Recenze: PROJEKT ALFA – NA ÚTĚKU (Lenka Dostálová)


Young adultka pro odvážné bojovnice! 



„Co sis myslela? Že s tebou ztrácím čas jen tak? Měl jsem tě zlomit. Byl to rozkaz.“ (Str. 287)


Za recenzní e-výtisk děkuji autorce
Lence Dostálové
Chci podpořit titul Projekt Alfa: Na útěku.




První díl série Projekt Alfa: V pasti vyšel téměř před rokem u nakladatelství Fragment a získal si čtenářky, které touží po dobrodružství plném akce. Lenka Dostálová se rozhodla nejít s proudem a psát příběhy, které vás zvednou ze židle, ale nepojednávají o všudypřítomné lásce. Určitě odvážný krok a hlavně skvělá zpráva pro všechny, kteří se rádi zaměří na akční děj a dají přednost přátelství před láskou. První díl skončil únikem ústřední postavy, teď se s Laylou setkáváme po druhé! 

Styl psaní v ich-formě minulého času je poměrně stejný jako v prvním díle. Svižný, úderný a orientující se především na popisy děje. Kapitoly ozvláštňují všeříkající názvy. 

Prolog poukazuje na zradu, díky které se hlavní hrdinka Layla opět dostává k Serovovi. Teď už ji vezou zpět a nemá z toho radost. Ale nepřijdete o to dobrodružství, které prožívala, než ji chytili... 

Už uběhl měsíc od útěku a žije pod novou identitou. Jako osmnáctiletá Nicky Robinsonová se zabydlela ve skladu, který si přizpůsobila jako dočasné bydlení. Už od začátku děj zpestřuje Laylina drzost a akční scény plné kopů a pěstí.

„Tohle není bláznivé dobrodružství. Tady jde o život!“ pokusila jsem se jí to vysvětlit. „Věřím, že se o sebe umíš postarat. Vždyť jsi mi zachránila život! Ale to, co chci udělat, je nebezpečné.“ (Str. 59)

Layla Morgensternová se od dob, kdy chodila na střední školu vlastně moc nezměnila... Jen už ví, že svět není jen dobrý. Dává si pozor na špatné chlápky a dokáže to, co běžný člověk považuje za nemožné. Je to stále ta samá holka od rány, která má ostrý jazyk a jde si za svým. Má totiž plán!

Když se jí do cesty připlete Kate, je z toho trochu nejistá. Tahle holčina taky není zrovna standardní a má dar, který také není běžný. Strach zná moc dobře, ale i přesto se dokáže bít sama za sebe až do krve. 

Hrdinové působí v mezích sci-fi a fantasy uvěřitelným a zajímavým dojmem. Ačkoliv jsou zdánlivě stejní jako jejich vrstevníci, geny vypovídají o něčem jiném. Postavy mají různé cíle a působí i odlišným dojmem, je snadné se v nich vyznat a oblíbit si je nebo naopak.

Ve zkratce… jsem mutant. Jeden maniak jménem Guntego si usmyslel, že hrát si s lidskými geny může být celkem sranda. (Str. 8)

Dynamická dějová linie se točí kolem hlavní hrdinky Layly, která víceméně přežívá, a jejího důležitého plánu. Nemůže přece nechat Serova, aby mu tohle všechno prošlo. Nikdo nemá právo ničit nevinné děti a tak se Layla stává mstitelkou, která se nezastaví před ničím. Tahle nebezpečná cesta je lemovaná bolestí, adrenalinem i přátelstvím...

Autorka připomíná události z prvního dílu nenásilným způsobem, který neobtěžuje ty, kteří si V pasti plně pamatují, a obnovuje paměť těch, kteří přece jen něco málo zapomněli. 

Některé situace jsou napínavé a lehce násilné. Čtenář se může nechat unést četnými akčními scénami. Není nouze o krev, modřiny a někdy dojde až na nejhorší. Nejsou to obyčejné rvačky, protože Layla není běžná dívka, a tak mají občas pořádný šmrnc. Projekt Alfa je akční příběh ve stylu Bruce Leeho. V tomto ohledu se od prvního dílu nic nezměnilo.

