


Proč je podle tebe oblíbenější série Dcery světla a tmy, zatímco Projekt Alfa je méně prodejný? 

Důvodů je určitě víc. Dcery měly výhodu v tom, že to již nebyla prvotina, a dala jsem se do jejich propagace mnohem dříve, než u Projektu. Nemluvě o tom, že už jsem věděla, kde o knize dát vědět s největším účinkem.


Když se ti podaří uspět na Startovači, je to určitě jen začátek další fáze, která tě ještě čeká. Co všechno poté musíš zařídit? Můžeš nám ten kolotoč trochu shrnout, aby čtenáři viděli, jak „snadné“ je vydat knihu?

Určitě bude třeba zařídit a rozeslat odměny přispěvatelům ze startovače. Některé budu moct poslat hned po skončení, jiné budou muset počkat až na vydání samotné knihy. S vydáním knihy je práce víc než dost, ale já už mám naštěstí skoro vše hotové. :) Poslední opravy jsem odevzdala před dvěma týdny, obálka je vybraná. Teď už mě čekají pouze korektury po zlomu. Zní to lehce, ale až dojde na věc, určitě zas nebudu vědět, co dřív.


Projekt Alfa by měl být tetralogií, máš díly už připravené dopředu a jen je upravuješ, nebo naopak teprve začneš psát třetí díl?

Třetí díl jsem dopisovala, tuším, zhruba v době, kdy jsme začali s nakladatelstvím jednat o vydání dílu prvního. Takže než jednička vyšla, další dva už jsem měla připravené. Vzhledem k úpravám, které jsem teď udělala ve druhém díle, budu muset poupravit i trojku, ale smazat jednu osobu z příběhu je celkem snadné, když se to dobře promyslí. Ale málem jsem nechala umřít postavu, která ji měla nahradit. Všimla jsem si toho na poslední chvíli. To by byl průšvih! :-D Ke čtyřce jsem se bohužel už dva roky nedostala, takže mám sotva začátek. Ale naštěstí mám časovou rezervu. :)


Jak dlouho jsi pracovala na druhém dílu a jak dlouho trvaly samotné úpravy? 

Druhý díl jsem psala necelých čtrnáct měsíců. Pak jsem ho po sobě párkrát četla a opravovala drobnosti, ale nic velkého. Samotné finální úpravy mi zabraly dva týdny. Kdybych je nemusela dělat o pauzách na oběd, nejspíš bych je měla hotové za tři dny. :)


Jsi se vším spokojená nebo máš pocit, že bys ráda ještě něco doplnila? Má podle tebe kniha nějaké své slabé místo?

Teď jsem spokojená, ale je mi jasné, že jakmile to bude černé na bílém, začnu vymýšlet, co tam mělo být jinak! :-D Jak se říká, autor není nikdy doopravdy spokojený. I slabá místa se určitě najdou. Problém je, že teď je nevidím, a ani betačtenáři mě před odevzdáním rukopisu na žádné neupozornili, takže si budu muset počkat na první recenze, abych si pak mohla začít rvát vlasy. ;-)


V našem projektu Podpora českých autorů už máme zkušenost s několika autory, kteří vydali svá díla přes Startovač a průběžně nám sdělovali dojmy. Podle všeho je to čas plný stresu, shonu a autor musí vynaložit spousty úsilí i v průběhu kampaně. Jak ses na Startovač připravovala ty a jak plánuješ knihu při kampani podporovat? 

Bohužel jsem notorický opozdilec, takže dělám všechno na poslední chvíli, což znamená, že moje hladina stresu je v takových chvílích opravdu na hranicích možností. :) Kampaň samotnou jsem vymýšlela a plánovala asi tři měsíce, než jsem se do ní skutečně pustila. Všechno propočítat a vymyslet zajímavé odměny bylo asi to nejtěžší. V průběhu samotné akce mám nachystané nějaké ty zajímavosti ze zákulisí, novinky a pár překvapení, které budu postupně zveřejňovat. Nejdůležitější je samozřejmě o sobě dát vědět, takže sdílet, sdílet, sdílet.


