Rozhovor s Lenkou Dostálovou I. „Záložní plán je rozbití prasátka.“

Spisovatelka Lenka Dostálová už u nakladatelství Fragment vydala dvě své akční young adultky. Debut Projekt Alfa: V pasti a o pár měsíců později i první díl magické série Dcery světla a temnoty s názvem Démon stínů. 

Ti, kdož si neotřelý akční thriller pro dospívající oblíbili, netrpělivě očekávali druhý díl, který si pro své čtenáře autorka skutečně připravila, ale vydat se ho snaží pomocí Startovače. Můžete svou oblíbenou sérii Projekt Alfa podpořit a získat tak do knihovničky druhý díl s názvem Na útěku. Zajímá vás, proč se Lenka Dostálová rozhodla pro tuto cestu? Proč druhý díl nevydává Fragment jako kdysi ten první? Za všechny zvědavé čtenáře jsme autorce položily podnětné otázky a ona na ně upřímně odpověděla. Nejčerstvější informace o tom, jak je to s Projektem Alfa právě v tomto článku - a dokonce i v druhém, kde se dozvíte další zajímavosti.


Zdroj



Naše čtenáře zřejmě nejvíce zajímá, proč ses rozhodla vydat druhý díl série Projekt Alfa pomocí Startovače, když první díl vyšel u nakladatelství Fragment? 

U nakladatelství Fragment vyjde i druhý díl, ale dohodli jsme se, že se podělíme o část nákladů spojených s vydáním knihy. První díl bohužel neměl zatím takovou prodejnost, aby nebylo vydání druhého dílu zcela bez rizika. Takhle se o to riziko podělíme.


Nakladatelství Fragment ti bude vydávat i toto dílo, pokud se ti podaří na Startovači uspět. Máš nějaký záložní plán, kdyby to nevyšlo? 

Záložní plán je rozbití prasátka. V mém případě tedy spíš žáby. :) Tuto možnost bych si ale ráda nechala pro případ, že bych na vlastní triko musela poslat do světa díl třetí.


Zkoušela jsi oslovit i jiná nakladatelství, nebo chceš vydat druhý díl právě u Fragmentu, když se jedná o sérii? 

Literární agentura, která Projekt Alfa zastupuje, pravděpodobně oslovila i jiné, ale sama vím, že se stává jen minimálně, aby sérii dovydalo jiné nakladatelství. První věc, na co se vás každý nakladatel v takovém případě zeptá je „Jaký byl prodej prvního dílu?“ Nemůžeme se na ně zlobit. Je to jejich práce. Kdyby jim knihy nevydělávaly, těžko by to mohli dělat. 


Svěřila ses mi, že jsi musela druhý díl upravovat podle přání nakladatelství. Jak moc nakladatelství zasahují autorům do tvorby? Čeho se to týkalo, jestli nám to můžeš shrnout?

Úpravy v Projektu Alfa 2 byly asi zatím největší, které mi redakce doporučila. Nenutili mě, abych udělala všechny a v rozsahu, který vyznačili, ale protože věřím jejich úsudku a s jejich připomínkami jsem souhlasila, nebyl problém najít společnou cestu. Tři úpravy byly jen drobné a týkaly se jednoho nebo dvou odstavců a víceméně jen odstranily klišé (ač se jim snažím vyhýbat, ty mrchy se mi tam vždycky nějak vetřou. ;-)) Poslední úprava byla radikálnější. Na konci dílu se měla opět objevit Amanda, Laylina sokyně ze školy. Redaktorka mi však doporučila ji odstranit. A já jsem za to ráda, protože mě to donutilo změnit konec, se kterým jsem nebyla úplně spokojená, ale nevěděla jsem, jak ho vylepšit. Díky jejímu doporučení se mi to podařilo snadno a myslím, že je mnohem vydařenější, než byl v původním rukopisu.


Máš u nakladatelství Fragment zajištěnou nějakou propagaci, nebo se o to autor musí postarat hlavně sám? 

Nějakou ano, ale většinou je to dost na autorovi. Nakladatelství vydávají příliš mnoho knih, aby mohla propagaci zajistit každému. A to je, řekla bych, hlavní důvod malého prodeje prvního dílu. Hned na začátku jsem zaspala s propagací a pak už se mi to nikdy nepodařilo dohnat.


Spousta kvalitních knih díky nedostatečné reklamě zapadne, ale pokud máš peníze na marketingovou masáž, může se i z braku stát bestseller, což nám dokázala např. E. L. James. Jakým způsobem budeš propagovat druhý díl série a kde všude se čtenáři setkají s reklamou?

To je bohužel pravda. Peníze = reklama = vysoká prodejnost. Říká se, že dobrá kniha si čtenáře najde. Ano, to je nejspíš pravda, ale ani zdaleka si jich nenajde tolik, kolik brak s reklamou. A v dnešním světě to je o penězích až moc. Já se svým rozpočtem a neschopností šetřit (většina úspor padne na knihy, které pak nestíhám číst) se hodně spoléhám na sociální sítě, literární weby a recenze od různých blogerů a booktuberů. Také se chci pokusit o booktrailer, ale výsledek nemůžu zaručit. :-D


Proč ses rozhodla právě pro Startovač? Existují přece i jiné crowdfundingové servery, které nabízí to samé. Jaké výhody pro tebe jako autorku Startovač má? 

Startovač je první crowdfundingový server, se kterým jsem se setkala. Teprve když jsem se o tuto možnost začala zajímat víc, našla jsem i jiné. Startovač mi však přijde nejznámější. Navíc se vám s projektem snaží maximálně pomoci, abyste zaujali co nejvíce lidí, což je základní kámen všech kampaní. Určitě bych nezkoušela třeba zahraniční servery.


Nakladatelství tě plně podporuje ve tvém snažení. Bude ti sdílet kampaň, nebo naopak nechává vše na tobě? 

Kampaň si vedu sama a s nakladatelstvím o ní prakticky vůbec nemluvím. Nevylučuje to ovšem možnost, že ji budou sdílet na svých stránkách na facebooku či jinde.



Komentáře