Humor v pojetí drzé hlavní hrdinky nemusí zaujmout každého, ale faktem zůstává, že Layla knize dodává osobitost a styl svými méně či více nápaditými hláškami a myšlenkami. Emoce působí na těch správných místech, ale ne nějak výrazně. Především je cítit pouto přátelství, jež zajímavě doplňuje dějovou linii. 

Námět se trochu mění, jelikož se ústřední hrdinka setkává s rozličnými lidmi i mimo základnu. Tím se děj trochu odkloňuje a může někomu připomínat lehce i jiná díla, která se týkají lidí, již jsou odlišní. Rozhodně je to přitažlivé a na čtenáře to zapůsobí. 

Akčnější závěr knihy tříbí šokující informace v posledních větách, které jsou předzvěstí dalšího dílu. Každý, kdo se do série Projekt Alfa začetl, bude jako na trní a bude netrpělivě očekávat pokračování. Pro někoho to byla působivá jízda, jiný si musel chvíli zvykat, důležité ovšem je, že dobrodružství si vás svým způsobem získalo a něco vám dalo. 

„Do patnácti jsem byla v děcáku. Tam mi říkali Amy Brightová, ale když jsem odtamtud vypadla, změnila jsem si jméno.“ (Str. 35)

Co může čtenářům vadit? 
* Něco je méně uvěřitelné nebo nedovysvětlené natolik, jak by si náročný čtenář přál. 
* Těch akcí kniha obsahuje poměrně dost. Pokud nemáte v oblibě akčňáky, nejspíš si vás Layla nezíská.
* Děj se opakuje. Hrdinka uniká, nachází ji Serov, znovu se vzdaluje a poté ji znovu nachází. Tyhle prvky mají navnadit napínavost, ale působí spíš účelově. 

Komu bych knihu doporučila? 
Titul je určen spíše pro čtenářky, které touží po akčňáku bez romantických plků. Už máte dost těch milostných úhelníků a chcete prostě knihu, která se netočí jen kolem trnutí v podbřišku a klíně? Série Projekt Alfa je young adultka pro odvážlivce, kteří mají rádi nebezpečí a nebojí se s hlavními hrdiny prožít i drsné rvačky. 


Knižní obálka: 
Ilustrace prvního dílu byla fantastická, pokud půjde o něco v tomto duchu, rozhodně věřím, že žádný čtenář nebude proti. 




Anotace: 
Mám tři cíle.

1. Zůstat naživu
2. Nenechat se chytit
3. Zničit Guntega a jeho program
Nejsem si jistá, co z toho bude nejtěžší.

Vždycky jsem si myslela, že můj život je perfektní. Alespoň do okamžiku, než jsem zjistila, že ho jeden člověk zmršil ještě dřív, než jsem se narodila. Když v sedmnácti zjistíte, že vaše DNA je z části dílem vědců, dokáže vám to zkazit náladu. A to hodně. Zvlášť když kvůli tomu pravděpodobně zemřete. Než jsem se s tím dokázala smířit, dostala jsem se do rukou člověka, který to všechno způsobil, a příjemné seznámení to zrovna nebylo. Teď se mi však podařilo utéct. A jsem připravená mu znepříjemnit život, jak nejvíc to jen půjde. Budu s tím však potřebovat pomoct...

Laylin život se změnil ze dne na den. Už není tou samou bezstarostnou a naivní holkou, co dřív. Musela se naučit, jak bojovat a přežít. Teď má v plánu se pomstít a zničit Guntega a jeho výzkumný program, aby ji už nikdy neohrožoval a ona se mohla vrátit ke svému životu. Ví, že není jediná z řady alfa, komu se podařilo přežít. Klíč, který by se v nich mohl ukrývat, a jenž by mohl Guntegovi poskytnout neporazitelnou armádu, se mu nikdy nesmí dostat do rukou, a tak je odhodlaná najít ostatní dřív než on. 


Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2018 (únor)
Počet stran: 250-260
Vazba: brožovaná


Komentáře

  1. Super recenze :), mám doma 1.díl a druhý určitě taky pořídím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme. :) Jestli máš ráda i další sérii od Lenky Dostálový - Dcery světla a temnoty - tak v říjnu vychází taky 2. díl. :)

      Vymazat

Okomentovat