Měla jsem možnost recenzovat tvé dílo před samotným vydáním a zaujalo mě, jakým směrem ses vydala. Kde ses inspirovala? 

Popravdě nemám tušení. Základní osnovu toho, jak bude dvojka vypadat, jsem měla vymyšlenou ještě dávno před dokončením samotné jedničky, takže jsem jednoduše udělala poslední tečku za prvním dílem a rovnou se vrhla na druhý. Někdy mám pocit, že si příběh svůj děj vymýšlí sám a já jenom dělám prostředníka a ťukám do klávesnice. :) Při zpětném pohledu (a spoustě různých recenzí) si uvědomím, že jsem se mohla inspirovat jinými knihami či filmy, aniž bych si to uvědomila. Jednou mi kamarádka řekla, že se to podobá seriálu, který viděla. Ale kdyby mě na to neupozornila, vůbec by mi nedošlo, že má pravdu. 


Já mohu čtenářům titul lehce přiblížit. Možná je zaujme, že mně osobně to lehce připomíná film X-men a knihu Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti. Jak to vidíš ty? 

Sirotčinec jsem zatím nečetla, takže to nemohu posoudit, ale X-meni byla moje dětská srdcovka, takže nepochybuji, že by se pár podobných prvků našlo. V původní verzi dokonce i samotná Layla na X-meny odkazovala. Konkrétně mluvila o Storm. Proč asi? ;-)


Ani v tomto díle se romantické čtenářky nedočkají nějaké té strhující chvíle, kdy by pocítily motýlky v břiše. Ty sama jsi pyšná na to, že nepíšeš romantické texty a vymykáš se jako autorka. Rozhodla ses pro taková díla proto, že sama nerada čteš romantické knihy nebo máš pocit, že naopak už je romantika naprosto všude a je potřeba i titulů bez ní? 

Rozhodně bych uvítala na pultech víc titulů, kde by polovinu knihy nezabíral milostný mnohoúhelník a strasti lásky. Nepočítám mezi ně více erotické knihy, to už je zase jiná kategorie! :-D Nesnažím se milostným vztahům ve svých knihách vyhýbat za každou cenu, ale většinou se jimi opravdu nezaobírám. Ale protože ráda experimentuji, určitě se jednou dočkám i příběhu, kde to bude přesně naopak a láska bude hlavním tématem.


Hlavní hrdinka Layla je velmi samostatná a bojovná, dokonce nesmírně drzá. Na někoho může působit jako puberťačka, která si myslí, že je Superman. Snažíš se ji klidnit nebo je to natolik výrazný charakter, že jako autorka ji těžko zkrotíš? :o))

Vůbec se ji nesnažím krotit! Taková snaha by se naprosto minula účinkem! :-D Navíc bych tak mohla její charakter neúmyslně měnit podle toho, jak si JÁ myslím, že by se měla chovat. Ne, to je špatně. To ONA je hlavní postava. Já musím naopak přemýšlet jako někdo jiný (i když tohle je zrovna zvláštní případ), takže se většinou stává, že já se pak chovám jako ona i ve svém životě.


Akční děj plný adrenalinu není obvyklým tématem ženských autorek. Spíše se takovým knihám věnují muži, například Petr Heteša umí výborně ztvárnit akčního hrdinu. Máš v Česku nějaký literární vzor? Jaký akční titul si ráda přečteš? 

V Česku asi žádný vzor nemám. Hetešu mám sice na seznamu a první jeho kniha už se mi i schovává v knihovně, ale ještě jsem se k ní nedopracovala. Poslední český akční kousek byla asi Ave, čarodějka na zabití od Lenky Vyoralové a to už je tak dávno, že jsem si slíbila druhé čtení, protože si z příběhu už moc nepamatuji.



Komentáře